Peste 20 de milioane de cozonaci se pregătesc deja în cuptoarele patiseriilor și fabricilor din țară
Cu multă nucă, reinventați cu creme fine și glazură sofisticată sau poleiți cu aur, cozonacii nu vor lipsi nici anul acesta din meniul de sărbătoare.
Peste 20 de milioane de cozonaci se pregătesc deja în cuptoarele patiseriilor și fabricilor din toată țara. Iar cel puțin 3 milioane vor ajunge în străinătate.
În aceste zile, cozonacii pufoși ies pe bandă rulantă din cuptoare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cu nucă, stafide, rahat sau însiropați cu rom, așteaptă să fie așezați pe masa de sărbătoare.
Mariana Bucur, patiser: ”Pe zi, o sută, o sută și ceva de cozonaci, cei mai căutați sunt cei tradiționali”.
Reporter: De dimineața până seara faceți doar cozonaci?
Mariana Bucur: ”Eu personal, doar cozonaci."
Pretențioșii pot alege cozonacii reinventați - dospiți la rece, cu maia naturală, cu diferite creme, glazurați cu ciocolată sau poleiți cu aur.
Daniela Ruse, chef patiser: "Acum avem gata cozonacii frumoşi și pufoşi şi gustoşi (...) sunt umpluţi cu cremă de alune şi vanilie (...) glasam cozonacul cu alune şi vanilie și aici avem o ciocolată kalebo cu alune de pădure."
Patiserii au inclus în noile rețete umpluturi colorate cu fistic și zmeură.
Roxana Niță patiser: ”Avem undeva la 400 de cozonaci momentan și lista rămâne deschisă, mai așteptăm comenzi. Noi am deschis de pe 21 noiembrie, am zis să o luăm din timp anul acesta să avem timp să ne organizăm un pic mai bine."
Pentru ca masa de Crăciun să fie cât mai bogată, puteți alege din diferite sortimente de cozonaci. Cel tradițional sau cel însiropat cu multă ciocolată, nucă și portocale costă 90 de lei. Cel mediu cu fistic şi zmeură sau vanilie şi caramel sărat costă 55 de lei, iar vedeta este un baby cozonac glazurat cu ciocolată, ce costă 28 de lei.
De Crăciun, desertul tradițional nu va lipsi nici din casele românilor care locuiesc peste hotare.
Viorel Marin, președinte Patronatul din Morărit și Panificație: "România exportă (...) în UE, deci avem practic în toate țările din Uniunea Europeană avem transporturi de cozonaci, în Orientul Mijlociu și peste ocean."
Numărul cozonacilor produși în ultimii trei ani este în creștere iar anul acesta, de Crăciun, se vor vinde peste 20 de milioane.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: patiserie, craciun, sarbatori, cozonac,
Dată publicare:
19-12-2023 19:47