Ultima sansa pentru Ionut Gologan. Ce i-au scris Klaus Iohannis si Dacian Ciolos sultanului din Malaysia
Guvernul vrea sa negocieze cu Malaysia acorduri de asistenta juridica si transfer al prizonierilor, in speranta ca face astfel un pas spre aducerea in tara a lui Ionut Gologan.
Este vorba despre romanul condamnat la moarte in aceasta tara, pentru trafic de droguri. Klaus Iohannis si Dacian Ciolos i-au scris personal sultanului din Malaysia si l-au rugat sa-l crute pe tanar.
Ionut Gologan este primul roman care a primit pedeapsa capitala in ultimii 25 de ani. In iunie 2012 a fost prins cu droguri in bagaje pe aeroportul din Kuala Lumpur, iar la inceputul acestui an ''Curtea Federala de Justitie'' din Malaysia l-a condamnat la moarte. Tanarul si-a epuizat toate caile de atac. Acum, singurul care il poate salva este sultanul.
Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni: “Am fost in Malaysia in calitate de emisar special al lui Iohannis si Ciolos pentru a inmana scrisori pentru a acorda clementa pentru cetateanul roman condamnat la moarte, Ionut Gologan.”
Miercuri, guvernul de la Bucuresti a aprobat doua memorandumuri pentru negocierea de tratate de extradare si asistenta juridica intre Romania si Malaysia. Urmeaza inca unul pentru transferul prizonierilor.
Dan Suciu - purtator de cuvant al guvernului: “S-au aprobat aceste memorandumuri. Suntem in procesul acesta in care ne preocupa situatia cetatenilor romani care indeplinesc pedepse cu privare de libertate in Malaysia.”
In ultimii 23 de ani, Malaysia nu a executat nici un occidental, iar acum vrea sa modifice legislatia anti-drog, ceea ce va duce la suspendarea executiilor pentru traficantii de narcotice.
Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni: “Am stat o ora de vorba cu Dl Gologan. Dl Gologan este acum intr-o stare mai optimista. Este foarte activ in cadrul inchisorii. A invatat si limba bahasa Melayu pentru a se integra in comunitatea din penitenciar mai bine. Este o persoana care realizeaza situatia sa foarte bine.”
Raspunsul sultanului vine de obicei dupa minimum 4 ani de la depunerea cererii de gratiere.