Cum a profitat Omar Hayssam de incompetenta autoritatilor din Romania si a reusit sa fuga din tara

×
Codul embed a fost copiat

Cel mai mare terorist din Romania a reusit sa provoace un adevarat cutremur, odata cu fuga lui in Siria. Hayssam a profitat din plin de stangacia serviciilor secrete si a procurorilor si a parasit tara cu mult inainte sa fie judecat si condamnat.

Nici pana astazi nu este clar daca a fugit ascuns printre berbecuti pe un vapor sau imbracat la patru ace, la bordul unui avion. Dupa plecarea lui, procurorul general al Romaniei a fost demis, iar medicul inchisorii care l-a ajutat cu acte medicale, anchetat.

Omar Hayssam a fost retinut imediat dupa rapirea jurnalistilor in doua dosare economice. Era acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani si constituirea unui grup criminal organizat.

Doar intr-unul dintre dosare prejudiciul era de 1,8 milioane de dolari. Imediat, avocatul a sustinut ca sirianul este bolnav si nu ar trebui tinut dupa gratii.

Viorel Spinu: "El a fost externat din spital, unde a stat internat din ianuare pana in aprile, cu un diagnostic destul de sever: schizofrenie afectiva si paranoia".

Citește și
Hayssam Special
CINCI mari intrebari in cazul Hayssam. Ce lipseste din puzzle-ul unui terorist prieten cu politica
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

In scurt timp, Omar Hayssam este pus sub acuzare si in cazul rapirii jurnalistilor romani in Irak.

"In urma masurilor specifice de monitorizare a activitatilor infractionale comise de gruparea coordonata de Omar Hayssam, au rezultat indicii care au evidentiat legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani in Irak", anunta atunci Parchetul General.

Numai ca Hayssam a incercat prin toate mijloacele sa iasa din inchisoare. El cere sa fie operat de urgenta, pentru ca sufera de cancer. Cel care face interventia este doctorul Mircea Beuran.

Hayssam cere apoi eliberarea din arest pe caz de boala. O comisie formata din noua medici de la Institutul de Medicina Legala decid ca sirianul poate fi tratat in inchisoare. In mod ciudat insa, medicul Constantin Tanasescu de la penitenciarul Rahova spune ca arestatul trebuie eliberat.

Iar judecatorul Sofica Dumitrascu si reprezentantul procuraturii iau in considerare doar ce spune doctorul inchisorii si se intampla imposibilul. Chiar acuzarea cere eliberarea, iar judecatorul o aproba.

Gabriela Ghita, adj. al Procurorului General:"Este interesant cum niste judecatori au putut sa aprecieze un bilet fata de o expertiza medico legala".

Dupa aproape un an si jumatate de arest, Omar Hayssam este liber.

Omar Hayssam: "In acest moment, singura mea preocupare e sanatatea. Cu aceasta ocazie, vreau sa le multumesc celor care au inteles si-mi dau posibilitatea sa traiesc ultimele zile alaturi de copii si familie. Cred ca justitia si-a spus cuvantul".

La scurt timp, sirianul fuge din Romania, cu toate ca era monitorizat de serviciile de informatii, era considerat terorist si
avea interdicita de a parasi Romania.

Primul val se rostogoleste peste serviciile secrete, care nu au reusit sa il impiedice pe omar sa iasa din tara. Pe rand: Radu Timofte, seful SRI din acea vreme, Ilie Botos, procurorul general al Romaniei de atunci, Virgil Ardelean, de la informatiile internelor si Gheorghe Fulga, sef la SIE, isi dau demisia.

Ilie Botos, procuror General demisionar:"Au existat chestiuni de necorelare, au existat timpi morti care nu isi aveau rostul. Aici trebuia o monitorizare mult mai agresiva, mai activa".

Virgin Ardelean, fost sef DGIPI: "Ce sa faca atunci politistul? Sa stea in casa alaturi de el si de nevasta-sa, sa stea la poarta ca el sa nu plece? Nu trebuie sa creezi o legislatie ca aceste lucruri sa nu se mai intample?".

Insa presedintele Traian Basescu avea alt punct de vedere: "Cred ca devenim penibili de doua ori, pentru ca un om acuzat de terorism a reusit sa plece si a doua oara, pentru ca fiecare institutie incearca sa arate cat de lipsita de responsabilitati este in aceasta chestiune".

Au aparut apoi diverse speculatii despre felul in care a parasit tara. Omar ar fi plecat la bordul unui vapor plin de berbecuti. Ministrul de interne declara insa ca aceasta ar fi o legenda.

Vasile Blaga, fost ministru de Interne: "Vreau sa va spun ca exista si varianta, analizam si varianta iesirii ilegale din tara a lui Hayssam fara ca Politia de Frontiera sa fi putut interveni. Adica, de exemplu, intr-o masina a unui corp diplomatic".

Varianta 2 este ca Omar Hayssam ar fi iesit din tara, cu un pasaport romanesc si s-a imbarcat intr-un avion, chiar la Otopeni. O interceptare telefonica ar sta dovada.

"-Eu am plecat ca un domn, cu capul sus, imbracat la costum, parfumat, aranjat.
Nic: Dar, apropo, cu ce ati plecat?
H: Am plecat bine, ca un domn imbracat la costum.
Nic: Dar macar puteti sa-mi spuneti cu ce ati...pe aer, pe mare, pe teren, pe terestru, pe fluvial?
H: Cu ce am plecat? Cu avionul. Am plecat cu aerul!
"

General (r) Decebal Ilina, fost sef al Serviciului Secret Militar: "Avem dreptul sa stim ca cetateni intreaga realitate asupra acestui episod rusinos din istoria Romaniei. Singurul terorist pe care il avea dovedit Romania si pe care il pazeau structurile cu responsabilitati aa reusit sa fuga".

Din acel moment, autoritatile romane au incercat sa il aduca in tara pe Hayssam. L-au localizat in Siria si au facut demersuri pentru extradare. Cum Romania nu avea semnat un asemenea tratat, anii au trecut fara ca Hayssam sa fie trimis la Bucuresti.

Traian Basescu a fost in Siria si a semnat acordul iar presedintele sirian avenit la Bucuresti. Tratatul a mai stat prin Parlament 2 ani pana sa fie aprobat.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Filmul evenimentelor, de la RAPIREA celor trei jurnalisti romani in Irak si pana la eliberarea lor
Filmul evenimentelor, de la RAPIREA celor trei jurnalisti romani in Irak si pana la eliberarea lor

Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci de la Prima TV si ziaristul de la Romania Libera, Ovidiu Ohanesian, au fost rapiti in Bagdad, locul in care se aflau de o saptamina impreuna cu ghidul lor, Mohammad Munaf.

CINCI mari intrebari in cazul Hayssam. Ce lipseste din puzzle-ul unui terorist prieten cu politica
CINCI mari intrebari in cazul Hayssam. Ce lipseste din puzzle-ul unui terorist prieten cu politica

Omar Hayssam a avut legaturi puternice cu scena politica romaneasca. A fost membru PSD si apropiat al unor importanti lideri social democrati.

Omar Hayssam, rapit de Romania din Siria. SIE a actionat ca americanii in cazul lui Bin Laden
Omar Hayssam, rapit de Romania din Siria. SIE a actionat ca americanii in cazul lui Bin Laden

Omar Hayssam a fost rapit de pe teritoriul unui stat strain de catre fortele secrete romanesti si adus in tara. Anuntul a fost facut chiar de presedinte, vineri seara.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.