Iohannis va discuta cu Trump despre vize, dar şi despre gazele ruseşti şi apărare


Ultimul update: Marti 13 August 2019 15:12
Data publicarii: Marti 13 August 2019 15:03
Categorie: Stiri actuale
trump - iohannis - 8

Într-o discuţie informală cu presa, preşedintele Iohannis a vorbit despre agenda întâlnirii cu Donald Trump.

Iohannis le-a precizat jurnaliştilor, în discuţia informală de marţi, că există chestiuni foarte importante privind relaţia România-SUA care trebuiau reiterate – atât parteneriatul strategic, cât şi relaţia economică, relaţiile privind politica energetică, dar şi sumele alocate apărării, adică celebra cotă de 2% din PIB, unul dintre subiectele favorite ale lui Donald Trump.

Preşedintele a spus că în Statele Unite există înrgijorări privind creşterea dependenţei Europei de gazele ruseşti. În acest context, spune Iohannis, România îşi doreşte ca Exxon să rămână în proiectul de explorare şi exploatare a gazelor din Marea Neagră.

În primăvară s-a vorbit despre intenţia gigantului american de a renunţa la proiect, ca urmare a modificărilor legislative anunţate de guvern. În acest context, Iohannis a spus că, în opinia sa, la nivelul Guvernului există disponibilitatea de a reanaliza “chestiuni care nu au fost foarte bine gândite”, printre care OUG 114 şi legea off-shore.

 

Iohannis îi va cere lui Trump eliminarea vizelor pentru români

 

Discuţia dintre Iohannis şi Trump ar putea atinge şi subiectul înzestrării armatei, dar şi cel al vizelor – şeful statului insistând să pună problema eliminării vizelor pentru români. “Trebuie ca cineva sa ceară ca să se lucreze la problemă”, a spus Iohannis.

Preşedintele a mai precizat că la Washington există îngrijorări legate atât de situaţia de la Huawei, cât şi de tehnologia 5G. “Unii de la noi nu sunt suficient de îngrijorați. Dacă îi dai unei firme să construiască un camion şi se strică, iei altul. Nu poți sa faci asta și cu 5G”, a spus Iohannis. El a indicat că aceste chestiuni ar putea fi abordate şi într-un viitor CSAT.

Donald Trump îl va primi pe Klaus Iohannis la Casa Albă în 20 august

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO