ISW: China ar putea trimite armament Rusiei. Xi Jinping va discuta cu Vladimir Putin o schemă de ocolire a sancțiunilor

Xi Jinping si Vladimir Putin
AFP

Xi Jinping se va întâlni cu Vladimir Putin în timpul unei vizite oficiale în Rusia în perioada 20-22 martie, probabil pentru a discuta despre schemele de ocolire a sancțiunilor occidentale, pentru a putea trimite armament Moscovei, potrivit ISW.

De asemenea,cei doi șefi de stat vor discuta și despre interesul Chinei de a media soluționarea războiului din Ucraina, mai spun analiștii Institutului american pentru Studierea Războiului.

Kremlinul a transmis vineri că Vladimir Putin și Xi Jinping vor semna o declaraţie marcând intrarea relaţiilor ruso-chineze într-o "nouă eră" și vor discuta probleme de actualitate priind parteneriatul dintre Rusia și China.

Companiile chineze au vândut către entități din Rusia puști, componente de drone și echipamente, care ar putea fi folosite în scopuri militare, iar agențiile de informații occidentale au declarat că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme letale Moscovei, potrivit Institutului entru Studierea Războiului.

„Xi probabil intenționează să discute cu Putin și oficialii ruși scheme de ocolire a sancțiunilor care vor facilita vânzarea și furnizarea de echipamente chinezești către Rusia”, potrivit ISW.

Citește și
Clotilde Armand, reacție ironică după meciul România – Ucraina. Mesajul postat de primarul sectorului 1

Anterior, analiștii de la ISW au apreciat că la 1 martie, Alexander Lukașenko și Xi Jinping au semnat pentru un pachet de 16 acorduri care ar putea facilita evitarea sancțiunilor impuse Rusiei de Occident prin transportarea produselor chinezești prin Belarus.

De asemenea, probabil Xi își propune să promoveze eforturile Beijingului de a poziționa China ca un mediator terț imparțial în negocierile dintre Rusia și Ucraina. La 24 februarie, China a lansat un plan de pace în 12 puncte pentru războiul din Ucraina, deși rămâne neclar care sunt propunerile concrete ale Chinei pentru negocierea unui acord privind încheierea războiului. Xi Jinping s-ar putea folosi de succesul său în restabilirea relațiilor diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită într-un efort mai amplu de mediere în acest război, mai spun analiștii institutului.

SUA au avertizat China: Livrările de armament către Rusia vor avea consecințe

Dacă China va furniza arme sau muniţii Rusiei, Statele Unite nu vor ezita să sancţioneze companiile şi persoanele chineze implicate în astfel de operaţiuni.

Washingtonul consideră că toate ţările trebuie să respecte sancţiunile pe care Statele Unite le-au impus Rusiei după ce aceasta a pornit războiul contra Ucrainei, a transmis în februarie secretarul american de stat Antony Blinken în timpul unei vizite oficiale în Kazahstan.

"Ceea ce pot spune este că am avertizat foarte clar China asupra implicaţiilor şi consecinţelor de a da curs furnizării acestui sprijin" letal pentru Moscova, a semnalat Blinken, potrivit Agerpres.

"De exemplu, nu vom ezita să luăm măsuri împotriva companiilor chineze sau persoanelor care încalcă sancţiunile noastre sau se implică într-un alt mod în sprijinirea efortului de război al Rusiei", a indicat secretarul american de stat.

El a adăugat că Washingtonul a transmis aceste avertismente în baza "informaţiilor de care dispunem, conform cărora China examinează trecerea de la sprijinul neletal, pe care unele companii îl oferă efortului de război rus în Ucraina, la un sprijin material letal".

"Sper că China ia foarte în serios ceea ce spunem", a insistat Blinken, care a susţinut că un eventual ajutor militar chinez pentru Rusia va însemna nu doar o "gravă problemă" pentru relaţiile Chinei cu SUA, "ci şi o gravă problemă pentru legăturile sale (ale Chinei - n.red.) cu ţările din întreaga lume".

De la începutul războiului în Ucraina, China s-a abţinut să ofere Rusiei ajutor militar, dar, conform unor surse din interiorul serviciilor americane de informaţii, ar înclina la ora actuală să facă un asemenea pas. Potrivit unor astfel de surse citate de CNN, guvernul de la Beijing ar intenţiona să livreze Moscovei drone şi muniţii.

Eventuale livrări masive de muniţii chineze către Rusia ar risca să debalanseze în favoarea acesteia războiul purtat în Ucraina, un conflict de înaltă intensitate caracterizat printr-un mare consum de muniţii. Însuşi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a semnalat că armata ucraineană consumă de câteva ori mai multe muniţii decât pot produce statele Alianţei, ale căror stocuri de muniţii au fost în plus diminuate semnificativ în urma ajutorului militar oferit Ucrainei.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Scoțienii anunță transferul lui Ianis Hagi: ”În câteva zile”
NEWS ALERT Scoțienii anunță transferul lui Ianis Hagi: ”În câteva zile”
Citește și...
Stare de alertă în Brăila. Este pericol de infecție după ce firma de salubrizare a refuzat să mai colecteze gunoaiele
Stare de alertă în Brăila. Este pericol de infecție după ce firma de salubrizare a refuzat să mai colecteze gunoaiele

Este stare de alertă în Brăila, decretată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Orașul este sufocat de gunoaie, după ce firma de salubritate care se ocupa de ridicarea deșeurilor a anunțat că nu va mai presta acest serviciu.

Un bărbat din Cluj a fost atacat în casă de doi indivizi mascați care voiau să îi fure portofelul virtual cu criptomonede
Un bărbat din Cluj a fost atacat în casă de doi indivizi mascați care voiau să îi fure portofelul virtual cu criptomonede

Un bărbat din Cluj a sunat la 112 și a anunțat că doi indivizi au intrat peste el în apartament și l-ar fi agresat. Omul spune că s-a luptat cu ei și că intrușii, speriați că vine poliția, au rupt-o la fugă.

Moarte suspectă a unui copil din Botoșani. Băiatul a stat într-o cameră în care tatăl folosise o substanță toxică
Moarte suspectă a unui copil din Botoșani. Băiatul a stat într-o cameră în care tatăl folosise o substanță toxică

Anchetă într-o comună din Botoșani, după moartea în condiții suspecte a unui copil de 7 ani. Băiatul a mers cu părinții la o stână și ar fi stat într-o încăpere în care tatăl a folosit o soluție toxică pentru deparazitare.

Recomandări
Boeing a ascuns de autorități piese defecte care ar fi putut fi instalate în avioanele 737 Max, susține un nou denunțător
Boeing a ascuns de autorități piese defecte care ar fi putut fi instalate în avioanele 737 Max, susține un nou denunțător

Un angajat al Boeing susține că această companie a încercat să ascundă de autoritățile de reglementare piese stricate ale modelului 737 Max sau care nu corespund specificațiilor, iar apoi a pierdut urma acestora.

Plata cu cardul devine lege în România. E obligatoriu pentru toți comercianții și PFA-uri
Plata cu cardul devine lege în România. E obligatoriu pentru toți comercianții și PFA-uri

Toți comercianții, societăți ori persoane fizice autorizate, au de acum obligația legală de a accepta plata cu cardul- prin mijloace electronice, mai exact. Actul normativ a intrat în vigoare acum două zile, pe 16 iunie.

Spionajul german avertizează că Rusia recrutează spioni pentru a compensa activitatea sutelor de diplomaţi expulzaţi
Spionajul german avertizează că Rusia recrutează spioni pentru a compensa activitatea sutelor de diplomaţi expulzaţi

Rusia a apelat din ce în ce mai mult la şantaj şi la stimulente financiare pentru a angaja germani care să spioneze pentru Moscova, după lovitura dată serviciilor sale de informaţii prin expulzarea de către Europa a aproximativ 600 de diplomaţi ruşi.