Gheata si zapada de pe munti s-au topit, iar raurile ameninta acum nord-vestul tarii. Imagini din locurile sub cod portocaliu

Dată publicare: 11-01-2016 18:07
Dată actualizare: 14-01-2016 07:03


Temperaturile crescute din ultimele zile au topit zapada si gheata din munti, iar raurile s-au umflat si au depasit cotele de aparare.

Meteorologii au emis cod portocaliu de inundatii pe raurile din nord-vestul tarii, unde se pot crea viituri. In judetul Bistrita-Nasaud pompierii s-au mobilizat si au aruncat in aer sloiurile de gheata adunate pe un afluent al Somesului.

O gospodarie a fost invaluita de ape. Din fericire proprietarul a reusit sa fuga la timp, iar cateva zile e nevoit sa stea la rude. Apele raului Rebra - afluent al Somesului - s-au revarsat dupa ce pe curs s-a format un zapor pe o lungime de 2 km care a blocat curgerea. Pompierii au intervenit pentru ca celelalte gospodarii sa nu fie inundate.

Pericolul nu a trecut insa. "E o zona dreapta aici si nu mai apuca viitura, nu mai are posibilitate sa impinga din spate, apa iese pe margini si se intampla minunea pe care o vedem aici. Mai are de venit 30 de km. Tot asa bucati mari, masive de gheata. Va dati seama ce se intampla. De-abia au venit pe o distanta de 12 km", spune Stefan Danci, primar Rebra.

Situatia e critica si pe raul Lapus din Maramures, unde bucati imense de gheata coboara amenintator.

Hidrologii au emis cod portocaliu de inundatii pana marti la ora 16:00 pe raurile Viseu, Iza, Tur, Lapus, Somesul Mare, Crasna, Barcau, Somesul Mic, Crisul Repede, Crisul Negru si Alb si Aries. Dar si avertizare de cod galben pana poimaine tot pe rauri din nord-vestul si vestul tarii. In bazinele lor se pot produce in aceasta perioada cresteri de debite cu depasiri ale cotelor de aparare, in functie de evolutia bucatilor de gheata. In apropierea acestor rauri se pot produce inundatii locale, torenti si scurgeri importante pe versanti.

Meteorologii mentin si ei pana maine dimineata informarea de ploi insemnate in vestul, nordul si centrul tarii.


VIDEO PROTVPLUS.RO