Noi probleme create de Dealul Bucium, care ameninta Autostrada Sibiu-Orastie. Efectul defrisarilor aprobate de Ocolul Silvic


Ultimul update: Duminica 19 Martie 2017 00:36
Data publicarii: Joi 16 Martie 2017 19:04
Categorie: Stiri actuale

Dealul Bucium de langa Autostrada Sibiu-Orastie ridica noi probleme. Pamantul argilos, care a inceput sa o ia la vale, se apropie de drumul plin de fisuri.

Mai grav este ca si satul de langa este in pericol, dupa ce fagii seculari de pe deal, care ii fereau pe localnici de inundatii si alunecari de teren, au fost taiati.

Padurea de pe dealul Bucium, botezata Fagii Aciliului, exista inca din secolul al XIII-lea. Mai nou, arborii seculari au inceput sa fie taiati cu acordul Ocolului Silvic. Autoritatile spun ca doar curata zona de fagii batrani si bolnavi.

Oamenii se tem ca, odata cu disparitia barierei de protectie formata din copaci, satul lor va fi expus ploilor si alunecarilor de teren. Padurea a mai fost "curatata" si in anii trecuti, iar satenii spun ca inca de atunci au fost afectate structurile caselor, iar peretii s-au umplut de fisuri.

"Situatia e asa cum se vede, din pacate, dezastruoasa. Toti acesti fagi o sa fie taiati, terenul se va duce la vale. E o crima, iresponsabilitate", spune un localnic.

Potrivit proiectului de exploatare, se taie pe o suprafata de 15 hectare, cu ajutorul unei firme din judetul Alba. In aceasta primavara, vor disparea 2,5 hectare de padure. Privelistea de sus, de pe deal, este dezolanta.

"Noi suntem in imediata apropierea celebrului deal Bucium, care stim ca aluneca spre autostrada. Aici era si un habitat natural cu animale, caprioare, mistreti, fazani, acum se mai aud cateva pasari", spune un localnic.

Tiberiu Brad, sef ocol silvic Valea Frumoasa-Saliste: "Consider ca partea cu padure a acestui deal nu prezinta pericol de alunecari de teren. In momentul in care noi recoltam masa lemnoasa de acolo, cioatele, partea aeriana plus radacina ramane la fata locului. Iar din acele radacini vor lua nastere noi lastare."

Dealul Bucium este unul cu probleme. Pe partea de langa autostrada, pamantul incepe sa se scurga periculos si sa creeze crapaturi in asfalt. Ultimele nereguli au fost la inceputul lunii, cand s-a topit zapada, iar terenul a ajuns la cativa metri distanta de sosea. Italienii care au construit autostrada ar fi trebuit sa asigure suplimentar aceasta portiune. Cum contractul cu ei a fost reziliat, ramane ca statul roman sa suporte toate cheltuielile.

VIDEO PROTVPLUS.RO