Rețetele românești de brânzeturi alese au ajuns pe mesele gurmanzilor din UE. Cât costă un kg de brânză cu trufe
Producția de brânză a României a crescut cu peste 60% în ultimii zece ani, cu sortimente din ce în ce mai rafinate.
Producătorii ne îmbie cu brânză maturată, condimentată cu trufe sau levănțică, ori înnobilată cu mucegai alb, iar clienții au prins gustul rețetelor franțuzești și elvețiene. Comparativ cu alte țări rămânem, totuși, un producător de brânză modest, deși suntem printre campioni la efectivele de oi și de capre.
Din laptele colectat de la gospodării din Munții Trascău, în județul Alba, se produc apoape 30 de sortimente de brânzeturi maturate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Brânzeturi sofisticate
Fabrica, inițial o mică afacere de familie, a început cu telemeaua clasică, dar în timp a trecut la preparate sofisticate.
Iuliu Cacovean, inginer: „Rețetele sunt de proveniență elvețiană. Facem începând de la brânzeturi cu pastă semimoale, gen cu mucegai nobil, până la brânzeturi maturate tari, gen parmezan”.
România, mare producător de brânzeturi
Dacă în 2011 România producea 60.000 de tone de brânzeturi, anul trecut a ajuns la aproape 100 de mii. Marii producători, precum Germania, Franța, Italia și Olanda, au avut creșteri de numai câteva procente, sau deloc.
Cererea românilor pentru brânzeturi fine a crescut. Tocmai de aceea Adrian Broanar a stat șase luni în Elveția: ca să învețe cum se face brânza tilsit, acolo unde a fost inventată. Începutul a fost însă greu. Românilor nu le-a plăcut, inițial, gustul.
Adrian Broanar, proprietar fabrică de brânzeturi: „Am tocat acele brânzeturi fermentate cu găuri frumoase și l-am transformat în brânză burduf care s-a vândut extraordinar de bine”.
Între timp, lucrurile s-au schimbat, iar tilsitul de la Covasna se găsește acum în aproape toate marile magazine din țară.
Adrian Broanar, proprietar fabrică de brânzeturi: „În fiecare zi brânza e spălată, e întoarsă, schimbată poziția ei pe raft ca să se matureze uniform. În interior se creează niște fermentații care produc niște găuri, acele găuri trebuie să aibă un anumit desen”.
Brânză românească pe mesele europenilor
Exporturile au crescut de cinci ori în zece ani și ne aduc acum peste 67 de milioane de euro.
Este drept și importurile au crescut pentru că românii vor să încerce gusturi și texturi noi.
Iosif Somu a stat 23 de ani în Italia și s-a inspirat de acolo. Acum are succes acasă, în Făgăraș.
Iosif Somu, producător de brânzeturi: „Brânza cu trufe, maturată la trei luni, este la 90 de lei kilogramul. Facem o brânză maturată cu lapte de bivoliță. E o rețeță aparte, o rețetă a mea să spunem . Este undeva la 70 de lei kg”.
Potențial de creștere încă există pentru că suntem printre cei mai mari crescători de animale de pe continent.
Avem 10 milioane de oi. Ne întrece doar Spania. Și aproape un milion și jumătate de capre, ceea ce ne clasează pe locul trei în Europa.
Doar la efectivele de bovine suntem pe poziția a noua, iar Franța și Germania au un avans considerabil.