Mii de tineri din Romania viseaza acum la o cariera militara. Salariul pe care se angajeaza direct dupa terminarea studiilor

Ultima actualizare: 04-10-2015 07:01

Si universitatile cu profil militar si-au deschis joi portile pentru viitorii ingineri, doctori sau specialisti in aviatie.

Peste 5000 de tineri care au fost admisi in primul an viseaza la o cariera in uniforma. In alegerea lor a cantarit si faptul ca la final vor avea un loc de munca asigurat. Este drept insa ca si riscurile sunt mari, daca ajung in teatrele de operatiuni.

Peste 200 de tineri au inceput de joi cursurile la Academia Tehnica Militara din Bucuresti. Sunt de doua ori mai multi ca anul trecut si chiar si asa au fost cate trei pe loc. Dupa 4 ani de studiu vor absolvi ca ofiteri ai Armatei Romane.

In acest timp, studentii beneficiaza gratuit de cazare, masa si uniforme. Este primul avantaj din multele pe care un tanar care alege aceasta cariera le poate avea. Dupa terminarea studiilor, este direct angajat. Initial, salariul este de aproximativ 1200 de lei, la care se adauga in 2000 de lei pentru chirie, hrana si haine.

Tolea Marius, Anul 1: Este si siguranta aceasta a unui loc de munca, cu totii avem un beneficiar la care suntem arondati sau alocati, care mai de care cum si-a ales in functie de preferinte.

Cei care performeaza si ajung sa faca parte dintr-o brigada care este trimisa intr-un teatru de operatiuni, in strainatate, vor castiga si 7000 de euro lunar.

Mihai: "Inginerii ajung mai rar pe front, dar eu imi doresc. De ce? Pentru experienta, sa vad cum e, sa simt ca am facut ceva remarcabil
Reporter: Dar e si periculos, nu e in joc orice, viata! -
Mihai: Este periculos, dar toti ne-am asumat asta cand am ales cariera militara."

Cel din urma avantaj este varsta de pensionare, 45 de ani. Astfel, militarul primeste si bani de la stat dar se poate inca angaja. Daca incheie cariera dintr-o functie de conducere avantajele financiare sunt mai mari.

Sorin Puscas, presedintele asociatiei de studenti : ''Dupa ce termin, cred si vreau sa ma axez si pe partea de conducere a unitatii, pentru ca am unele calitati care ma pot ajuta si cred ca pot sa fac o treaba destul buna.

Meseria de militar in armata romana atrage insa inconveniente. Ofiterul este 24 de ore din 24 la dispozitia comandantului care il poate chema in orice moment la munca, daca situatia o cere.

Pleaca in misiuni, aplicatii si exercitii care il pot tine perioada lungi de timp departe de familie. Isi risca viata in teatrele de operatiuni. Romania a pierdut pana acum 26 de militari iar alti 140 au fost raniti in Irak si Afganistan.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO