Discuțiile purtate de Iohannis cu Trump. Președintele american spune că e posibil să vină în România

20-08-2019 19:16


Președintele Klaus Iohannis a discutat marţi seară cu Donald Trump, la Casa Albă. Temele principale au fost parteneriatul strategic şi ridicarea vizelor pentru români.

Totodată, cei doi lideri au discutat și despre statul de drept, despre Legea Offshore și OUG 114, dar și despre o posibilă vizită a președintelui american în România.

Desfășurarea evenimentelor de marți:

UPDATE 23:20: Iohannis, după întâlnirea cu Trump: „Există o preocupare pentru OUG 114 și legea offshore”

Totodată, Klaus Iohannis a precizat când ar putea veni Donald Trump în România.

„A zis că i-ar plăcea să vină. Viitorul apropiat ar însemna după alegeri, după alegerile din Statele Unite.”

UPDATE 23:10: Declaraţia adoptată de Iohannis şi Trump. “Angajament reciproc faţă de statul de drept”

„Excelentul nostru parteneriat în domeniul aplicării legii și al luptei împotriva corupției se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc față de statul de drept și o justiție independentă, care sunt puternic susținute de poporul român. Mai mult, subliniem că buna guvernare constituie baza securității și prosperității noastre comune.”

UPDATE 22:40: Trump „celebrează” parteneriatul strategic cu România. „Viitorul sună foarte, foarte bine”

Președintele Trump l-a primit pe Klaus Iohannis la Casa Albă pentru a „reafirma și celebra” parteneriatul strategic ferm dintre cele două țări.

Totodată, liderul american dorește să dezvolte legătura dintre cele două țări susținând eforturile României de a deveni eligibilă pentru programul Visa Waiver, se precizează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale americane.

UPDATE 21:35 Donald Trump a răspuns întrebărilor puse de jurnaliștii români.

Reporter: „Veți veni în România, domnule președinte?”
Trump: „Este posibil.”
Reporter: „Când?”
Tump: „Asta e ceva ce vom discuta.”
Reporter: „Ce părere aveți despre vizele pentru cetățenii români?”
Trump: „Vă mulțumesc tuturor. E o onoare să fiu alături de președintele României, care este extrem de respectat și care a făcut o treabă bună. Aud că în România este o „perioadă politică”, dar mă aștept să te descurci foarte bine, pentru că ești talentat și iubești oamenii. Am avut o relație grozavă cu România. Statele Unite și România se înțeleg mai bine ca niciodată și vreau să vă mulțumesc pentru asta.
Avem multe schimburi comerciale cu România, sunt oameni foarte talentați. Cumpărăm – și ei cumpără. Avem mulți români în Statele Unite, oameni foarte muncitori și de succes. Vreau să vă mulțumesc că sunteți aici.”
Iohannis: „E o plăcere să fiu aici. O să subliniez că este grozav să revin aici, alături de dvs, domnule preşedinte. Acum avem șansa de a vorbi despre parteneriatul nostru grozav. Sub conducerea dumneavoastră de succes am progresat şi vom continua să progresăm. Este foarte important pentru noi, cred că suntem pe drumul cel bun.”
Trump: „Se întâmplă lucruri interesante și în țara dvs. O să avem o întâlnire importantă în curând. Aștept asta.”

UPDATE 21:30 Întrebat de reporteri despre o posibilă suplimentare a forțelor americane în România, Trump a declarat că ”este un lucru despre care vom discuta”.

Trump a făcut și o scurtă precizare despre eliminarea vizelor pentru români.

Am discutat subiectul mult timp, țările noastre au discutat între ele. Vom discuta și astăzi”, a spus Trump.

Îți place ideea? Pare că îți place. Ne gândim la asta”, i-a transmis președintele american unui jurnalist român, în glumă.

UPDATE 21:20 Trump a fost întrebat de reporterii americani despre posibilitatea ca SUA să intre în recesiune, însă președintele american a susținut că ”suntem departe de o recesiune”.

De asemenea, Trump a mai precizat că urmează să semneze un acord cu China și că ”China își dorește asta”.

UPDATE 21:10 Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Casa Albă și a fost primit de Donald Trump.

Întâlnirea dintre cei doi va dura aproximativ 90 de minute.

Potrivit unor surse oficiale, cei doi şefi de stat vor semna şi un acord axat pe securitate între cele două ţări. Nu s-au oferit mai multe detalii, dar este vorba despre un text care va întări relaţia de securitate dintre România şi Statele Unite. 

Corespondentul Pro TV Iuliana Petcu relatează de la Washington, unde Klaus Iohannis merge pentru a doua oară în mandatul lui Donald Trump. El va fi întâmpinat de preşedintele american, cu care va avea convorbiri oficiale în biroul oval, urmând ca apoi să semneze în cartea de onoare. După întâlnire, Klaus Iohannis ar putea face declaraţii.

 

Subiectele de discuţie anunţate de Klaus Iohannis

 

Într-o discuţie informală cu presa, preşedintele Iohannis a vorbit acum o săptămână despre agenda întâlnirii cu Donald Trump. El le-a precizat jurnaliştilor că există chestiuni foarte importante privind relaţia România-SUA care trebuiau reiterate – atât parteneriatul strategic, cât şi relaţia economică, relaţiile privind politica energetică, dar şi sumele alocate apărării, adică celebra cotă de 2% din PIB. Preşedintele a mai spus că în Statele Unite există îngrijorări privind creşterea dependenţei Europei de gazele ruseşti.

Discuţia dintre Iohannis şi Trump ar putea atinge şi subiectul înzestrării armatei şi al unei prezenţe sporite a militarilor americani pe teritoriul nostru, dar şi subiectul vizelor – şeful statului insistând să pună problema eliminării vizelor pentru români.

 

Ce şanse sunt să scăpăm de vizele pentru SUA

 

În 2017, atunci când a mai fost invitat la Casa Albă, Iohannis a cerut ca această problemă să fie totuşi rezolvată, dar de atunci nu s-a făcut niciun progres. Nici acum nu se aşteaptă mari paşi înainte, transmite corespondentul Pro TV Iuliana Petcu de la Washington.

Vizita preşedintelui României se va încheia după întâlnirea oficială.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggerii din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57