MAE solicită din nou comutarea sentinţei românilor condamnaţi la moarte în Malaysia

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Ionut
Pro TV

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a pledat pentru comutarea sentinţei celor doi cetăţeni români condamnaţi definitiv la moarte în Malaysia, relatează Agerpres.

Subiectul a fost abordat în cadrul unei întrevederi cu secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe din Malaysia, Dato' Seri Ramlan bin Ibrahim, de joi.

Discuțiile dintre cei doi diplomați pe această temă au venit în contextul în care atât Parlamentul, cât și Guvernul malaezian au fost de acord cu eliminarea pedepsei capitale pentru infracțiunile legate de traficul de droguri. O serie de decizii ce ar putea influența situatia românilor condamnați la moarte pentru trafic de droguri.

Unul dintre românii condamnaţi la moarte este Ionuț Alexandru Gologan. Acesta şi-a primit condamnarea definitivă pentru trafic de droguri în ianuarie 2016. Tot în același an însă, Liviu Turcu, avocatul lui Ionuț Gologan, precizase că nici nu se pune problema punerii în aplicare a pedepsei cu moartea şi că se așteaptă schimbarea legislaţiei în Malaezia.

Foto: Ionuț Gologan

"Dato' Seri Ramlan bin Ibrahim a reiterat angajamentul Guvernului malaezian de a aboli pedeapsa capitală, subliniind că procesul de revizuire a cadrului normativ în domeniu, pe durata căruia a fost instituit un moratoriu asupra execuţiilor, necesită parcurgerea procedurii legislative în Parlamentul malaezian", a precizat Agerpres, citând un comunicat al MAE.

Tot în 2016, atât președintele Klaus Iohannis, cât și Dacian Ciolos (la acea dată prim-ministru) i-au scris personal sultanului din Malaysia să-i solicite comutarea sentinței românilor condamnați. Atunci, Guvernul a sugerat o negociere cu Malaysia a unor acorduri de asistență juridică și de transfer al prizonierilor.

"Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a pledat ferm pentru comutarea sentinţei celor doi cetăţeni români condamnaţi definitiv la moarte în Malaysia, exprimându-şi speranţa pentru un tratament echitabil în cazul celui de-al treilea deţinut, aflat încă în curs de judecată", mai precizează comunicatul MAE citat de Agerpres.

În acest context, ministrul (Teodor Meleșcanu - n.r.) a salutat iniţiativa recentă a Guvernului de la Putrajaya de a iniţia un proiect legislativ pentru abolirea pedepsei capitale", mai arată comunicatul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO