Decesele care au îndoliat România în 2021. Benone Sinulescu și Ion Caramitru, printre cei de la care ne-am luat adio
În 2021 am pierdut mulți români care ne-au oferit într-un fel sau altul momente plăcute de-a lungul anilor. Cântăreți, actori, jurnaliști sau sportivi care au marcat istoria româniei au murit în acest an.
Bogdan Stanoevici, actor și mai târziu om politic, a murit în 2021, pe 12 ianuarie, din cauza Covid 19. Din 1989 până în 2011, Stanoevici a locuit în Franța. În ultimii ani, s-a implicat în politică. Între martie și decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni în guvernul condus de Victor Ponta. Din 2017 până în 2020, a condus Circul Globus din București. La alegerile parlamentare din 2019 a candidat ca independent, iar în 2020 a candidat și pentru Primăria Capitalei, din partea Partidului Social Democrat Independent.
Pe 20 mai ne-a părăsit actorul Ion Dichiseanu la vârsta de 87 de ani. Actorul a debutat în 1961 și jucat în peste 50 de filme. Rolul Pierre Vaillant, din celebrul serial românesc „Toate pânzele sus”, rămâne celebru. Ion Dichiseanu a fost decorat la Cotroceni cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer pentru întreaga carieră artistică.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Pe 4 iulie, actriţa Luminiţa Gheorghiu, cunoscută pentru rolurile din filme ca „Moromeţii” şi „Moartea domnului Lăzărescu”, a murit la vârsta de 71 de ani.
Pe 23 august a murit și cântărețul de folk Doru Stănculescu, care avea 71 de ani.
Ivan Patzaichin a murit pe 5 septembrie la spitalul Elias din București. Sportivul avea 71 de ani și suferea de o boală incurabilă. Fiind decorat cu decorat cu Steaua României în grad de cavaler, la înmormântarea sa au fost trase salve de foc, de către militarii Brigăzii 30 gărzii Mihai Viteazul. De-a lungul carierei, Ivan Patzaichin a câștigat peste 40 de titluri de campion national și peste 30 de campion balcanic. Patzaichin a obținut opt medalii de aur, şapte de argint şi şapte de bronz la Mondiale. A participat și la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, între 1968 și 1984, unde a obținut de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968, Munchen 1972, Moscova 1980 și Los Angeles 1984 și de trei ori argintul, în 1972, 1980 și 1984.
Tot pe 5 septembrie, Ion Caramitru, unul dintre cei mai mari actori ai generaţiei sale, a murit la vârsta de 79 de ani. De-a lungul carierei, Caramitru a interpretat o mulție de roluri aparte. L-a interpretat pe Hamlet, Macbeth, Eduard al III-lea, Prospero în „Furtuna” de Shakespeare, Luchian în filmul cu acelaşi nume de Nicolae Mărgineanu, Count Fontana în „Amen” de Costa Gavras, Radu Comşa în „Întunecare” de Alexandru Tatos, Gheorghidiu în filmul „Între oglinzi paralele” şi Socrate în „Declaraţie de dragoste”, între altele. El a fost distins cu Ordinul Soarelui Răsare, cel mai important ordin japonez destinat cetăţenilor străini, acordat în numele Majestăţii Sale Împăratul Japoniei, în 2017, şi cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, tot în 2017.
Un alt nume, de data aceasta al scenei românești, care ne-a părăsit în acest an a fost Benone Sinulescu. Artistul a murit pe 18 noiembrie, la vârsta de 84 de ani. În cele câteva decenii de cariera, Benone Sinulescu a cucerit publicul cu colaborari memorabile, printre care cea cu Irina Loghin. Cei doi au făcut, pe scenă, o pereche adorată de public. După anii `90, artistul a adoptat și stilul etno, colaborând cu trupa Ro-mania, adresându-se în acest fel și altei generații.
Și Petrică Mîțu Stoian a murit în acest an, în aceeași lună cu Benone Sinulescu. Cântărețul de muzică populară a murit pe 6 noiembrie, la vârsta de 61 de ani.
Nelu Ploieșteanu, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de muzică lăutărească, a murit în aprilie 2021 la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca, unde era internat, având o formă gravă de Covid 19. Cariera lui Nelu Ploieșteanu s-a întins pe câteva decenii, timp în care a susținut o mulțime de turnee prin țară și în străinătate și a scos zeci de albume, doar după 1989 el a lansat 18 albume.
În aceeași lună și tot din cauza Covid 19 a murit și Gabi Luncă, o altă voce emblematică pentru muzica lăutărească și populară românească, dar care din 1993 a cântat mai mult muzică religioasă, având și două turnee de acest fel în afara țării.
Înainte cu o lună, și Cornelia Catanga, și ea cântăreață de muzică lăutărească, murise tot din cauza unor complicații provocate de Covid 19. Artista, în vârstă de 61 de ani, a decedat la Spitalul Universitar din Capitală.
Tot Covid-ul a fost cauza morții și pentru Adi Barar, fondatorul și liderul trupei rock Cargo. Artistul a murit la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Pius Brînzeu" Timișoara, pe 8 martie 2021, la vârsta de 61 de ani.
Pe 27 decembrie, Victor Socaciu, cel care a încântat generații întregi cu muzica folk și chitara sa, a încetat din viață, la 68 de ani. De-a lungul carierei Socaciu a scos peste 20 de albume. La 55 de ani, Victor Socaciu a fost ales deputat în Parlamentul României și, apoi, a fost consul la Montreal.
Și jurnalistul Horia Alexandrescu, fondator al mai multor ziare şi preşedinte al Asociaţiei Române a Profesioniştilor Mass Media, a murit la vârsta de 74 de ani, pe 20 septembrie.