Ce doi turiști au sunat la 112 după ce și-au dat seama că era mult prea periculos să mai continue coborârea pe un versant acoperit cu zăpadă înghețată.

Cei doi, un bărbat și o femeie, au fost găsiți de salvamontiștii din Sibiu aproape de Șaua Caprei, în același loc unde la începutul lunii ianuarie un om și-a pierdut viața. După mai bine de două ore de la apelul către Salvamont, cei doi au ajuns în siguranță la Bâlea Lac.

Cei doi iubitori de munte, un bărbat de 53 de ani și o femeie de 32 de ani, au plecat din zona lacului Capra și voiau să ajungă spre cabanele de la Bâlea Lac însă, coborârea spre lacul Bâlea a devenit o adevărată loterie: zăpada de pe versant a fost transformată de vântul puternic într-o platoșă de gheață. Speriați că nu vor face față acestor condiții, au cerut de îndată ajutorul salvamontiștilor.

Dan Popescu, Salvamont Sibiu: Au rămas blocați pe coborâre, au avut probleme cu echipamentul lor tehnic, cu colțarii în special. Erau speriați. Au procedat foarte bine când au văzut că nu sunt siguri pe echipamentul lor.

Din păcate, un alt turist aflat în Masivul Călimani nu a fost atât de norocos.

Pentru că bărbatul nu mai răspundea la telefon, rudele au sunat la 112 și mai multe echipaje Salvamont din Mureș Harghita și Suceava au plecat în misiune. L-au găsit, mort, la aproape 2.000 de metri altitudine.

Salvatorii montani sfătuiesc turiștii să fie deosebit de atenți atunci când se aventurează în zona montană. Riscul de a se naște o avalanșă poate apărea la orice pas, spun alipiniștii.

Adrian Vălean, alpinist: Atunci când bate vântul se compacteză zăpada destul de tare, se formează un strat care are o oarecare rezistență dar dacă are o coeziune slabă cu stratul de dedesupt, e foarte instabil.

Dan Popescu, Salvamont Sibiu:
Recomandăm turiștilor să fie echipați, să nu uite că traseele la peste 1800 de metri sunt declarate închise pentru că trebuie să fii foarte experimentat.