Războiul din Ucraina intră în cea de-a doua lună: Liniile frontului sunt ''practic îngheţate"

soldat ucraina, in kiev
IMAGO

O serie de unităţi militare ruse au început să se retragă din unele zone din Ucraina după ce au suferit pierderi grele, a anunţat armata ucraineană într-un raport cu privire la situaţia de pe front dat publicităţii vineri.

Citește aici LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina. Ultimele informații

Liniile frontului sunt "practic îngheţate", în timp ce invazia rusă intră în cea de-a doua lună, a declarat Oleksii Arestovici, unul din consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit DPA.

Câteva unităţi militare s-au retras în spatele frontierei ruse după ce au pierdut mai mult de jumătate din personalul lor, susţine Statul Major al armatei ucrainene.

Citând Statul Major al armatei ucrainene, consilierul preşedintelui Zelenski afirmă că trupele ruse nu mai au resurse suficiente pentru a încerca noi progrese, ducând lipsă de combustibil, raţii alimentare şi muniţii. "Ocupantul este flămând şi desculţ", a spus Arestovici.

Citește și
Volodimir Zelenski
Zelenski a numit țările care stau în calea aderării Ucrainei la UE. Ce a spus despre România. VIDEO
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Citește și Zelenski a numit țările care stau în calea aderării Ucrainei la UE. Ce a spus despre România. VIDEO

Unităţile ruse continuă blocarea Harkovului, cel de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, şi marele oraş Sumî, potrivit Statului Major ucrainean, potrivit căruia trupele ruse se pregătesc, aparent, pentru o nouă ofensivă la Izium, în regiunea Harkov.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, declarase joi că forţele ruse au preluat în cele din urmă "controlul complet" asupra oraşului Izium din estul Ucrainei, după un asediu de mai multe zile.

La scurt timp însă guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a dezminţit preluarea Izium, afirmând într-o postare pe contul său Telegram că nu este decât o "altă provocare a presei ruse". "Izium este un oraş ucrainean. Aşa a fost dintotdeauna şi aşa va fi mereu", a transmis el în acelaşi mesaj.

Potrivit acestuia, se duc lupte înverşunate în regiune, dar forţele ucrainene îşi menţin poziţiile la Izium. El a mai spus că cel puţin şase persoane au fost ucise în timp ce stăteau la coadă pentru a primi ajutor umanitar în oraşul Harkov, iar alte 15 au fost rănite.

294 de civili ucraineni, între care 15 copii, au fost ucişi la Harkov

În total, 294 de civili ucraineni, între care 15 copii, au fost ucişi la Harkov în prima lună de război, conform poliţiei locale, care adaugă că cei rămaşi abia dacă pot să iasă din adăposturile subterane.

În prima lună de război, Rusia a lansat peste 1.800 de atacuri aeriene împotriva Ucrainei, a indicat joi Ministerul Apărării ucrainean. Sute de rachete au fost trase de pe uscat şi de pe mare, conform bilanţului.

Moscova reuşeşte în parte să menţină conexiunea terestră între regiunea rusă Rostov, de la frontiera ucraineană, şi peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Vezi și Zelenski spune că sancţiunile europene împotriva Rusiei au venit “puţin cam târziu”. VIDEO

De asemenea, forţele ucrainene au fost atacate în cursul nopţii de joi spre vineri în regiunea Dnipropetrovsk. Rusia a efectuat două atacuri cu rachete asupra unei unităţi militare de la periferia oraşului Dnipro, a declarat un oficial local pe Facebook.

Toate aceste informaţii nu au putut fi verificate în mod independent, notează dpa.

Posibile bombardamente, lângă Cernobîl

În acelaşi timp, informaţii despre posibile bombardamente în apropiere de centrala nucleară dezactivată de la Cernobîl au suscitat îngrijorare.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (IAEA), Rafael Grossi, a afirmat că forţele ruse au deschis focul asupra punctelor de control din oraşul Slavutici, citând autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul nuclear.

Aceasta pune în pericol "casele şi familiile angajaţilor care garantează securitatea nucleară şi radioactivă la centrală dezactivată, precum şi rotaţia personalului care operează acolo. Nu există în acest moment o confirmare a acestor tiruri, potrivit dpa.

La începutul acestei săptămâni au circulat informaţii despre incendii în zona de excludere contaminată radioactiv din jurul centralei.

Zelenski a mulţumit ucrainenilor pentru rezistenţa lor în faţa invadatorilor ruşi. Apărătorii ucraineni au oprit inamicul peste tot, a spus el într-un mesaj video difuzat joi seara. El a spus că milioane de ucraineni care ar face orice pentru victoria şi pacea Ucrainei merită să fie decoraţi. "Îi mulţumesc fiecăruia dintre voi!", a exclamat preşedintele ucrainean.

Multe zone din Ucraina se află sub bombardamente intense, iar situaţia umanitară devine din ce în ce mai gravă de la o zi la alta.

Între timp, forţele ruse - aeriene şi terestre - încearcă din răsputeri să preia controlul unor oraşe mari precum Mariupol, port strategic la Marea Azov, aflat aproape de la începutul invaziei sub un asediu necruţător.

De cealaltă parte, Ministerul Apărării rus a raportat joi că, de la începutul "operaţiunii militare speciale", forţele ruse au distrus 202 de sisteme de apărare antirachetă ucrainene, 257 de drone şi peste 1.500 de tancuri şi alte vehicule blindate de luptă ale forţelor ucrainene.

În acest timp, armata Ucrainei a continuat să producă pagube inamicului, aşa cum s-a întâmplat în portul Berdiansk din sudul Ucrainei unde marina ucraineană a spus că aruncat în aer o navă de desant care ar face parte din Flota rusă a Mării Negre.

Ziarul online Ukrainska Pravda a publicat imagini în care se văd flăcări de câţiva metri înălţime şi o uriaşă coloană de fum. Partea rusă nu a oferit informaţii despre acest aparent atac.

Peste 3.300 de persoane au fost evacuate din oraşele ucrainene atacate, a făcut un bilanţ vicepremierul Irina Vereşciuk joi. Cei mai mulţi - 2.700 - au plecat din Mariupol şi s-au îndreptat spre Zaporojie cu mijloace de transport personale.

Agenţia de presă oficială rusă TASS a informat, citând un oficial rus, că tot mai mulţi oameni din Donbas fug în regiunea rusă Rostov pentru că au fost deschise mai multe coridoare umanitare care leagă Mariupol de Rusia.

Dar consiliul municipal din Mariupol a acuzat trupele ruse că au dus locuitori ai oraşul asediat în Rusia împotriva voinţei lor.

Invazia rusă în Ucraina pe care Moscova o vedea transpusă rapid şi în mod decisiv în practică s-a împotmolit în realitate pe teren, lovindu-se de rezistenţa îndârjită a ucrainenilor, hotărâţi să respingă forţele invadatoare, notează dpa.

Cu negocieri de pace în impas, nu există niciun semn al unui sfârşit rapid al conflictului. Potrivit unor media ruse, Kremlinul ar fi dat un nou termen generalilor săi, cerându-le ca în jur de 7 mai să încheie totul pentru ca de 9 mai, de Ziua victoriei împotriva nazismului, marcată cu multă pompă în Rusia, preşedintele rus Vladimir Putin să poată prezenta populaţiei un "rezultat pozitiv" al "operaţiunii" în Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 30. Franța, Turcia și Grecia vor efectua o „operațiune umanitară” de evacuare la Mariupol
Război în Ucraina, ziua 30. Franța, Turcia și Grecia vor efectua o „operațiune umanitară” de evacuare la Mariupol

Rușii nu au făcut progrese în lupta pentru cucerirea Kievului. Mai mult, pierderile suferite de armata rusă cresc cu fiecare zi care trece. Totuși, bombardamentele continuă, mai ales în Herson, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Zelenski a numit țările care stau în calea aderării Ucrainei la UE. Ce a spus despre România. VIDEO
Zelenski a numit țările care stau în calea aderării Ucrainei la UE. Ce a spus despre România. VIDEO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit țările care și-au exprimat scepticismul cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană sau care au ezitat să aibă o poziție clară în favoarea țării sale, potrivit Pravda Ucraina.

Medvedev: Trei sferturi dintre ruşi susţin ”operaţiunea specială” în Ucraina. Și mai mulţi îl susţin pe Putin
Medvedev: Trei sferturi dintre ruşi susţin ”operaţiunea specială” în Ucraina. Și mai mulţi îl susţin pe Putin

Trei sferturi dintre ruşi susţin ceea ce Moscova numeşte ”operaţiunea specială” în Ucraina, declară agenţiei ruse publice de presă RIA Novosti fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.

Ucraina: Militarilor ruși li se spune că războiul trebuie să se încheie până la 9 mai
Ucraina: Militarilor ruși li se spune că războiul trebuie să se încheie până la 9 mai

Propaganda rusă este activă și în rândul forțelor armate. Kremlinul le transmite militarilor că războiul din Ucraina trebuie să se încheie până pe 9 mai, o zi importantă pentru ruși, potrivit Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene.

Klaus Iohannis a dezvăluit ce a vorbit cu Joe Biden la summitul NATO. „Am avut două astfel de discuţii”
Klaus Iohannis a dezvăluit ce a vorbit cu Joe Biden la summitul NATO. „Am avut două astfel de discuţii”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că a discutat cu preşedintele american, Joe Biden, despre modul în care este sprijinită Ucraina şi şi-au amintit de sprijinul pe care Biden l-a oferit României pentru a intra în NATO.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.