Klaus Iohannis: „Sărbătorim Ziua Naţională într-un moment marcat de suferinţe. Vaccinarea, singura cale de a opri pandemia”

Ultima actualizare: 01-12-2021 17:18
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că Ziua Naţională este sărbătorită într-un moment marcat de pandemia de COVID-19 şi a subliniat că singura cale de a pune punct acestei pandemii este vaccinarea.

"1 Decembrie este despre cum un ideal naţional, visat de generaţii întregi, a devenit realitate în 1918. 1 Decembrie este despre solidaritate, despre coeziune în jurul unor obiective comune, despre rememorarea tuturor reuşitelor şi a sacrificiilor care le-au făcut posibile. 1 Decembrie reprezintă însă şi amintirea dificultăţilor, deloc puţine, care ne-au marcat istoria, a perioadelor în care speranţa părea pierdută. Să onorăm memoria tuturor înaintaşilor noştri care, prin jertfă, cu angajament şi viziune, au construit o patrie a tuturor cetăţenilor ei, un contribuitor responsabil la echilibrul şi pacea în regiune. (...) Sărbătorim astăzi Ziua Naţională într-un moment marcat de griji şi suferinţe. Pandemia de COVID-19 constituie, în continuare, realitatea dureroasă a zilelor noastre. Acest virus a răpit din mijlocul familiilor bunici, părinţi, fraţi, surori, copii şi prieteni. Pline de compasiune, gândurile mele se îndreaptă către familiile înlăcrimate ale celor care au pierdut lupta cu boala. Adresez un mesaj de încurajare celor în suferinţă, bolnavilor din spitale, urându-le însănătoşire grabnică şi deplină", a spus Iohannis la recepţia oferită la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale.

El a îndemnat la vaccinarea anti-COVID-19, arătând că aceasta e singura cale "pentru a ne recâştiga normalitatea".

"Acum, mai mult decât oricând, trebuie să ne regăsim forţa unităţii, să nu ne lăsăm pradă deznădejdii şi să avem înţelepciunea de a alege să ne protejăm sănătatea. Trebuie să facem tot ce ţine de fiecare dintre noi pentru a nu mai avea un val atât de agresiv ca cel care a devastat naţiunea noastră în această toamnă. Singura cale pentru a pune punct pandemiei rămâne vaccinarea cât mai multor oameni. Nu există, dragi români, un alt drum decât acesta, al vaccinării, pentru a ne recâştiga normalitatea", a adăugat Iohannis.

Şeful statului a transmis un mesaj special de respect şi gratitudine personalului medical implicat în lupta împotriva pandemiei.

"Prin eforturi extraordinare, dumneavoastră, medici şi paramedici, asistente şi asistenţi, infirmieri şi ambulanţieri, voluntari, nu doar vă puneţi în slujba celorlalţi, dar ne daţi tuturor încredere în forţa societăţii noastre! Ziua Marii noastre Uniri este de acum înainte legată de exemplul dăruirii pentru semeni a corpului nostru medical", a afirmat şeful statului.

La acest eveniment, președintele Iohannis i-a invitat, printre alții, pe șefii celor două Camere ale Parlamentului - președintele Senatului, Florin Cîțu, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

În schimb, liderii unor partide parlamentare, precum președintele USR Dacian Cioloș, sau co-președintele AUR George Simion, nu au primit nicio invitație de la Administrația Prezidențială.

Nu în ultimul rând, trebuie precizat faptul că, în 2020, președintele Iohannis nu a mai organizat nicio recepție de Ziua Națională, din cauza pandemiei de Covid-19.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO