Iohannis participa la Consiliul European de vara. Posibila iesire a Marii Britanii din UE, una dintre temele de discutie

25-06-2015 10:19


Klaus Iohannis, conferinta de presa - stiri

Presedintele Klaus Iohannis participa joi si vineri la reuniunea Consiliului European de vara de la Bruxelles.

Inainte de plecare, seful statului a sustinut o conferinta de presa, pe Aeroportul International Henri Coanda, in care a vorbit despre temele de discutie care vor fi abordate la reuniune.

Presedintele a mentionat intre acestea migratia, securitatea Uniunii Europene, cresterea economica, precum si ocuparea fortei de munca. De asemenea, este de asteptat sa se dezbata si apartenenta Marii Britanii la Uniune, in conditiile referendumului care va decide daca Regatul Unit ramane sau iese din UE.

"Joi si vineri voi participa la Bruxelles la reuniunea de vara a Consiliului European. Agenda Consiliului cuprinde urmatoarele teme principale: migratia, securitatea si apararea europeana, cresterea economica, ocuparea fortei de munca si competitivitatea. De asemenea, va fi discutat si procesul de renegociere a relatiilor dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana.

Gestionarea fenomenului migratiei reprezinta o mare provocare pentru UE. Legat de acest subiect, vor fi dezbatute propunerile Comisiei Europene, prezentate in cursul lunii mai, inclusiv relocarea intra UE si extra UE a migrantilor. Speram sa se poata ajunge la un compromis privind modalitatea de transpunere in plan concret a principiilor solidaritatii si responsabilitatii partajate, la nivelul UE in acest domeniu, tinandu-se cont de realitatile economice si sociale din toate statele membre.

In domeniul securitatii si apararii, accentul in dezbateri va fi pus pe revizuirea strategiei de securitate a UE si lupta impotriva terorismului. Vom face o evaluare a stadiului implementarii masurilor agreate in domeniul securitatii si apararii de la reuniunea informala a Consiliului, din 12 februarie. Este de asteptat, si noi sustinem acest lucru, ca summitul sa decida lansarea procesului de revizuire a strategiei.

"Este de asteptat ca opremierul Cameron sa faca o prezentare a preocuparilor si considerentelor guvernului britanic privind relatiile dintre UE si Regatul Unit, in perspectiva viitorului referendum privind apartenenta Marii Birtanii la Uniunea Europeana", a mai declarat Klaus Iohannis.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO