Mistreții de la Grădina Zoologică Târgu Mureș, eutanasiați din cauza pestei porcine. Incredibil cum s-au contaminat

Ultima actualizare: 23-10-2020 18:47

La Grădina Zoologică din Târgu Mureș mai mulți mistreți au fost eutanasiați, de teama pestei porcine.

 

Un animal a murit, deja, infectat cu virusul, iar veterinarii care anchetează modul în care s-a îmbolnăvit sunt de părere că la mijloc stau alimente contaminate primite de la vizitatori.

Kopacz Andras, director adjunct Grădina Zoologică Târgu Mureș: ”Aici este țarcul mistreților, am avut cele șapte animale, specia a fost de mai mulți ani în grădina zoologică”.

Șapte porci mistreți împărțeau țarcul spațios, amenajat în mijlocul pădurii Platoul Cornești.

Un spațiu bine îngrădit, spun administratorii, care exclud ca alte animale să fi ajuns acolo.

 

Omul, cel mai important vector de transmitere

 

Analizele arată că mistrețul care a murit, inițial, avea pestă africană.

Kopacz Andras, director adjunct Grădina Zoologică Târgu Mureș: ”În urma analizei la animalul care a murit am anunțat DSV-ul și au decis eutanasierea celorlalte animale”.

O ipoteză a medicilor veterinari este că pentru infectare sunt responsabili vizitatorii.

Kincses Sandor, director DSVSA Mureș: ”La grădina zoologică vorbim despre un focar, este o zonă destul de izolată, zona urbană, ipotetic considerăm prin vizitatori, alte ipoteze nu avem. Nici aceasta nu e este dovedit dar nu putem găsi altă sursă decât prin vizitator, prin resturi”.

Boala se transmite sau prin contact direct între animal bolnav sau prin secrețiile animalelor bolnave. Omul este unul dintre cei mai importanți vectori de transmitere.

Kopacz Andras, director adjunct Grădina Zoologică Târgu Mureș: ”Și grădina este îngrădită, iar țarcul în care se aflau mistreții este în plus îngrădit, avem doar ipoteze prin păsări sau prin vizitatori”.

Apariția focarului impune măsuri speciale în zonă. Toți crescătorii de porcine de pe o rază de trei kilometri vor fi vizitați de veterinari, iar animalele - examinate.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO