A murit Adi Bărar, fondator al trupei Cargo, în urma unor complicații cauzate de COVID-19

Dată publicare: 08-03-2021 17:30
Dată actualizare: 08-03-2021 17:30


A murit Adi Bărar, fondator al trupei Cargo, în ...
A murit Adi Bărar, fondator al trupei Cargo, în ...

Chitaristul şi compozitorul Adi Bărar, fondator al trupei rock Cargo, a murit, luni, la vârsta de 61 de ani, în urma unor complicații cauzate de infectarea cu SARS-CoV-2.

Bărar a ajuns la Spitalul Judeţean Timişoara în 23 februarie, în stare gravă, fiind internat în secţia ATI. 

"Aşa intens cum a trăit toată viaţa pe scenă, alături de public, înconjurat de gândurile voastre bune, aşa a luptat până azi! Dumnezeu să te odihnească, Adi Bărar! 'Şi de-o fi şi eu să mor/ Nu vreau să vă întristaţi!/ Să cântaţi şi să jucaţi, până în zori/ Şi dacă din când în când/ O să mă primiţi în gând/ Voi fi aproape de voi!'", au scris colegii din trupa Cargo pe Facebook.

Luni dimineață, la ora 5 și jumătate, inima lui Adi Barar a încetat să bată. A fost internat vreme de două săptămâni, timp în care s-au încercat toate metodele de tratament recomandate în situația lui.

Dorel Săndesc - medic ATI și prieten: ”A fost răpus de această boală cruntă, Covid, care i-a afectat plămânii aproape în totalitate și apoi - așa cum evoluează ea, i-a afectat și celelalte organe. A plecat dintre noi un mare artist, un mare rocker, o personalitate a comunității noastre și a României și pentru mine un prieten special.”

Adi Bărar avea 61 de ani și trecea drept un om fără probleme mari de sănătate în rândul prietenilor. Vestea i-a zdruncinat pe apropiați.

Corneliu Vaida - prieten: "Adi Bărar e de neînlocuit. Nu se poate înlocui cu nimeni și nimic. Cum să nu fii cu lacrimi în ochi când pierzi un prieten? Adi Barar - cel care a dus stindardul Timișoarei și al rockului românesc în toată țara este o pierdere care nu se va putea niciodată înlocui, suplini, dar muzica lui va dăinui și el va dăinui prin muzică lui și asta e bine.”

Adi Bărar a fondat trupa Cargo în 1985. Piesele lor au scris pagini întregi din istoria rock-ului românesc. Pe lângă activitatea muzicală, artistul a fost implicat și în concerte caritabile - a pus umărul să ajute inclusiv spitalul în care și-a cunoscut sfârșitul.

Dorel Sandesc - medic ATI și prieten: ”Țin minte cum Adi mi-a zis de la început: dacă facem ceva împreună, să îl facem măreț și așa am și făcut. Am făcut pentru prima dată un concert umanitar în care au cântat Cargo și Iris pe scenă, și mai multe cântări care au sprijinit foarte mult dezvoltarea clinicii noastre.”

În dintre ultimele sale apariții pe scenă, Adi Barar spunea cât de mult își dorește că viața să revină la normal.

Corneliu Vaida - prieten: ”E bine ca muzică lui să nu moară, să ascultăm Cargo, pentru că în afară de muzică, textele lui spun foarte multe pentru cine vrea să le înțeleagă. Adi Barar a fost un vizionar, Adi Barar a fost un muzicican genial.” 

Cele mai importante momente ale trupei Cargo

 

Cargo a fost înfiinţată în Timişoara, în 1985, în formula: Adi Bărar (chitară), Carol Bleich (baterie), Tavi Iepan (chitară), Tibi Gajdo (bas), Dinel Tollea (clape) şi Nae Tarnotzi (voce), relatează News.ro

După mai multe schimbări de componenţă, Leo Iorga a fost cooptat ca solist. El a făcut parte din trupă până în 1989, an în care Ovidiu Ioncu, poreclit “Kempes“, a câştigat concursul organizat pentru postul de solist.

În 1992, Cargo a lansat albumul de debut, „Povestiri din gară”, care cuprinde nouă piese. Componenţa trupei a suferit, în continuare, modificări. În 1995, a apărut al doilea material discografic - „Destin”. La puţin timp după lansare, Kempes a avut un accident de motocicletă, în care a fost rănit grav. Recuperarea lui a fost lungă şi anevoioasă, însă a revenit pe scenă alături de trupă, fiind acompaniat de vocea lui Adrian Igrişan (poreclit “Baciul”).

În 1998, grupul a lansat albumul „Ziua vrăjitoarelor” şi o broşură intitulată „Jurnal de bord”, care cuprinde textele tuturor cântecelor şi biografia oficială a trupei.

În 2002, Ovidiu Ioncu “Kempes” a plecat în Australia, vocea principală fiind preluată de Adrian Igrişan. Doi ani mai târziu, în decembrie 2004, Cargo a lansat albumul „Spiritus Sanctus”, urmat, în 2007, de „XXII”, care include cele mai cunoscute piese ale trupei, înregistrate de data aceasta cu Igrişan.

Cetățeni de onoare ai Timișoarei

 

În 2015, membrii trupei Cargo au primit Ordinul Cultural în Grad de Cavaler de la preşedintele Klaus Iohannis - „pentru contribuţia deosebită la promovarea muzicii rock în România şi îmbogăţirea patrimoniului acestui gen muzical” - şi au devenit cetăţeni de onoare ai oraşului Timişoara.

Din grup mai fac parte Adrian „Baciu” Igrişan (voce/ chitară), Tavi Pilan (tobe), Ionuţ Cârjă (clape) şi Alin Achim (bas).