Dupa incendiul din Bamboo, inspectorii ISU au facut razii prin cluburi. Amenzi mari de 200.000 de lei, intr-o singura noapte

Ultima actualizare: 25-01-2017 07:00

Pompierii de la ISU impreuna cu echipajele MAI au facut razii in cluburile din toata tara, sambata noaptea, dupa incendiul devastator din Bamboo, care a fost aproape sa se transforme intr-o tragedie.

Potrivit unui comunicat al IGSU, in cursul noptii s-au executat 162 de controale la operatori economici din categoria cluburi si discoteci, fiind aplicate 118 amenzi, in cuantum de 203.000 lei.

Toate aceste sanctiuni au fost date pentru nerespectarea reglementarilor pe linia apararii impotriva incendiilor.

Ce au verificat inspectorii: situatia instalatiilor electrice, functionarea iluminatului pentru marcarea cailor de evacuare, functionarea mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor, obstructionarea cailor de evacuare, instructajul angajatilor, obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu si existenta planurilor de evacuare in caz de incendiu.

Cei de la ISU afirma ca au depistat un caz de incalcare grava a cerintei de securitate la incendiu, motiv pentru care s-a decis "oprirea functionarii" unei firme din comuna Branesti, judetul Gorj.

Inspectorii din teren au constatat faptul ca a fost depasit numarul maxim de utilizatori cu mai mult de 10% din valoarea de referinta, fapt ce a impus, conform prevederilor legale in vigoare (HG nr. 915/2015), oprirea functionarii acestuia.

Concomitent cu activitatile de control asupra respectarii normelor de aparare impotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunitatilor operative de interventie au efectuat 171 actiuni de recunoastere in zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de interventie in cazul izbucnirii unui eventual incendiu.

Autoritatile avertizeaza ca perioada urmatoare activitatile preventive vor fi intensificate.

Ultima actiune preventiva de amploare, derulata la nivel national, care a vizat imobilele in care functioneaza cluburi si discoteci, a avut loc in perioada 11-12 noiembrie 2016. In cele doua zile au fost controlati 448 operatori economici, fiind aplicate 405 amenzi, in cuantum de peste 788.000 lei, iar doua localuri din municipiul Brasov au fost inchise din cauza depasirii numarului maxim de utilizatori.

Pentru evitarea producerii unor incidente tragice, Inspectorul General pentru Situatii de Urgenta reaminteste urmatoarele obligatii pe care administratorii cluburilor trebuie sa le respecte:

- respectarea numarului maxim de utilizatori prevazut de legislatia in vigoare, pentru aceste categorii de constructii;
- solicitarea sprijinului pentru acordarea asistentei tehnice de specialitate in vederea intocmirii documentatiei necesare obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu;
- preocupare sporita pentru solicitarea acestui act administrativ care sa asigure securitatea beneficiarilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO