Fostul primar al Ploiestiului, trimis in judecata de DNA. Clubul de fotbal pe care l-ar fi finantat ilegal

Ultima actualizare: 01-07-2016 01:00
Senatorul PNL Andrei Volosevici, fost primar al Ploiestiului, care este urmarit penal pentru fapte de coruptie in legatura cu finantarea echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, soseste la sediul DNA Ploiesti.

Senatorul Andrei Volosevici, fost primar al Ploiestiului, a fost trimis in judecata de procurorii DNA Ploiesti pentru abuz in serviciu si trafic de influenta.

Faptele au legatura, potrivit rechizitoriului, cu finantarea clubului de fotbal Petrolul Ploiesti si atribuirea unui contract de lucrari. Magistratii sustin ca Volosevici a initiat proiectul de hotarare privind asocierea municipiului Ploiesti cu Fotbal Club Petrolul Ploiesti, desi o institutie publica nu poate finanta activitati desfasurate de o societate cu capital privat. Prejudiciul astfel creat se ridica la 32 de milioane de lei. In plus, Andrei Volosevici ar fi pretins si primit de la un om de afaceri 80 de mii de lei pentru atribuirea unui contract in vederea construirii unei parcari supraterane in Ploiesti.

In acelasi dosar a fost deferita justitiei Simona Albu, la data faptei sef al Serviciului Juridic in cadrul Directiei Juridice a Primariei municipiului Ploiesti, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea unui folos necuvenit pentru altul.

In prezent, Simona Albu ocupa functia de secretar al municipiului Ploiesti.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, in rechizitoriul intocmit in cauza s-a retinut ca Volosevici, in calitate de primar al municipiului Ploiesti si ordonator principal de credite, a initiat, cu incalcarea dispozitiilor legale, proiectul de hotarare privind asocierea municipiului Ploiesti cu SC FC Petrolul SA, proiectul constand in finantarea si realizarea in comun a unor actiuni, servicii si proiecte de interes public local si avand ca obiectiv principal functionarea echipei de fotbal FC Petrolul.

Totodata, Volosevici este acuzat ca, la data de 3 septembrie 2009, a semnat un contract de asociere intre municipiul Ploiesti si SC FC Petrolul SA Ploiesti, in conditiile in care, potrivit legii, o institutie publica nu poate finanta o activitate lucrativa desfasurata de un agent economic cu capital privat.

Contractul in cauza a fost vizat pentru legalitate de inculpatele Maria Magdalena Mazalu, la acea data secretar al municipiului, si Simona Albu, sef al Serviciului Juridic in cadrul Directiei Juridice a primariei.

Astfel, bugetul local al Ploiestiului a fost prejudiciat cu suma totala de 32.577.437 lei, SC FC Petrolul SA obtinand un folos necuvenit de aceeasi valoare.

Suma in cauza reprezinta plati efectuate exclusiv in baza contractului cu incalcarea dispozitiilor legale privind finantele publice (17.842.137,70 lei), chirie datorata de SC Petrolul SA pentru Stadionul "Ilie Oana" pus la dispozitie in baza contractului, cu incalcarea prevederilor legale privind administratia publica locala (12.955.859,28 lei), contravaloare utilitati datorata de societate si achitata din bugetul local (121.234,19 lei), debite stabilite prin acte de control ale Curtii de Conturi a Romaniei - Camera de Conturi Prahova ca fiind datorate de societate si care in evidenta contabila a unitatii administrativ teritoriale apar ca achitate prin transferarea sumei respective intre conturi ale bugetului local si nu prin plati efectuate de societate (1.658.205,90 lei).

Totodata, Andrei Volosevici este acuzat ca, in vara anului 2012, a pretins unui om de afaceri (denuntator in cauza) suma de 80.000 lei pe care a primit-o in trei transe, in perioada campaniei electorale pentru alegerile locale la care candida pentru obtinerea unui nou mandat.

In schimb, o anumita firma la care omul de afaceri avea interes trebuia sa castige un contract finantat de primarie pentru executarea unei parcari supraterane in municipiul Ploiesti, iar ulterior denuntatorul urma sa obtina lucrari in subantrepriza la obiectivul respectiv.

"In acelasi context si in aceeasi calitate, in perioada martie - aprilie 2012, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a pretins de la un alt om de afaceri (denuntator in cauza) foloase materiale necuvenite, constand in inchirierea de panouri publicitare, prestarea de servicii de panotaj si productia de afise electorale, in valoare totala de 21.150,12 euro, precum si suma de 20.000 lei achitata de acesta din urma catre o firma indicata de edil", se mai arata in comunicat.

Potrivit DNA, aceste foloase au fost pretinse si primite de Volosevici in schimbul interventiei la functionarii primariei si la consilierii locali pentru promovarea si aprobarea unui proiect de hotarare privind prelungirea contractului de asociere incheiat intre municipiul Ploiesti si o societate comerciala vizand exploatarea in comun a unor panouri publicitare aflate pe terenul apartinand domeniului public de interes local al orasului.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de inculpata Maria Magdalena Mazalu, fost secretar al municipiului Ploiesti.

De asemenea, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin lui Andrei Volosevici.

Cauza a fost trimisa spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO