Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.
A fost agitație mare în mall-uri, piețe și mici magazine, dar nimeni nu s-a lăsat. După câteva ore de căutări, oamenii au plecat cu pungi, sacoșe și cărucioare pline, dar cu buzunarele aproape goale.
Toate cumpărăturile, în aceeași zi și în același loc. Asta au sperat să obțină cei care au venit în mall-uri de la ora deschiderii. Au cărat întâi pomul la portbagaj. Apoi s-au întors la cosmetice, haine, jucării și bijuterii.
Într-un astfel de loc există două tipuri de vizitatori. Primii sunt cei care aleargă pentru toată familia.
”Am încheiat astăzi. Ne-am scos, toate datoriile sunt acoperite, nu mai avem pe nimeni. O mie, cam așa. O mie de lei”.
”- I-am luat cadou la mama și la tata.
- Mai aveți mâini să cărați?
- Mai avem... bani nu mai avem, dar mulțumim Domnului și pentru atât”.
Porcul a fost cel mai căutat, după cadouri
Ceilalți sunt cei care așteaptă cadouri.
”Eu n-am luat nimic!”.
”Bună, Moș Crăciun! Te așteptăm!”.
”- Ați luat cadouri și pentru rudele din Vietnam?
- Nu, nu. N-avem cum să le trimitem acolo”.
Cei mai inspirați au luat de Crăciun daruri utile sau pe care erau nevoiți să le cumpere oricum.
”- În funcție de rochia pentru revelion.
- Fiica?
- Fiica, da... am găsit și accesoriile necesare. Am împușcat doi iepuri”.
În realitate, porcul a fost cel mai căutat.
”120 de lei... Ce vă mai dau?”.
”Trăim bine! Eu am văzut hala asta fără pic de carne. Și acum e carne peste tot”.
În piețe și la măcelării ajung, vrând-nevrând, cei care vor aborda curajoși rețetele de aperitive tradiționale.
”Tre să iau carne de porc, ce fac? Am luat varza”
În magazine nu prea găsești- să iei câte vrei- piciorușe de porc, urechi, rinichi, ficat și slănină împănată, fără de care la piftie, tobă, caltaboși și leber ceva nu se leagă.
Sunt cozi de zeci de persoane la carmangeriile care aduc marfă direct din abatoare și din fabricile de mezeluri. E drept că prețurile sunt mai mici cu 2-3 lei pe kilogram la fiecare produs.
”- Nu mai aveți loc!
- Eee, nu mai am loc... păi, tre să iau carne de porc, ce fac? Am luat varza, nu-mi trebuie pentru sarmale? Fac sarmale cu ouă?”.
Până la prânz, unii au vândut o tonă și jumătate de carne. Mulți nu și-au fixat un buget.
”Pulpă, mușchi, carne tocată...”.
Magazinele mari vor fi închise în prima zi de Crăciun. Negustorii din piețe rămân cu familiile și pe 26 decembrie.