Incendiul de la Spitalul Roman ar fi pornit de la o țigară aruncată într-un container cu lenjerii

Ultima actualizare: 02-01-2021 19:24

A fost declanşat planul roşu de intervenţie vineri-noapte în judeţul Neamţ după ce secţia de psihiatrie a spitalului municipal din Roman a fost inundată cu fum.

17 pacienţi erau la acea oră internaţi în secţia invadată de fumul dens.

Pompierii spun că totul ar fi pornit de la o ţigară aruncată într-un container în care erau depozitate lenjerii folosite. Doi medici şi doi pacienţi au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Alarma s-a dat în jurul orei 3, iar pompierii care au ajuns la spital au constatat că în saloanele de la primul etaj al clădirii, în care erau cazaţi pacienţii, era un fum gros. În imaginile suprinse imediat după ce s-a stins vâlvătaia se vede cum uşa primului salonul, cel mai apropiat de sursa incendiului, este distrusă de foc.

Constantin Luca, comandant detaşament Roman: "Personalul medical a reuşit să evacueze un număr de 7 pacienţi care se aflau în interiorul spitalului. S-a acţionat pentru localizarea şi stingerea incendiului".

Pompierii au evacuat şi ceilalţi 10 pacienţi aflaţi în interiorul clădirii. Cauzele care au dus la producerea incendiului nu au fost stabilite încă, dar pompierii spun că cel mai probabil un angajat ar fi aruncat ţigara într-un container în care erau depozitate lenjeriile folosite şi care s-ar fi aprins. Pentru că acest container comunica printr-un horn metalic cu etajul întâi al clădirii, fumul ar fi ajuns într-o toaletă, după care s-a răspândit cu rapiditate.

Andreea Trifan, purtător de cuvânt spitalul Roman: "Medicul de gardă a declanşat planul alb astfel cu 2 stingătoare şi cu hidrantul intern de la parter au oprit răspândirea incendiului declanşat la ghena de manipulare a lenjeriei murdare din exteriorul clădirii. În secţie erau 17 pacienţi. Toţi au fost evacuaţi".

Doi pacienţi şi două cadre medicale au fost transportaţi la spitalul de urgenţă din Roman pentru evaluare, căci s-au intoxicat cu fum. Starea lor generală este bună.

Secţia de psihiatrie are autorizaţie de securitate la incendiu din 2016 şi are sistem de detecţie incendiu, verificat lunar.

Din secţia arsă, şapte pacienţi au fost mutaţi într-un alt spital de psihiatrie din Roman, iar alţii au fost duşi în saloanele de la parterul clădirii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO