Care sunt cele mai bune și mai căutate brânzeturi românești
Cu arome și mirodenii pentru toate gusturile făcute din lapte sănătos, brânzeturile românești sunt apreciate și la noi și peste hotare.
Timid începem să cucerim piețele europene. Cele mai căutate sunt brânzeturile maturate, dar și burduful, ori telemeaua.
Însă, în magazinele de la noi, pe rafturi, găsim mai ales produse de la străini. Doar anul trecut importurile au depășit de peste cinci ori ca valoare brânzeturile trimise la export.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Laptele colectat din zona Munților Trascău e transformat în brânză gustoasă la fabrica de la Colțești, în Alba. Cu chili, cu trufe, busuioc sau nucă, cele 14 sortimente merg bine la export.
Cererea pentru brânzeturi fine a crescut în ultima perioadă
Adriana Urșu, șef producție: „În special în domeniul HoReCa și gourmet. Românii încearcă și astfel de produse pe care le întâlnesc în afara țării".
Lunar, pe poarta fabricii ies peste 60 de tone de produse, din care mai bine de 10% merg la export.
Marius Chiorean, manager vânzări: „În țări precum Ungaria, în cantități mai mici în Franța, Anglia, Danemarca, în Belgia și în Slovacia".
În schimb, de la o fabrică din comuna Unirea, județul Alba, pleacă la export peste 60% din producție. Laptele provine de la ferma proprie și de la oamenii din zonă.
Iulia Covaci, responsabil calitate: „Cel mai cerut sortiment la export este brânza de burduf care este fabricată după o rețetă proprie - 80% lapte de vacă și 20% de oaie”.
Alături de tatăl său, Marius, un tânăr IT-ist merge la târgurile de profil din Europa unde a cucerit străinii. Afacerea a fost pusă pe picioare în urma cu două decenii. La început erau procesați 300 de litri pe zi. Acum - aproape 20.000.
Marius Bâcu, proprietar fabrică: „Din satul nostru pleacă în fiecare an aproximativ 500.000 de kilograme de lactate către 15 țări din Europa și nu numai. Anul trecut am crescut cu 25% la export”.
Deși brânzeturile românești sunt apreciate, ai noștri mănâncă mai mult de la străini. Doar anul trecut valoarea brânzeturilor importate a fost de peste cinci ori mai mare decât a celor trimise la export.