Greva STB continuă. Sindicaliști: Nicușor Dan a refuzat dialogul. Primar: Au solicitat doar demisia lui Criț

×
Codul embed a fost copiat

Greva STB continuă, deși decizia luată joi de Tribunalul București a stabilit că greva este ilegală și că șoferii trebuie să revină la muncă imediat.

UPDATE ora 19.20. Nicușor Dan a susținut o conferință de presă în urma întâlnirii cu sindicaliștii STB.

Fac încă odată un apel la raţiune către toţi şoferii şi vatmanii şi personalul auxiliar din STB. Avem două hotărâri judecătoreşti executorii, avem sute de mii de persoane afectate, suntem într-un stat de drept, hotărârile executorii se execută, iar cine nu le execută săvârşeşte o infracţiune. Pe de altă parte, putem să rezolvăm toate aceste probleme importante ale activităţii domniilor lor, fără să şantajăm prin lipsa noastră de activitate, prin împiedicarea bucureştenilor să desfăşoare o viaţă normală”, a declarat, vineri, Nicuşor Dan.

Am invitat la discuţii reprezentanţi desemnaţi de către lucrătorii din fiecare autobază şi depou, am spus de mai multe ori că nu vreau să discut cu reprezentanţii unui sindicat care au dus o întreagă categorie de oamenii într-o zonă penală, vreau, dimpotrivă, să discut (...) cu oameni care să exprime problemele reale. La această întâlnire de la ora 6 am fost informat că au venit (...) reprezentanţii sindicatului reprezentativ, l-am sunat pe directorul general de la STB şi i-am propus să aibă o discuţie pe are e logic şi legal să o aibă. Această discuţie a durat cinci minute, pentru că nu a existat altă solicitare decât demisia domnului Criţ, ceea ce este un gest infantil, în condiţiile în care de două zile bucureştenii suferă de lipsa transportului în comun”, a mai spus acesta

„Unul dintre principiile fundamentale ale statului de drept este ca atunci când 2 sau mai multe părți au opinii diferite apelează la instanță și respectă decizia. Pentru că dacă nu ar fi așa ne-am dă în cap unul altuia. Deja 2 instanțe au spus angajaților: ieșiti în stradă”, a mai spus primarul.

Citește și
Nicușor Dan
Nicușor Dan, despre greva STB: Este orchestrată de liderul de sindicat Vasile Petrariu, consilier PSD
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

De asemenea, acesta a explicat și cum vrea să rezolve problemele cu care se confruntă transportul public.

Sunt foarte multe probleme în transportul public. Rezolvarea lor necesită un dialog, un calendar de acţiuni şi mai ales, foarte mulţi bani. Lucrul pe care noi l-am făcut a fost să luăm din partea care se ducea pe tărguri, concerte și alte prostii și să ducem în acea parte. Am reuşit să echilibrăm financiar această societate pe care am găsit-o în faliment”, a adăugat Nicușor Dan.

De asemenea, Nicuşor Dan a cerut din nou liderilor PSD - atât Gabrielei Firea cât şi lui Marcel Ciolacu - să se pronunţe.

Fie sprijină o grevă ilegală şi o spun explicit (...) fie se delimitează şi retrag sprijinul politic pentru consilierul general Petrariu, ales pe listele PSD”, a mai declarat Nicuşor Dan.

UPDATE ora 18.35. Liderul sindicaliștilor STB, Vasile Petrariu, a anunțat, vineri seară, că negocierile au eșuat, astfel că greva STB va continua. Acesta susţine că Nicuşor Dan a refuzat dialogul şi nu a stat nici măcar un minut la masa discuţiilor.

Domul primar general nu a stat cu noi nici măcar un minut (...) nu a intenţionat niciodată să rezolve acest lucru. Lucrul acesta noi l-am bănuit. Noi o să e transmitem salariaţilor care ne aşteaptă la unităţi (...) Lucrul ăsta nu face decât să escaladeze conflictul. Aceste declaraţii şi poziţii belicoase care invită şi instigă nu ajută cu nimic”, a declarat Vasile Petrariu, după cea de-a doua rundă de discuţii convocată la Primăria Capitalei.

Sindicaliştii afirmă că soluţiile erau legate de dialog.

Măcar în ultima clipă trebuia să fie un dialog real, care să permită dezamorsarea acestui conflict. Ne ducem la salariaţi să le transmitem această mare realizare - mă refer la întâlnirea cu primarul general - aşteptăm de la Tribunal decizia de astăzi şi salariaţii vor decide ce vor face în perioada următoare”, a mai declarat liderul sindicatului STB.

Întrebat ce le transmite călătorilor, după cea de-a doua zi în care mijloacele de transport nu au circulat, Vasile Petrariu a afirmat: ”Mii de scuze, nu-i ajută cu nimic pe cei care merg cu transportul public local, dar să înţeleagă că nu este numai vina noastră. Am fost aduşi în această situaţie de conducerea STB, de poziţia pe care o are primarul general, de faptul că primarul general face politică şi lucrul acesta nu-i ajută pe cetăţeni”.

Sindicaliştii au reiterat ideea că nu este vorba despre o grevă, ci de un protest spontan la care participă toate categoriile de personal din cadrul companiei.

UPDATE ora 15.40. Liderul PNL Florin Cîțu a declarat că liderul de sindicat al STB este membru al PSD și a adăugat că Marcel Ciolcau i-ar putea spune „să lase protestul pentru o perioadă” pentru a nu mai suferi bucureştenii.

UPDATE ora 15.35. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că vineri, la ora 18.00, urmează să aibă o nouă discuţie cu reprezentanţi ai angajaţilor STB, care să aibă mandat din partea colegilor lor.

Într-o declaraţie de presă susţinută la sediul Primăriei Capitalei, edilul general a adresat invitaţia ca fiecare dintre colectivele de angajaţi din autobaze şi depouri să desemneze un reprezentant, fie membru de sindicat, fie nu, dar care să aibă mandat din partea colegilor în vederea discuţiilor.

"Situaţia este în evoluţie. Repet solicitarea mea pentru toată lumea de a avea o abordare raţională pentru o problemă care afectează viaţa multor oameni. (...) Elementul de noutate între întâlnirea pe care am avut-o azi la ora 12.00 şi întâlnirea pe care ar urma să o avem la ora 18.00 este că oamenii care vor veni la ora 18.00 ar veni cu un mandat din partea colectivului. Este o invitaţie pe care eu le-am adresat-o", a spus Nicuşor Dan.

"Am solicitat ca dialogul, care este dialogul legal şi administrativ între Consiliul de administraţie al STB şi sindicat, să aibă loc cât mai curând posibil şi pentru asta trebuie să există voinţă de ambele părţi, şi STB şi-a exprimat această voinţă de a avea dialog pe tot ce înseamnă probleme care ţin de activitatea STB", a precizat el.

Declaraţia de presă a fost susţinută la finalul unei alte întrevederi la sediul PMB, la care au participat şefii de autobaze şi depouri. Edilul general le-a mulţumit celor care au fost prezenţi, adăugând că discuţia a fost una "absolut deschisă şi directă". El a menţionat că participanţii au semnalat o serie de "probleme concrete" ale STB, dar s-a arătat surprins de faptul că toate aceste aspecte "nu fac parte din lista de revendicări" avansate de către liderii de sindicat, miercuri, în discuţia cu Consiliul de administraţie al STB.

"Un al doilea lucru care a reieşit a fost o lipsă de comunicare şi de încredere în ierarhia administrativă a STB şi aici trebuie să lucrăm pentru asta, dar nu putem să o facem de pe o oră pe alta şi paralizând viaţa oraşului", a precizat Nicuşor Dan.

UPDATE ora 10.40. Societatea de Transport Bucureşti a formulat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, în legătură cu declanşarea grevei angajaţilor STB fără respectarea Legii dialogului social, informează Biroul de presă al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

UPDATE ora 09.35. Primarul Capitalei a făcut, vineri, noi declarații despre greva STB, după discuțiile purtate la sediul instituției de transport: „În acest momoment au afișat hotărârea judecătorească pronunțată ieri în jumătate din autobaze și depouri. Discuțiile, negocierile, urmează. Suntem în momentul în care legea și hotărârea judecătorească trebuie aplicate. Cine nu aplică o hotărâre judecătorească executorie obligatoirue săvârșește o infracțiune. Pană la amiază, în mod oficial, toți angajații STB vor avea la cunoștință hotărârea judecătorească pronunțată joi. Avem în continuare de-a face cu o manifestare irațională. Să nu reiei lucrul în aceste condiții, riscând condamnare penală sau pierderea locului de muncă, este o condamnare iraționala. Astăzi, la ora 12:00, la sediul Primăriei Capitalei, i-am convocat pe șefii de autobaze si de depou. 20 de persoane care sunt membri în conducerea instituției STB. Pe de altă parte, mulți sunt membri de sindicat.

Nicușor Dan, despre greva STB: „Cer PSD să se pronunțe”

„Al treilea lucru pe care vreau să vi-l spun, să îl transmit public, cer PSD să se pronunțe. Noi avem o grevă care paralizează Bucureștiul organizată de un consilier general PSD. Un om care și-a câștigat mandatul pe lista PSD. Cer PSD să se pronunțe pe una din 2 opțiuni: fie susține manifestația, fie retrage sprijinul politic domnului Petrariu care a organizat această grevă”, a mai spus Nicușor Dan.

UPDATE ora 09:10 - Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au deschis un dosar penal în legătură cu organizarea grevei de către salariaţii de la Societatea de Transport Bucureşti (STB).

Oficiali ai Parchetului au declarat pentru AGERPRES că a fost deschis un dosar penal, în care se efectuează cercetări in rem, cu privire la declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor legale, respectiv a art.191 din Legea 62/2011.

Ancheta a fost demarată în urma unei sesizări primite de la Brigada de Poliţie pentru Transportul Public, potrivit Agerpres.

UPDATE ora 07.30. Directorul STB, Adrian Criț a declarat la Digi24, că angajații își preiclitează locul de muncă.

"Suntem în aceeași situație ca ieri. Suntem deschiși dialogului. Ne cerem scuze bucureștenilor. Vom face tot ce e posibil ca să deblocăm această situație. Sentința judecătorească e executorie. Angajații să înțeleagă că își periclitează locul de muncă. Cineva, cu bună știință, a încălcat contractul colectiv de muncă. Fiecare angajat să apeleze la conștiința proprie. Pe traseu sunt trei vehicule. Executorii judecătorești merg la sediul fiecărui punct de lucru pentru afișarea deciziei. Azi, instanța se va pronunța cu privire la legalitatea grevei".

UPDATE ora 07.20. Liderul sindical Mihai Trancă a declarat, vineri dimineață, că protestul va continua până ce directorul STB, Adrian Criț, își va da demsia.

”Nimeni nu ne bagă în seamă, nici prefectul, nici primarul, nici domnul Adrian Criț”, a declarat Trancă.

Întrebat în legătură cu revendicările sindicaliștilor privind demisia sa, el a susținut că această solicitare încalcă prevederile contractului colectiv de muncă.

---

Tribunalul Bucureşti a suspendat greva de joi de la STB şi a dispus reluarea imediată a activităţii. Însă, angajații STB refuză în continuare să iasă pe traseu, iar greva continuă și vineri, a transmis compania într-un comunicat. Directorul Adrian Criț a încercat inutil să-și convingă angajații să pornească de dimineață în curse. Câteva ore mai târziu, călătorii așteptau degeaba zgribuliți prin stații. Unii au îndurat frigul și două ore în așteptarea un tramvai.

Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală care a imobilizat astăzi Capitala, refuză să-și reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue și mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariații STB SA pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru. Desconsiderarea nevoilor bucureștenilor din zona metropolitană și ignorarea cu bună știința a unei decizii judecătorești poate genera dosare penale pentru personalul implicat în această acțiune.

STB SA face apel la simțul de responsabilitate al angajaților săi și le solicită în mod public acestora să reia imediat activitatea de transport public. De asemenea, îi asigurăm pe bucureșteni că vom lua toate măsurile legale posibile pentru revenirea la normalitate”, a transmis STB.

Grevă la STB. Angajații nu vor fi plătiți pentru ziua de joi

Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) de suspendare a grevei declanşate de sindicalişti, activitatea în transportul public din Capitală urmând a fi reluată imediat. Decizia instanţei este executorie.

Joi dimineaţă, şoferii de pe autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele din Capitală au declanşat o grevă generală, fiind nemulţumiţi de faptul că cererile lor de natură salarială nu au fost soluţionate.

În replică, conducerea STB a transmis că întreruperea lucrului este o acţiune ilegală şi nu se vor plăti orele nelucrate salariaţilor implicaţi.

Potrivit STB, zilnic circulă pe toate traseele aproximativ 2 milioane de călătorii, iar asta ar putea însemna cel puțin 1 milion de oameni care călătoresc dus-întors pe lângă cei care au abonamente sau beneficiaza de gratuitate. Primarul General al Capitalei a reacționat.

Metroul a fost prima soluție la îndemână, așa că responsabilii cu transportul subteran au suplimentat numărul trenurilor pentru a evita supra aglomerarea.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Tribunalul a suspendat greva STB și a dispus reluarea imediată a activității
Tribunalul a suspendat greva STB și a dispus reluarea imediată a activității

Angajații Societății de Transport Bucureşti (STB) au întrerupt lucrul joi dimineaţa. Astfel, mai multe vehicule din parcul STB au fost blocate în depouri şi autobaze, iar transportul public de suprafață a fost oprit.

Nicușor Dan, despre greva STB: Este orchestrată de liderul de sindicat Vasile Petrariu, consilier PSD
Nicușor Dan, despre greva STB: Este orchestrată de liderul de sindicat Vasile Petrariu, consilier PSD

Grevă generală la STB. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, într-o conferință de presă, că greva generală a angajaților STB este ilegală și că în stare de alertă nu se face grevă.

Metrorex introduce în circulaţie toate trenurile disponibile din flotă, pe fondul grevei STB
Metrorex introduce în circulaţie toate trenurile disponibile din flotă, pe fondul grevei STB

Metrorex introduce în circulaţie toate trenurile disponibile din flotă şi va circula în orele de vârf la un interval minim posibil, informează compania.

Recomandări
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu

O posibilă explozie a avut loc, vineri, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.