Bugetul Bucureștiului a căzut la vot în Consiliul General. Nicușor Dan: ”Sunt uluit”

nicusor dan
Agerpres

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a respins prin vot proiectul bugetului Capitalei pe anul 2021. Marți seara, USR-PLUS a cerut primarului să îl retragă, pentru că nu este ”realist”.

Astfel, proiectul de buget a fost respins cu 17 voturi ”pentru”, 22 ”împotrivă” şi 14 abţineri, potrivit News.ro

Proiectul de buget a fost respins cu toate că PNL București a anunțat miercuri dimineață că susține și votează propunerea de buget inițiată de Nicușor Dan.

”Partidul Național Liberal susține propunerea de buget inițiată de Primarul General, Nicușor Dan. Suntem parteneri corecți ai Primarului general si înțelegem să fim alături de eforturile lui in toate momentele în care are nevoie de sprijin și de înțelegere. Avem așteptările noastre față de ceea ce trebuie făcut dar nu rezolvăm lucrurile decât lucrând împreună. Facem acest lucru din respect pentru primar și, mai ales din respect pentru bucureșteni. Știm ca ei doresc să ne apucăm de treabă pentru București.” - se arată într-o declarație a liberalilor bucureșteni.

Citește și
Nicusor Dan
CGMB a înființat Comisia Specială de Monitorizare a Companiilor Municipale. Care sunt obiectivele acesteia
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Anunțul liberalilor vine după ce USR-PLUS a susținut că bugetul lui Nicușor Dan nu este ”realist”.

 "Vrem să ne aşezăm la masă să discutăm şi să venim în faţa bucureştenilor cu un buget realist, bazat pe venituri reale. Nu putem aproba ceva ce nu a fost discutat. E ca şi cum Parlamentul ar fi în situaţia de a aproba bugetul Guvernului fără să ştie pe ce se bazează. Cerem primarului să retragă proiectul. USR PLUS va vota bugetul doar după ce vor fi îndeplinite aceste standarde. Imediat ce bugetul va fi aşezat pe nişte fundamente reale şi legale, grupul de consilieri USR PLUS din Consiliul General îl va vota. Trebuie să ne întoarcem la masa discuţiilor în cel mai scurt timp posibil", a declarat, marţi seara, viceprimarul Capitalei Horia Tomescu, potrivit Agerpres.

El a susţinut că actualul buget "nu sprijină realizarea obiectivelor" pe care consilierii USR PLUS le-au asumat în faţa cetăţenilor.

Schimb tăios de replici între PNL și USR-PLUS în timpul ședinței

 

La începutul ședinței Consiliului General, au luat cuvântul, pe rând reprezentanții PNL, USR-PLUS și PSD, pentru a-și exprima punctele de vedere referitoare la bugetul Capitalei.

Primul care a vorbit a fost consilierul general USR-PLUS Cosmin Smighelschi, care l-a acuzat direct pe Nicușor Dan că nu a făcut nimic pentru reformarea sistemului de sănătate din București.

Cosmin Smighelschi, consilier general USR-PLUS: ”La București nu a început reforma în sănătate. Nu se reformează nimic. Aceasta este marea nemulțumire a noastră. Indiferent că vorbim de aparatul primăriei, de subordonare, de managementul administrației spitalelor din București. Dragi bucureșteni, fake-news-uri circulă deja de ieri, cum că noi șantajăm votul. Cum că noi blocăm Bucureștiul. Nu, dragi bucureșteni. Noi avem responsabilitate pentru tot ceea ce se întâmplă în București. De aceea ne-ați votat, de aceea suntem aici să facem politică altfel.”

Imediat a luat cuvântul și primarul general Nicușor Dan, care s-a arătat ”uluit” de decizia consilierilor USR-PLUS de a respinge proiectul de buget.

Nicușor Dan, primar general: "Sunt uluit, noi am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate. Grupurile de consilieri din majoritate au discutat între ele pe această propunere de buget încă de acum șase săptămâni, și acum venim și spunem că eu nu am buget. Nu, realmente nu se poate așa ceva. În opinia mea, toate discuțiile care a trebuiau să aibă loc pe buget au avut loc, și în opinia mea au fost civilizate și constructive. Dacă se dorește să mai discutăm pe buget, putem să discutăm. Dar haideți să ne grăbim să dăm bucureștenilor bugetul pe care îl așteaptă, pentru ca să le putem da investițiile pe care le așteaptă".

În această ceartă a intervenit și Aurelian Bădulescu, liderul consilierilor generali PSD, care ... a sărit în apărarea lui Nicușor Dan și a PNL-ului, lansând atacuri la adresa USR-PLUS.

Aurelian Bădulescu, consilier general PSD: ”Haideți să convenim asupra unor chestiuni de bun simț, nu să ținem în tensiune un București întreg, că, de fapt, grupul mafiot USR-PLUS vrea să gestioneze - ce credeți dumneavoastră? Spitalele din București. Bă, copii. Primarul vă dă dacă vrea. Dacă nu vrea, nu vă dă. De ce dumneavoastră nu vreți să treceți peste această chestiune, să-i spuneți lui Vlăduț să-și ia laba după ce înseamnă sănătatea publică și șmecheriile lui.”

USR PLUS: ”Nu e momentul să fim populiști”

 

Marți, Consilierii generali USR PLUS din CGMB i-au cerut primarului Capitalei, Nicuşor Dan, să retragă proiectul bugetului Bucureştiului pe 2021.

"În bugetul de anul acesta avem estimate venituri de aproape 7 miliarde. Am fost surprins să văd această sumă în buget pentru că în toate discuţiile pe care le-am avut cu primarul şi cu directorii din Primărie sumele avansate au fost în jur de 4,5 - 5 miliarde de lei. Atunci când am văzut proiectul de buget pus în dezbatere publică şi am văzut suma de 7 miliarde, am cerut nota de fundamentare, adică explicaţiile pe care se bazează aceste sume. Răspunsul primit de la direcţiile din Primărie a fost că primarul a interzis accesul consilierilor la orice fel de detalii care să explice forma actuală a veniturilor. Avem motive să credem că aceste estimări de venituri nu sunt realiste. În afară de 2017, când veniturile bugetare au fost similare cu cele realizate, în ultimii trei ani acestea au fost exagerate cu cel puţin 25%. Nu putem să ne minţim că anul acesta, dintr-odată, o să avem o mulţime de bani, dacă în anii trecuţi nu s-a întâmplat asta. Dacă facem aşa, din toate cheltuielile pe care le planificăm pentru sănătate, pentru asistenţă socială, mediu, sport şi aşa mai departe, va trebui să tăiem din bani. Noi vrem să avem un buget realist, aşa încât să prioritizăm cheltuielile şi ele să fie respectate. Nu e momentul să fim populişti, ci să fim responsabili şi buni gospodari. Noi asta cerem de la primarul general pe care l-am susţinut. Vrem să îl sprijinim să construiască bugetul pe baze reale şi să spună care sunt cheltuielile prioritare", a subliniat Horia Tomescu, în declaraţia online susţinută alături de consilieri generali USR PLUS.

Veniturile bugetului general centralizat al Municipiului Bucureşti pe 2021 au fost prognozate la circa 9,59 de miliarde de lei, potrivit proiectului.

Cheltuielile bugetului general centralizat al Capitalei pe anul în curs sunt de circa 9,64 de miliarde de lei. Bugetul local prevede la venituri 6,9 miliarde de lei, iar la cheltuieli - circa 6,95 de miliarde de lei.

 

Cum sunt alocați banii în proiectul de buget

 

Pentru Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti sunt prevăzuţi 19 milioane de lei, Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public - peste 17 milioane de lei, Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti - 474 de milioane de lei, Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti - circa 65 de milioane de lei, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor - aproape 13 milioane de lei, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane - 49 de milioane de lei, la Administraţia Fondului Imobiliar - circa 15 milioane de lei, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti - peste 354 de milioane de lei, iar la Administraţia Străzilor - peste 118 milioane de lei.

Pe lista investiţiilor se numără: Sală Multifuncţională - Complex sportiv Lia Manoliu - 1,4 milioane de lei; realizarea reţelelor de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public şi a drumurilor aferente ansamblului Henry Coandă, lot I şi lot II - 13,2 milioane de lei; revizuirea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti - 5 milioane de lei; finalizarea staţiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (Caseta) în Municipiul Bucureşti - Etapa II - aproximativ 700 de milioane de lei; extinderea SEAU şi construirea incineratorului de nămol - 360 de milioane de lei; reabilitarea casetei şi sistemului său principal de drenare pe partea stângă a casetei (în sectoarele Ciurel-Unirii-Vitan) - 178 de milioane de lei; reabilitarea a circa 32 de kilometri din reţeaua de termoficare - 116 milioane de lei; pasaj Doamna Ghica - 39 de milioane de lei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Surse: Consilierii generali PNL resping planul lui Nicuşor Dan privind PUZ-urile de sector
Surse: Consilierii generali PNL resping planul lui Nicuşor Dan privind PUZ-urile de sector

Surse din PNL au declarat pentru News.ro că liberalii din Consiliul General al Capitalei nu sunt de acord cu suspendarea PUZ-urilor de sector pentru o perioadă de doi ani, cum a propus primarul general Nicuşor Dan.

CGMB a înființat Comisia Specială de Monitorizare a Companiilor Municipale. Care sunt obiectivele acesteia
CGMB a înființat Comisia Specială de Monitorizare a Companiilor Municipale. Care sunt obiectivele acesteia

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a înfiinţat Comisia Specială de Monitorizare a Companiilor Municipale, care va evalua activitatea acestora şi îndeplinirea obiectivelor de către aceste companii.

Consiliul General alege viceprimarii Capitalei. Ce proiecte mai sunt pe ordinea de zi
Consiliul General alege viceprimarii Capitalei. Ce proiecte mai sunt pe ordinea de zi

Consiliul General al Capitalei se întrunește în şedinţă luni, de la ora 10.00, pe ordinea de zi figurând 34 de proiecte de hotărâre.

Recomandări
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”

Klaus Iohannis a declarat marţi, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu unul de linie, motivând că a venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, „în interesul României”.

Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.