A murit Victor Socaciu, cel care a încântat generații întregi cu muzica sa
Victor Socaciu, cel care a încântat generații întregi cu muzica folk și chitara sa, a încetat din viață, luni, la 68 de ani. Anunțul a fost făcut de fosta sa soție, care, într-un mesaj, îl îmbărbatează pe fiul lor, care-i poartă numele cântarețului.
Brașovean de fel, Victor Socaciu și-a început cariera artistică la 17 ani, cu formația Zodiac. A cântat apoi alături Cenaclul Flacăra. La 21 de ani cucerea tineretul cântând alături de Cenaclul Flacăra.
La 55 de ani, Victor Socaciu ajungea deputat în Parlamentul României și, mai târziu, consul la Montreal. Victor Socaciu lasă moștenire aproape 20 de albume.
Alegeri 2024
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
Victor Socaciu s-a stins din viață la Spitalul Carol Davila din București, unde fusese internat de o lună. Artistul suferea de diabet, insuficiență renală și insuficiență cardiacă. În primăvară, făcuse și COVID și, după trei săptămâni de chin, învinsese boala.
Andrei Păunescu: „Festivalul „Om Bun”, pe care l-a organizat în martie i-a cauzat îmbolnăvirea de COVID. De atunci, el nu și-a mai revenit. El, practic, și-a riscat viața și a și pierdut-o pentru o misiune, cea de a nu întrerupe creația, de a nu pleca de pe scenă, atunci am și cântat ultima dată pe scenă. L-am cunoscut când eram copil, era atât de talentat și complex ca personalitate și vocație. În niciun caz nu mă gândeam că se va duce și el, iată, la 11 ani după ce s-a dus tata s-a dus și el.”
Victor Socaciu a intrat rapid în atenția publicului. A cântat alături de formația Zodiac și cenaclul Flacăra. În vremurile grele ale comunismului, cântecele sale îi alinau pe oameni.
Ducu Bertzi, cântăreț: „El că artist a iubit enorm de mult scena. Asta îi dădea o forță, am văzut și la Deva la ultimul cocert l-am văzut că era fericit pe scena, că poate să-și susțină recitalul. S-a luptat enorm și a încercat să reziste, toți oamenii din jurul lui au încercat să-l ajute cât a fost posibil omenește, dar în final lucrurile s-au încheiat așa cum s-au încheiat.”
„Oameni de zăpadă”, „Cântec pentru Charlie Chaplin”, „Floare din Floare”, „La un ceai sau Căruța cu flori”, sunt piesele fredonate de cei care în anii 80-90 își trăiau prima iubire. 300 de cântece îi poartă, în total, semnătura. Socaciu a cântat și alături de una dintre legendele muzicii americane, Joan Baez.
Fosta sa soție i-a adus un omagiu artistului:
”Îi sunt alături fiului meu, Victor, într-un moment greu al vieții sale. Pierderea părintelui înseamnă, pentru un copil, pierderea uneia din cele două aripi, pe care le primim fiecare, la venirea pe lume. Îi vor și NE vor rămâne amintirile frumoase ale familiei noastre, îmbrăcate în cântecele sale nemuritoare, care vor continua să-i bucure pe cei ce i-au prețuit muzica. Drum lin , spre stele, Victor Socaciu, unde îți doresc să-ți găsești pacea și liniștea”, a scris Marina Almășan.
George Nicolescu, cântăreț: „Pentru mine, Victor Socaciu a însemnat ceea ce se poate numi prietenie chiar fidelă. Mă gândesc la el ca la un om și un prieten foarte drag pe care dacă l-am pierdut simt că am pierdut puțin, ceva din sufletul meu, iar profesional vorbind era un foarte bun autodidact, știa să se strunească pe sine așa încât să-și ducă corabia acolo unde trebuie și cum trebuie.”
Între 2008 și 2012 Victor Socaciu a fost și deputat, iar în perioada 2014-2017 Socaciu a fost consul general al României la Montreal, Canada.