Peste 60 de mistreți au fost găsiți morți în Sălaj, infectați cu pesta porcină africană

31-01-2020 11:59


mistreț

Peste 60 de porci mistreţi infectaţi cu virusul pestei porcine africane (PPA) au fost găsiţi morţi, în ultimele două săptămâni, în pădurea Lapiş din judeţul Sălaj.

Potrivit datelor prezentate vineri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, de directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Bacso Laszlo, la nivel de judeţ au fost împuşcaţi, până în prezent, peste 4.000 de mistreţi, pentru a evita răspândirea virusului.

„Probleme mai mari avem în mediul silvatic. Până acum au fost vânaţi un număr de 4.176 de mistreţi şi am găsit un număr de 136 de mistreţi morţi. Problema cea mai mare e acum în pădurea Lapiş, unde am avut, în ultimele două săptămâni, peste 60 de capete moarte, pozitive", a precizat acesta, potrivit Agerpres.

Directorul adjunct al DSVSA Sălaj a precizat că mistreţii sunt supranumerari şi subevaluaţi, în condiţiile în care există fonduri de vânătoare în care efectivul evaluat s-a recoltat prin împuşcare şi încă se mai găsesc zeci şi chiar sute de mistreţi.

Potrivit acestuia, în gospodăriile populaţiei din Sălaj există cinci focare active de PPA, dintre care patru în Marca Hută şi un focar în Derşida.

„Suma stimulentelor depăşeşte, pentru mistreţi, 220.000 de lei şi am achitat circa 80.000 de lei pentru gospodăriile populaţiei. Suntem în grafic cu plata", a mai menţionat Bacso Laszlo.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO