ISW: China ar putea trimite armament Rusiei. Xi Jinping va discuta cu Vladimir Putin o schemă de ocolire a sancțiunilor

Xi Jinping si Vladimir Putin
AFP

Xi Jinping se va întâlni cu Vladimir Putin în timpul unei vizite oficiale în Rusia în perioada 20-22 martie, probabil pentru a discuta despre schemele de ocolire a sancțiunilor occidentale, pentru a putea trimite armament Moscovei, potrivit ISW.

De asemenea,cei doi șefi de stat vor discuta și despre interesul Chinei de a media soluționarea războiului din Ucraina, mai spun analiștii Institutului american pentru Studierea Războiului.

Kremlinul a transmis vineri că Vladimir Putin și Xi Jinping vor semna o declaraţie marcând intrarea relaţiilor ruso-chineze într-o "nouă eră" și vor discuta probleme de actualitate priind parteneriatul dintre Rusia și China.

Companiile chineze au vândut către entități din Rusia puști, componente de drone și echipamente, care ar putea fi folosite în scopuri militare, iar agențiile de informații occidentale au declarat că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme letale Moscovei, potrivit Institutului entru Studierea Războiului.

„Xi probabil intenționează să discute cu Putin și oficialii ruși scheme de ocolire a sancțiunilor care vor facilita vânzarea și furnizarea de echipamente chinezești către Rusia”, potrivit ISW.

Anterior, analiștii de la ISW au apreciat că la 1 martie, Alexander Lukașenko și Xi Jinping au semnat pentru un pachet de 16 acorduri care ar putea facilita evitarea sancțiunilor impuse Rusiei de Occident prin transportarea produselor chinezești prin Belarus.

De asemenea, probabil Xi își propune să promoveze eforturile Beijingului de a poziționa China ca un mediator terț imparțial în negocierile dintre Rusia și Ucraina. La 24 februarie, China a lansat un plan de pace în 12 puncte pentru războiul din Ucraina, deși rămâne neclar care sunt propunerile concrete ale Chinei pentru negocierea unui acord privind încheierea războiului. Xi Jinping s-ar putea folosi de succesul său în restabilirea relațiilor diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită într-un efort mai amplu de mediere în acest război, mai spun analiștii institutului.

SUA au avertizat China: Livrările de armament către Rusia vor avea consecințe

Dacă China va furniza arme sau muniţii Rusiei, Statele Unite nu vor ezita să sancţioneze companiile şi persoanele chineze implicate în astfel de operaţiuni.

Washingtonul consideră că toate ţările trebuie să respecte sancţiunile pe care Statele Unite le-au impus Rusiei după ce aceasta a pornit războiul contra Ucrainei, a transmis în februarie secretarul american de stat Antony Blinken în timpul unei vizite oficiale în Kazahstan.

"Ceea ce pot spune este că am avertizat foarte clar China asupra implicaţiilor şi consecinţelor de a da curs furnizării acestui sprijin" letal pentru Moscova, a semnalat Blinken, potrivit Agerpres.

"De exemplu, nu vom ezita să luăm măsuri împotriva companiilor chineze sau persoanelor care încalcă sancţiunile noastre sau se implică într-un alt mod în sprijinirea efortului de război al Rusiei", a indicat secretarul american de stat.

El a adăugat că Washingtonul a transmis aceste avertismente în baza "informaţiilor de care dispunem, conform cărora China examinează trecerea de la sprijinul neletal, pe care unele companii îl oferă efortului de război rus în Ucraina, la un sprijin material letal".

"Sper că China ia foarte în serios ceea ce spunem", a insistat Blinken, care a susţinut că un eventual ajutor militar chinez pentru Rusia va însemna nu doar o "gravă problemă" pentru relaţiile Chinei cu SUA, "ci şi o gravă problemă pentru legăturile sale (ale Chinei - n.red.) cu ţările din întreaga lume".

De la începutul războiului în Ucraina, China s-a abţinut să ofere Rusiei ajutor militar, dar, conform unor surse din interiorul serviciilor americane de informaţii, ar înclina la ora actuală să facă un asemenea pas. Potrivit unor astfel de surse citate de CNN, guvernul de la Beijing ar intenţiona să livreze Moscovei drone şi muniţii.

Eventuale livrări masive de muniţii chineze către Rusia ar risca să debalanseze în favoarea acesteia războiul purtat în Ucraina, un conflict de înaltă intensitate caracterizat printr-un mare consum de muniţii. Însuşi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a semnalat că armata ucraineană consumă de câteva ori mai multe muniţii decât pot produce statele Alianţei, ale căror stocuri de muniţii au fost în plus diminuate semnificativ în urma ajutorului militar oferit Ucrainei.

 

 

 

Citește și...
Sâmbătă, 25 martie, PRO TV marchează Ora Pământului și se alătură celui mai mare eveniment de mediu din istorie
Sâmbătă, 25 martie, PRO TV marchează Ora Pământului și se alătură celui mai mare eveniment de mediu din istorie

Milioane de oameni din întreaga lume, instituții și companii sting luminile timp de o oră în cadrul celui mai mare eveniment de mediu din istorie: Earth Hour. PRO TV se alătură acestei inițiative și marchează această mișcare prin schimbarea logoului.

Consiliul Europei denunță „folosirea excesivă a forţei” împotriva manifestanților în Franța. „Violenţele trebuie să înceteze”
Consiliul Europei denunță „folosirea excesivă a forţei” împotriva manifestanților în Franța. „Violenţele trebuie să înceteze”

''Folosirea excesivă a forţei'' împotriva demonstranţilor din Franța constituie un motiv de îngrijorare la Consiliul Europei. Comisarul pentru drepturile omului Dunja Mijatovic a atenţionat Guvernul francez, solicitând să respecte dreptul de a manifesta.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei se extinde. Demolează 13 clădiri pentru construirea unui complex
Mitropolia Moldovei și Bucovinei se extinde. Demolează 13 clădiri pentru construirea unui complex

Mitropolia Moldovei și Bucovinei se pregătește să extindă ansamblul mitropolitan din Iași. A cerut aviz pentru demolarea a 13 clădiri, aflate în vecinătatea catedralei, unde ar urma să fie ridicate mai multe imobile.

Recomandări
Ce fel de pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate. Pensionar: „Suntem în aer. Nu avem nici asigurare medicală”
Ce fel de pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate. Pensionar: „Suntem în aer. Nu avem nici asigurare medicală”

Tot mai mulți români plecați la lucru peste hotare ajung la vârsta ieșirii din câmpul muncii, iar numărul dosarelor de pensionare crește cu aproximativ 10% de la un an la altul.  

Ursula von der Leyen recunoaște că ajutorul dat de UE fermierilor români „nu e suficient”. Promisiunea făcută de șefa CE
Ursula von der Leyen recunoaște că ajutorul dat de UE fermierilor români „nu e suficient”. Promisiunea făcută de șefa CE

Președinta Comisiei Europene a recunoscut că ajutorul dat fermierilor români „nu este suficient”, în cazul celor afectați de comerțul cu cereale din Ucraina.

Proiectul plafonării tarifelor RCA a fost retras. Precizările ASF
Proiectul plafonării tarifelor RCA a fost retras. Precizările ASF

Proiectul de plafonare a tarifelor RCA a început cu stângul. Deși urma să fie aprobat în ședința de Guvern, a fost scos de pe ordinea de zi și ar putea fi aprobat săptămâna viitoare, conform premierului.