Micul, vedetă de 1 Mai. Recordul pe care l-au stabilit bucătarii din Capitală la un festival dedicat preparatului
Din porc și vită, oaie, și mai nou pasăre, micul a fost astăzi, rege. La terasele cu tradiție, au cântat lăutarii, iar oamenii au rezistat, ore întregi, la coadă.
La un festival de profil, organizat în Capitală, s-a muncit cot la cot, pentru un mic imens, de 200 de metri.
Bucătar: „Asta e micul bun care se dezlipește repede, cum s-a prăjit cum sare singur după grătar. Adică nu trebuie prea multă inginerie decât dacă te pricepi și te duci puțin bibilica.”
De 1 Mai, milioane de mici au sărit ca arși pe grătarele care au fumegat fără pauză.
La terasele cu tradiție, pofticioșii au dat mai întâi testul răbdării. În Piața Obor din Capitală, coada se întindea în toată parcarea.
Reporter: „De cât timp așteptați?”
Client: „De cel puțin o oră, dar e faină atmosfera, un mic fericit înainte de alegeri, sperăm că alegem cu bine.”
Client: „De vreo oră. Și mai durează, încă o oră, mă gândesc! Cred că mai mult de o oră. Asta e, așteptăm – dacă vrem mici.”
Cu gândul că timpul va trece mai repede, și oricum e sărbătoare, mulți s-au cinstit cu o bere.
Au fost destui cei care și-au amintit cum era de 1 Mai pe vremuri: „Mergeam la defilare obligatoriu de la serviciu, eram obligați să facem defilare, apoi micii. Acum, micii.”
Recordul stabilit de bucătari
S-a muncit pe brânci și la un festival de profil, unde bucătarii au pregătit peste o tonă și jumătate de carne. Aici am găsit și mititei reinterpretați.
Florin Dință, bucătar: „Am avut un mic de 200 de metri, după care l-am porționat și l-am pus pe grătar – dar acum am rămas fără. Micul este 7 lei, cu pâine și muștar, dar e un mic mai mare.”
Cei mai căutați rămân micii clasici din porc și vită, însă s-au găsit mușterii și pentru micii din pasăre.
Un fum pe care îl puteai tăia cu cuțitul învăluia și un restaurant din nordul Capitalei, iar lăutarii așezați strategic afară nu s-au oprit din cântat. În interior, abia mai găseai o masă liberă.
Cristian Gheorghe, șef de sală: „Micul este atât de căutat că e același mic din 1992, respectă aceeași rețetă unde punem și suflet și pasiune și un pic de secret. Ne-am gândit să reinterpretăm, dar într-o formă care să respecte tradiția noastră.”
S-au comandat și mici online, iar la unele restaurante comenzile au crescut cu 50% sută față de o zi obișnuită.