A murit Nelu Ploieşteanu. Artistul era internat cu Covid-19 la Spitalul Floreasca

Dată publicare: 02-04-2021 07:52
Dată actualizare: 02-04-2021 19:33


Nelu Ploieșteanu, cunoscutul cântăreţ de muzică lăutărească, s-a stins joi noapte la Spitalul Floreasca din Capitală. Era internat de trei săptămâni în stare gravă din cauza infecţiei cu Covid 19.

Era intubat la terapie intensivă. Lăutarul de legendă în vârstă de 71 de ani va fi condus duminică pe ultimul drum.

Preţuit şi iubit, Nelu Ploie;teanu a ajuns la jumătatea lunii martie, infectat cu Covid 19, la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Câteva ore mai târziu a cerut să fie externat pentru că nu suporta masca de protecţie.

Marius Mihalache, artist: „Nu s-a dus la început de boală când a aflat Covid, am înţeles că s-a dus, după care a ieşit din spital la cerere şi a revenit în spital deja cu masca, intubat şi direct la terapie intensivă. Suferea de o boală de plămâni, de o bronşită, care în combinaţie cu acest Covid a fost fatală pentru el.”

Nelu Ploieșteanu le-a bucurat inimile românilor de pretutindeni timp de 50 de ani cu muzica şi carisma de neegalat.

Gelu Voicu, cântăreţi de muzică populară: „Nelu Ploieșteanu pleacă într-o lume poate mai bună, poate mai solidară. Scena muzicii lăutăreşti, muzicii româneşti în general este mult mai săracă fără Nelu Ploieșteanu. Rămâne unul dintre artiştii acestui gen care a avut capacitatea să se adreseze publicului larg.”

În anii tulburi ai comunismului dădea viaţa petrecerilor cu romanţele şi melodiile lăutăreşti. Era invitat la evenimente de anvergură şi îi cânta deseori lui Nicolae Ceașescu, dar şi tuturor preşedinţilor de după Revoluţie când a început să scoată album după album. Prietenia cu Ştefan Iordache şi Gheorghe Dinica avea să schimbe lumea boemă din Bucureşti, la cârciuma Şarpele Roşu, unde cântau împreună.

Omul mereu cu zâmbetul pe buze ascundea o dramă: în urmă cu 3 ani şi-a pierdut băiatul, pe Mihaiță, în vârstă de 32 de ani, din cauza unei boli crunte. A lăsat acum în urmă o soţie, 4 fiice şi trei nepoţi. Făcuse un preinfarct în 2012, însă n-a renunţat la muzică ce i-a condus viaţa nicio clipă şi nu voia să-şi expună greutăţile, ci doar să-i învesealească pe cei din jur.

Nelu Ploieșteanu. „Lăutarul a fost întotdeauna în situaţii grele. Am cântat şi pe frig şi pe ninsoare şi pe căldură, am cântat şi când am fost trist pentru că aşa este legea asta a lăutarului. Am lăsat fratele meu mort şi am mers la cântare.”

Nelu Ploieșteanu va fi condus pe ultimul drum, duminică, de cei apropiaţi. În urmă cu o săptămână şi Cornelia Catanga, artistă de muzică lautearască, a fost răpusă de Covid.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO