Criză de camere video în magazine. Copiii au nevoie pentru școală, părinții pentru serviciu

Dată publicare: 17-04-2020 19:59
Dată actualizare: 17-04-2020 21:18


După o lună de schimbări radicale pentru noi toți, iată că și piața produselor electronice s-a modicat și ea, iar comercianții de camere video pentru internet au dat lovitura.

Sunt magazine online care au vândut de cinci ori mai multe decât în ianuarie, iar altele au stoc epuizat la anumite modele. Asta, pentru că sute de mii de români lucrează, cel puțin parțial, de acasă. Și mulți părinți au investit într-un webcam pentru ca juniorii să comunice online cu profesorii.

Cu un țiuit strident și supărător a început antrenamentul unei clase în comunicarea prin skype, cu o zi înainte de închiderea școlilor. Foarte din scurt, elevii români și profesorii lor au fost nevoiți să învețe să facă sesiuni video. Mulți erau deja obișnuiți, dar pentru unii a fost atât un efort tehnic, cât și unul financiar.

Genoveva Șerban, profesor: ”Într-adevăr, când deschidem întâlnirile le cerem să deșchidă camera să-i vedem și noi puțin. Știu cazuri de profesori de la noi care și-au achizitonat laptop, o tabletă mai performantă”.

Cât despre elevi, s-a întâmplat ca frații să se lupte între între ei pentru un laptop cu camera video, dar și cu părinții. Mulți au fost chemați în videocall cu șefii și colegii de muncă, exact la ora în care începeau lecțiile la română și matematică.

Începutul creșterii vânzărilor coincide cu momentul suspendării cursurilor școlare și al celui în care mulți angajați au început să lucreze de acasă.

Vârful a fost la începutul lunii aprilie, când din acest spatiu momentan închis publicului au început să plece de 5 ori mai multe produse. Preturile variază între 99 de lei, pentru cele mai simple modele, și 15 mii de lei, pentru un sistem de videoconferință destinat firmelor.

Sunt magazine în care nici cele mai ieftine și nici cele mai scumpe camere web nu mai sunt disponibile.

Florin Pușcașu, director de magazin: "De două zile am rămas fără stoc. Avem stoc epuizat, mai sunt câteva modele disponibile pe online. Urmează să ne aprovizionăm pe acest produs."

O altă soluție pentru a înlocui o cameră web este o cameră portabilă de mici dimensiuni. Pe aceasta o puteți conecta la un laptop sau la un calculator.

E drept, un telefon cu o camera video performantă costă peste 1000 de lei. Prețul mediu achitat pentru un pachet webcam, care include o pereche de caști, este în magazinele mari 400 de lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO