Rețetele românești de brânzeturi alese au ajuns pe mesele gurmanzilor din UE. Cât costă un kg de brânză cu trufe

×
Codul embed a fost copiat

Producția de brânză a României a crescut cu peste 60% în ultimii zece ani, cu sortimente din ce în ce mai rafinate.  

Producătorii ne îmbie cu brânză maturată, condimentată cu trufe sau levănțică, ori înnobilată cu mucegai alb, iar clienții au prins gustul rețetelor franțuzești și elvețiene. Comparativ cu alte țări rămânem, totuși, un producător de brânză modest, deși suntem printre campioni la efectivele de oi și de capre.

Din laptele colectat de la gospodării din Munții Trascău, în județul Alba, se produc apoape 30 de sortimente de brânzeturi maturate.

Brânzeturi sofisticate

Fabrica, inițial o mică afacere de familie, a început cu telemeaua clasică, dar în timp a trecut la preparate sofisticate.

Iuliu Cacovean, inginer: „Rețetele sunt de proveniență elvețiană. Facem începând de la brânzeturi cu pastă semimoale, gen cu mucegai nobil, până la brânzeturi maturate tari, gen parmezan”.

Citește și
alimente
Inovații la un concurs culinar din Cluj. De la brânza cu cafea verde până la salam de mangaliță

România, mare producător de brânzeturi

Dacă în 2011 România producea 60.000 de tone de brânzeturi, anul trecut a ajuns la aproape 100 de mii. Marii producători, precum Germania, Franța, Italia și Olanda, au avut creșteri de numai câteva procente, sau deloc.

Cererea românilor pentru brânzeturi fine a crescut. Tocmai de aceea Adrian Broanar a stat șase luni în Elveția: ca să învețe cum se face brânza tilsit, acolo unde a fost inventată. Începutul a fost însă greu. Românilor nu le-a plăcut, inițial, gustul.

Adrian Broanar, proprietar fabrică de brânzeturi: „Am tocat acele brânzeturi fermentate cu găuri frumoase și l-am transformat în brânză burduf care s-a vândut extraordinar de bine”.

Între timp, lucrurile s-au schimbat, iar tilsitul de la Covasna se găsește acum în aproape toate marile magazine din țară.

Adrian Broanar, proprietar fabrică de brânzeturi: În fiecare zi brânza e spălată, e întoarsă, schimbată poziția ei pe raft ca să se matureze uniform. În interior se creează niște fermentații care produc niște găuri, acele găuri trebuie să aibă un anumit desen”.

Brânză românească pe mesele europenilor

Exporturile au crescut de cinci ori în zece ani și ne aduc acum peste 67 de milioane de euro.

Este drept și importurile au crescut pentru că românii vor să încerce gusturi și texturi noi.

Iosif Somu a stat 23 de ani în Italia și s-a inspirat de acolo. Acum are succes acasă, în Făgăraș.

Iosif Somu, producător de brânzeturi: „Brânza cu trufe, maturată la trei luni, este la 90 de lei kilogramul. Facem o brânză maturată cu lapte de bivoliță. E o rețeță aparte, o rețetă a mea să spunem . Este undeva la 70 de lei kg”.

Potențial de creștere încă există pentru că suntem printre cei mai mari crescători de animale de pe continent.

Avem 10 milioane de oi. Ne întrece doar Spania. Și aproape un milion și jumătate de capre, ceea ce ne clasează pe locul trei în Europa.

Doar la efectivele de bovine suntem pe poziția a noua, iar Franța și Germania au un avans considerabil.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Brânza de burduf românească a primit stea de aur la o competiție din Bruxelles. Este echivalentul unui Oscar în gastronomie
Brânza de burduf românească a primit stea de aur la o competiție din Bruxelles. Este echivalentul unui Oscar în gastronomie

Un sortiment de brânză de burduf produs în Transilvania a obținut o stea de aur în cadrul competiției internaționale Great Taste, de la Bruxelles.

Inovații la un concurs culinar din Cluj. De la brânza cu cafea verde până la salam de mangaliță
Inovații la un concurs culinar din Cluj. De la brânza cu cafea verde până la salam de mangaliță

Brânză cu cafea verde ori salam de mangaliță cu pudră din coji de ouă. Sunt doar câteva dintre inovațiile studențiilor de la Universitatea de Științe Agricole din Cluj-Napoca.  

Festivalul Berbecului a ajuns la a 4-a ediție: pastramă, brânză în scoarţă de brad și plăcinte moldovenești
Festivalul Berbecului a ajuns la a 4-a ediție: pastramă, brânză în scoarţă de brad și plăcinte moldovenești

Turiștii care au hotărât să își petreacă acest sfârșit de săptămână pe Valea Asăului, din județul Bacău, au avut ocazia să participe la a patra ediție a Festivalului Berbecului. 

Un traficant de droguri a fost prins datorită unei fotografii cu o bucată de brânză
Un traficant de droguri a fost prins datorită unei fotografii cu o bucată de brânză

Un bărbat din Marea Britanie a ajuns după gratii pentru trafic de droguri, după ce s-a fotografiat cu o bucată de brânză.

Țăranii își vând acum marfa cu ajutorul Waze şi au POS.
Țăranii își vând acum marfa cu ajutorul Waze şi au POS. "Aşa brânză ca la Geta n-o văzut toată planeta"

I-ați compătimit, poate, de multe ori, pe ţăranii care stau la marginea drumului, ore în şir, în frig şi în ploaie, ca să-şi vândă recolta.

Recomandări
Klaus Iohannis: ”Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct!”
Klaus Iohannis: ”Mandatul preşedintelui se încheie în momentul în care preşedintele nou ales depune jurământul. Punct!”

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns, miercuri, la Bruxelles, la acuzațiile privind prelungirea mandatului său până la alegerea unui nou şef al statului.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Plafonarea adaosului la alimente, prelungită cu încă 6 luni, deși e criticată de mediul de afaceri. Lista produselor
Plafonarea adaosului la alimente, prelungită cu încă 6 luni, deși e criticată de mediul de afaceri. Lista produselor

Pentru încă o jumătate de an, adică până la finalul lunii iunie 2025, unele alimente precum pâinea, uleiul, făina, zahărul, carnea proaspătă de porc și pui, vor avea plafon la adaosurile comerciale. Măsura este însă criticată de mediul de afaceri.