Klaus Iohannis incearca sa primeasca inapoi casa din Sibiu pierduta in justitie. Decizia a fost amanata pentru 9 martie

Ultimul update: Sambata 20 Februarie 2016 07:08
Data publicarii: Miercuri 17 Februarie 2016 10:19
Categorie: Actualitate

Inalta Curte de Casatie si Justitie a discutat miercuri cererea familiei Iohannis de stramutare de la Curtea de Apel Brasov a unui dosar imobiliar.

UPDATE 13:40 Inalta Curte de Casatie si Justitie  a amanat pentru 9 martie judecarea cererii familiei Iohannis de stramutare de la Curtea de Apel Brasov a dosarului avand ca obiect contestatia in anulare formulata impotriva deciziei prin care cei doi soti au pierdut un imobil aflat in centrul Sibiului.

Presedintele are programata miercuri dimineata o intalnire cu omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, dar atentia sa va fi concentrata si pe Instanta Suprema. Avocatii familiei Iohannis vor incearca sa conving magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa stramute un dosar de la Curtea de Apel Brasov la o instanta similara in grad din tara.

Este vorba despre o contestatie in anulare pe care sotii Klaus si Carmen Iohannis au declarat-o impotriva unei decizii definitive pronuntat de judecatorii din Brasov in noiembrie anul trecut prin care au fost anulate cateva acte, inclusiv unul de vanzare-cumparare al unui imobil din centrul Sibiului, care ajunsese astfel in proprietatea familiei Iohannis. A fost un proces lung, pe care sotii Iohannis l-au pierdut iar acum incearca ultima cale – contestatia in anulare.

Citeste si: Declaratia de avere a presedintelui. Klaus Iohannis castiga din chirii mai mult decat din salariul lunar de sef de stat

Klaus Iohannis a pierdut o casa din centrul Sibiului, dupa un proces de 16 ani. Cum a intrat presedintele in posesia ei

Se pare insa ca familia prezidentiala nu are incredere in obiectivitatea judecatorilor Curtii de Apel Brasov, vorbind de o presiune mediatica uriasa. Astfel ca acum incearca sa convinga judecatorii ICCJ sa aleaga o alta Curte de Apel. Cei doi soti spun ca toate contractele pe care le-au incheiat privind respectivul imobil sunt legale.

Nu este exclus ca, alaturi de avocati, la Instanta Suprema sa vina sa pledeze si Carmen Iohannis, afirma corespondentul ProTV Ovidiu Oanta. Cererea de stramutare a fost depusa pe 17 decembrie 2015. Sotii Iohannis au cerut ulterior instantei supreme ca aceasta cerere de stramutare sa se judece mai repede, insa magistratii le-au respins solicitarea.


Potrivit Agerpres, care citeaza presa locale, Klaus Iohannis reclama in cererea de stramutare faptul ca judecatorii din Brasov nu indeplinesc conditia de independenta si impartialitate, ca urmare a presiunii exercitate de mass-media asupra lor, in cei 10 ani cat a durat procesul. Astfel, in urma articolelor aparute in presa, Carmen si Klaus Iohannis sustin ca pe plan local s-a creat un curent nefavorabil lor, aspect de natura a afecta, cel putin la nivel de aparenta, impartialitatea judecatorilor.

Pe 25 ianuarie, magistratii Curtii de Apel Brasov au amanat pentru data de 6 iunie dezbaterile din dosarul privind contestatia in anulare depusa de familia Iohannis in ceea ce priveste imobilul din Sibiu. Magistratii au dat acest termen "pentru realizarea procedurii de citare in strainatate'' a uneia dintre partile implicate in dosar, potrivit Curtii de Apel Brasov.

La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brasov a respins un recurs declarat de Klaus si Carmen Iohannis si a mentinut decizia Tribunalului Brasov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vanzare-cumparare a imobilului din Sibiu.

Pe 16 noiembrie, presedintele Klaus Iohannis se declara nemultumit de sentinta judecatoreasca prin care a pierdut casa.

"Aceasta solutie, dupa parerea mea, nu este buna, ma nemultumeste si impreuna cu avocatii mei cautam cele mai bune cai pentru a contesta aceasta solutie", afirma Iohannis intr-un interviu televizat.

Imobilul in cauza a facut parte din averea sotilor Maria si Eliseu Ghenea, iar dupa decesul acestora averea a trecut in anii '70 in proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care insa a decedat fara a avea copii. Casa de pe strada Nicolae Balcescu din Sibiu, nr. 29, a trecut in proprietatea statului roman, iar in anul 1997 imobilul a fost cumparat de chiriasi. In anul 1999, contractele prin care chiriasii au cumparat casa au fost anulate in instanta, la cererea fiului lui Nicolae Bastea, acesta din urma fiind nepot al sotilor Ghenea. Casa ajunge apoi in proprietatea familiei Iohannis, care a cumparat partea urmasilor lui Nicolae Bastea. Fostii chiriasi au deschis procese in instante pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat in posesia imobilului din Sibiu, contestand calitatea de urmas de drept al lui Nicolae Bastea.
 

Iohannis, despre sentinta prin care a pierdut una dintre case:

Iohannis, despre sentinta prin care a pierdut una dintre case: "Ma nemultumeste, caut cu avocatii cai de a o contesta"

politist in masina

Poliţist din Botoșani trimis în judecată pentru două infracţiuni de purtare abuzivă

Ce a discutat preşedintele Iohannis cu premierul Italiei despre românii din peninsulă

România nu reușește să acopere necesarul de carne de porc. De unde provin importurile

Accident grav între două autobuze, în Satu Mare. 12 persoane rănite

Doi bărbați din Kosovo și Turcia, prinși când încercau să intre ilegal în România

Trei lei de mare californieni, închiriați de delfinariul din Constanța

Braconieri

Șase persoane, cercetate de autorități după ce au organizat vânători ilegale

Şedinţă de guvern comună Gentiloni - Dăncilă. "România şi Italia sunt parteneri privelegeaţi"

Trei copiii din Râmnicu Sărat la spital, după ce au mâncat otravă de şoareci

Poliţia a descoperit o reţea de români care jefuiau bancomate în Austria aruncându-le în aer

Pădure distrusă de vijelii, refăcută cu ajutorul elevilor şi poliţiştilor

Șase lebede, în stare critică, după ce au ajuns într-o baltă cu reziduuri chimice