Italieni blocați în România după anularea zborurilor. "Ajutați-ne! Suntem blocați printre străini"

Ultima actualizare: 10-03-2020 10:17

Decizia autorităților române de a suspenda total legăturile aeriene cu o altă țară din cauza unei epidemii a dus la haos în aeroporturi.

Măsura, stabilită înainte ca Italia să intre în carantină, valabilă până pe 23 martie, i-a luat prin surprindere pe mulți oameni care plănuiau să ajungă luni în Peninsulă.

Situații tensionate apar și în cazul celor care vin în țară cu mașina.

Marcel Vela, ministru de Interne: "Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni din Italia şi spre Italia pentru toate aeroporturile din ţară."

După acest mesaj fără precedent al ministrului de Interne, companiile aeriene au anunţat, rând pe rând, că se conformează.

Agitaţia s-a mutat însă la ghişeele operatorilor. Deşi în Italia situaţia este tot mai gravă, mulţi romani insistau să ajungă în Peninsulă.

Român: Zborul a fost anulat, nu am primit nimic, nu ştiu nimic.
Reparter: Când aţi venit din Italia?
Român: Sâmbătă.
Reporter: Acum două zile?
Român: Da.
Reporter: Aţi stat în carantină?
Român: Nu?

Reporter: Eraţi dispus să vă întoarceţi în Italia şi în aceste coditiile de acolo?
Român: Sigur, îţi dai seama. Cum să nu?
Reporter: Când v-aţi întors în România?
Român: Pe 25 februarie.

Şi mai nemulţumiţi au fost cetăţenii italieni care au vizitat România şi doreau să se întoarcă acasă.

Italiancă: "Pentru guvernul italian, un apel. Ajutaţi-ne! Veniţi să ne luaţi! Nu este corect. Suntem prizonieri printre străini. Statul ar trebui să ne întindă o mână."

Italian: "Suntem blocaţi aici. Nu avem nicio şansă să ieşim din România. Am primit un mesaj la patru noaptea."

Reporter: Când aţi venit în România?
Italian: Pe 4 martie.
Reporter: De ce?
Italian: În vacanţă.

Ultima cursă din Italia care a ajuns pe aeroportul Otopeni este o aeronavă Wizz Air care a aterizat în noaptea de dumunică spre luni. A adus din Roma 40 de pasageri care au trebuit să respecte regulile care erau în vigoare la acea oră. Au trecut prin termoscaner şi au semnat acea declaraţie pe proprie răspundere.

Puţin mai târziu, la ora 10.45 dimineaţa, la Cluj a aterizat ultimul avion venit din Italia.

David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional Cluj: "Aşteptam, speram că în cursul verii să se reia aceste zboruri, speram să se revină la normal."

Aeroportul Internaţional din Timişoara opera 19 zboruri săptămânale. La ora 10.30 trebuia să aterizeze la aeroportul internaţional Traian Vuia din oraș zborul de Bergamo, însă şi acesta este anulat.

Companiile aeriene le oferă trei variate pasagerilor afectaţi: să reprogrameze zborul, să primească un voucher cu suma plătită pe bilet sau să îşi primească banii înapoi.

Român: "În momentul în care accesezi link-ul dat de ei în mailul respectiv spune că pagina nu poate fi găsită."

În apropiere de Oradea, a fost alertă, după ce un autocar venit din Italia a fost oprit în trafic pentru re-verificarea declaraţiilor pasagerilor. Apăruse informaţia ca autocarul venea dintr-o zonă roşie, caz în care oamenii trebuiau plasaţi în carantină. După încă un control, lucurile s-au mai limpezit.

Turistă: "Mai bine să mergem la noi în ţară, de ce tre să stăm în altă ţară? Dacă eram bolnavi, ne oprea acolo."

Un alt microbuz, care transporta turişti spre Republica Moldova, a fost oprit în Bihor, iar cei 17 călători au fost plasaţi în carantină după ce unul dintre ei a fost găsit cu febra.
La Arad, patru oameni care veneau din zona roşie din Italia au fost plasat în carantină într-un spaţiu amenajat special.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO