Macelaria din Capitala unde animalele sunt sacrificate in curte, iar carnea vanduta fara certificate
Fiti atenti de unde cumparati carne de vita si oaie. Politistii si inspectorii sanitar-veterinari au facut miercuri mai multe perchezitii in sectorul doi al Capitalei si au confiscat si distrus peste 600 de kilograme de carne de vita si oaie.
Anchetatorii au banuiala ca patronii unei macelarii ar fi vandut carnea fara certificate sanitar-veterinare. Iar sacrificarea animalelor s-ar fi facut in conditii improprii, chiar in gospodaria patronilor.
Locuinta unor patroni ai unei macelarii din sectorul 2, dar si magazinul lor de carne, au fost perchezitionate miercuri dimineata. In ambele locuri, anchetatorii au descoperit resturi de animale.
Ovidiu Zavoristeanu, director executiv DSV Bucuresti: "Au gasit niste carne transata de bovina care prezenta modificari de aspect, culoare consistenta, gust!"
Politistii spun ca patronii macelariei ar fi vandut carne de vita fara avizele sanitar veterinare. In plus, acestia sustin ca nu se cunoaste felul in care au fost sacrificate animalele.
Luati la intrebari de reporteri, patronii au devenit violenti.
Dupa ce s-au calmat insa, au gasit rapid si o explicatie pentru carnea vanduta ilegal.
Abdul, macelar: "Am taiat-o eu, am adus-o eu. pentru mine. Mama mea a murit acum cateva luni si am vrut sa fac pomana si am adus-o la el sa o transez si a intrat controlul!"
Acestia spun ca au sacrificat animalul halal, adica dupa traditia musulmana, care presupune uciderea lui intr-o forma considerata de occidentali foarte cruda.
Rashid Al Ali, patronul macelariei: "Au gasit marfa nestampilata, pentru ca noi taiem dupa religia musulmana, ca sa fie curata si halal. Facem o rugaciune si taiem animalul. Si aici il vindem, tot asa "
Inspectorii sanitari veterinari ii contrazic insa si spun ca ar fi putut sa sacrifice animalele respectand traditia musulmana, la un abator specializat si avizat.
Ovidiu Zavoristeanu, director executiv DSV Bucuresti: "E foarte posibil ca pe parcursul sacrificarii, carcasa respectiva, carnea respectiva sa se contamineze cu diverse microorganisme patogene si atunci putem ajunge la toxiinfectii alimentare. Daca sacrifica animalul pentru comercializare este ilegal. In Romania exista unitati, abatoare care pot sacrifica in conditii halal."
Patronii macelariei sunt cercetati in libertate. Politistii ii acuza de comercializare carnii si a produselor din carne fara control veterinar. Daca vor fi gasiti vinovati, pot primi pana la trei ani de inchisoare.