Cum arată un drum din Buzău în 2021. „Nici salvarea nu poate veni, trebuie să aştept la căruţă”

Dată publicare: 10-03-2021 14:00
Dată actualizare: 10-03-2021 14:12


Strigăt disperat al unor localnici din Buzău care se roagă de autorităţi să le repare singura şosea care face legătura între mai multe comunităţi.

Din cauza stării groaznice a drumului, au fost sistate şi cursele unicului microbuz ce asigură transportul public. Oamenii sunt hotărâţi să blocheze drumul cu totul mai ales că şoseaua, şi aşa distrusă, a început să fie utilizată şi de camioane şi tiruri.

Drumul judeţean 203k traversează comuna Lopătari, iar între satele Luncile şi Plaiu Nucului este o distanţă de 13 kilometri, care nu au fost asfaltată niciodată. Traficul greu din zonă a contribuit şi mai mult la degradarea şoselei care a devenit un coşmar pentru localnici. Chiar şi ambulanțele sau maşinile pompierilor ajung cu greu în localităţi.

Mihaela Blidaru, localnică: „Până acum a plecat copilul meu ăl mai mare, care îl am la şcoală, s-a dus, a rămas suspendat cu maşina. M-am dus după băiat cu asta 4x4, l-am adus cu fetiţa de acolo.”

Adelin Voica, şofer autobuz: „În fiecare seară trebuie să stau sub maşină să mă uit, ba că s-a rupt un amortizor, ba că ... Nu se mai poate, trebuie făcut ceva.”

Radu Burlacu, localnic: „Starea drumului Lopătari - Plaiu Nucului este în general foarte proastă. Dacă nu se mai poate face nimic pe el, noi automat nu mai avem cu ce face naveta. Autobuzul nu mai circulă, cei care trebuie să mergem la serviciu cu ce putem merge şi noi la serviciu? Ca în anii 70 cu căruţă.”

Localnicii sunt revoltaţi şi spun că vor bloca drumul dacă autorităţile nu găsesc o soluţie de urgenţă.

Ion Moise, localnic: „Nici salvarea nu poate veni, trebuie să aştept la căruţă, la alte surse. Nimeni nu a făcut nimic până acum... să nu mai dea drumul la maşinile astea de mare tonaj, să vie pe ruta lor, nu să ne strice drumul nouă.”

Primarul spune că a făcut mai multe demersuri către consiliul judeţean, administratorul drumul, dar fără rezultat până acum.

Claudiu Constantin, primar Lopătari: „De luni de zile discutăm cu consiliul judeţean pentru a ne asigura o stare a drumului cât de cât decentă.”

Emanuel Neagu, preşedinte CJ Buzău: „O să fac o reprofilare cu cei care fac întreţinerea, chiar dacă nu avem buget şi o să fie condiţii rezonabile ca să se poată să se facă transportul acolo.”

Drumul judeţean 203 k traversează judeţul Buzău şi a intrat în reabilitare cu fonduri europene în urmă cu câţiva ani. Licitaţiile şi reparaţiile drumului se fac pe tronsoane şi nu se ştie când va intra în reabilitare şi această porţiune de drum.

Localnicii spun însă că autorităţile au bani pentru multe alte lucruri, inclusiv pentru salariile deloc mici din administraţia locală, însă nu şi pentru ei.

Tags: protest, buzau, drum,


VIDEO PROTVPLUS.RO