Benone Sinulescu, unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară, înmormântat cu onoruri militare
Românii s-au despărțit, duminică, de unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară, Benone Sinulescu.
Colegi și prieteni s-au adunat ca să îi fie alături pe ultimul drum, iar la căpătâi i-a stat soția, cu care și-a împărțit aproape jumătate din viață.
Marele artist împlinise 40 de ani de căsătorie, cu doar o zi înainte să se stingă. Cel care a fost o legendă a muzicii noastre populare, iubit de milioane de oameni, a fost înmormântat cu onoruri militare la Arad, unde se retrăsese în ultimii ani.
A fost un ultim cântec pentru cel care, cu vocea lui blândă, a alinat sufletele celor care l-au îndrăgit. Și nu au fost puțini.
Colegii din așa numita ”gardă de aur” a muzicii populare românești își amintesc de Benone, cel care iubea nespus tocmai doina, cel mai expresiv cântec românesc.
Florica Bradu, interpretă: „O să mi-l amintesc un om plin de viață, un împătimit de dragostea pentru tradiții, pentru cântecele tradiționale. Chiar îmi spunea, te rog să înregistrezi un CD cu doine că mă tem că românii vor uita să mai doinească. Mă mândream că apăream cu el.”
Nea Beni, cum i se spunea, a fost iubit nespus de cei cărora le-a fost mentor și care acum au venit să îi fie alături.
Nicolae Datcu, interpret: „A fost atent cu textele cântecelor să nu ieșim niciodată din filonul adevărat al cântecului popular românesc. Am să-l păstrez în suflet și în inimă totdeauna.”
O mare de flori și lumânări s-a adunat la căpătâiul artistului. Cei care nu au putut veni, cum ar fi Irina Loghin, Tiberiu Ceea sau Fuego, au trimis coroane.
Leontin Ciucur, directorul artistic al Ansamblului Artistic Crișana: „Pe toți i-a sprijinit în cursul vieții dânsului.”
Ionuț Langa, interpret: „Un om de viață, te făcea să te simți bine indiferent de starea sufletească pe care o aveai în acel moment.”
Aproximativ cinci sute de oameni s-au strâns în piața din spatele teatrului din Arad, ca să îl aplaude pentru ultima dată pe artist.
Localnică: „A fost o persoană efervescentă care ne-a bucurat sufletele. Cu piesele dânsului am crescut de mic copil.”
Născut pe 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău, Benone Sinulescu s-a stins la 84 de ani, în casa lui din Bârzava, județul Arad, unde se retrăsese de mai mulți ani. De-a lungul carierei, artistul a primit numeroase distincții. În 2002 a fost recompensat cu Crucea Națională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de mare ofițer.