Centrul de comanda NATO de la Bucuresti a fost activat. Avertismentul Kremlinului pentru romani: "Sunteti prinsi la mijloc"

01-09-2015 16:43


cover soldati romani in echipament de camuflaj

Comandamentul NATO din Romania a intrat in functiune marti, cu doua zile mai devreme decat se anuntase initial.

Este vorba despre comandamentul de tip NFIU - unitate de integrare a fortelor - de la Bucuresti, care a fost activat oficial azi, in acelasi tip cu unitatile similare din alte 5 tari: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia. Cu acest prilej, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, merge la Vilnius, unde joi va participa la inaugurarea comandamentului din Lituania.

Saptamana trecuta, ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa, anunta inaugurarea comandamentului pentru 3 septembrie. Insa unitatea a fost activata cu doua zile mai devreme, urmand ca joi sa aiba loc doar ceremonia oficiala.

In iulie, seful NATO s-a intalnit cu presedintele Iohannis (foto jos) si a facut o serie de precizari despre acest comandament. "Nu va fi o baza militara, este un cartier general mic, de aproximativ 40 de oameni, din Romania si din alte tari membre NATO", a precizat Stoltenberg, care a spus ca expertii Unitatii NATO de Integrare a Fortelor de la Bucuresti vor juca un rol-cheie in planificarea exercitiilor si in asistarea unei reintariri potentiale.

In replica, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate de la Moscova, Evgheni Lukianov a avertizat ca „Romania devine automat o potentiala tinta", principalul motiv fiind amplasarea pe teritoriul tarii noastre a scutului anti-racheta de la Deveselu. „Aceste sisteme de rachete se concentreaza impotriva fortelor noastre nucleare strategice”, a spus Lukianov, „asa ca devin o problema pentru tarile respective. Ele devin in mod automat tinta noastra”. El a deplans faptul ca aceste state sunt „prinse la mijloc intr-un conflict pe care nimeni nu il poate castiga”, referindu-se in principal la Romania si Polonia.

Importanta acestui centru a fost rezumata intr-un tweet de Linas Linkevicius, ministrul de externe al Lituaniei, una dintre tarile cele mai expuse in fata Rusiei. "Acum 22 de ani si 2 zile, ultimul convoi militar rusesc a parasit Lituania. In cateva zile, primul comandament NFIU al NATO se va deschide la Vilnius. Prezenta aliatilor=mai multa securitate".

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO