Peste 60 de mistreți au fost găsiți morți în Sălaj, infectați cu pesta porcină africană

Ultima actualizare: 31-01-2020 12:08
mistreț
iStock

Peste 60 de porci mistreţi infectaţi cu virusul pestei porcine africane (PPA) au fost găsiţi morţi, în ultimele două săptămâni, în pădurea Lapiş din judeţul Sălaj.

Potrivit datelor prezentate vineri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, de directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Bacso Laszlo, la nivel de judeţ au fost împuşcaţi, până în prezent, peste 4.000 de mistreţi, pentru a evita răspândirea virusului.

„Probleme mai mari avem în mediul silvatic. Până acum au fost vânaţi un număr de 4.176 de mistreţi şi am găsit un număr de 136 de mistreţi morţi. Problema cea mai mare e acum în pădurea Lapiş, unde am avut, în ultimele două săptămâni, peste 60 de capete moarte, pozitive", a precizat acesta, potrivit Agerpres.

Directorul adjunct al DSVSA Sălaj a precizat că mistreţii sunt supranumerari şi subevaluaţi, în condiţiile în care există fonduri de vânătoare în care efectivul evaluat s-a recoltat prin împuşcare şi încă se mai găsesc zeci şi chiar sute de mistreţi.

Potrivit acestuia, în gospodăriile populaţiei din Sălaj există cinci focare active de PPA, dintre care patru în Marca Hută şi un focar în Derşida.

„Suma stimulentelor depăşeşte, pentru mistreţi, 220.000 de lei şi am achitat circa 80.000 de lei pentru gospodăriile populaţiei. Suntem în grafic cu plata", a mai menţionat Bacso Laszlo.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!