Cum să reduci factura la gaz. Trucuri pentru a plăti mai puțin la iarnă
În contextul majorării cu 50% a prețului la gazele naturale în 2022 față de 2021, oamenii se gândesc la metode pentru a reduce costul facturii la gaz.
Sezonul rece se apropie cu pași repezi și tot mai mulți români sunt îngrijorați de factura la gaz.
Pentru cei care vor să-și reducă cheltuielile cu gazele naturale, prezentăm o serie de metode care se pot aplica cu ușurință și al căror efect se va vedea în valoarea facturii.
Consumul de gaze naturale poate fi redus prin câteva metode
Izolare termică
Un prim pas este evitarea risipirii căldurii. În acest sens, trebuie verificat dacă pereții, tavanul și podelele locuinței sunt izolate corespunzător.
De asemenea, este important să se verifice dacă ușile și ferestrele sunt eficiente din punct de vedere energetic, adică nu pierd căldură.
O altă metodă de a păstra căldura în interior este utilizarea de jaluzele sau de obloane exterioare.
Sisteme de încălzire moderne și eficiente
Potrivit unui studiu realizat în România, aproximativ 27% dintre centralele termice pe gaz sunt mai vechi de 10 ani, acesta fiind un factor important pentru creșterea facturilor la gaze.
Prin urmare, pentru a reduce valoarea facturii, este recomandat să se înlocuiască centralele vechi cu unele noi.
După achiziționarea unei centrale termice, este absolut necesar să se cumpere și un termostat de ambianță. Acesta trebuie setat pe două trepte de căldură, una pentru zi și cealaltă pentru noapte.
Potrivit specialiștilor, pe parcursul lunilor de iarnă, temperatura ideală pe timpul zilei este de 22 de grade Celsius și noaptea 19 grade.
Evitarea acoperirii caloriferelor cu perdele, draperii sau cu piese de mobilier, este un alt mod de a eficientiza consumul de energie calorică. Acoperirea caloriferelor poate genera pierderi de căldură de până la 15%.
Utilizarea unor tehnologii de recuperare a căldurii
În ultimii ani, tot mai mulți consumatori apelează la sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, datorită eficienței și costurilor mici la factura de gaz.
Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură funcționează astfel: aerul cald extras din casă este trecut prin filtre, iar acestea înmagazinează căldura din aer. Pe cealaltă parte, aerul rece de afară este captat, iar odată trecut prin filtre se combină cu căldura reciclată și se degajă în locuință.
Scurtarea dușului cu trei minute
Potrivit specialiștilor, dacă românii ar sta cu trei minute mai puțin la duș, ar putea economisi până la 115 lei de persoană pe an.
Câți bani poți economisi prin eficientizarea termică
Studiile au demonstrat că folosirea unui termostat de ambianță reduce cu până la 25% factura de gaz.
De asemenea, utilizarea unei centrale termice în condensare poate reduce consumul facturii de gaze cu până la 30%, iar într-un an se pot economisi aproximativ 1.000 de lei.
Izolarea termică a pereților și a ferestrelor poate reduce cu până la 50% costurile la încălzire.
Cum se calculează consumul de gaze
Factura de gaz este calculată în funcție de kilowați-oră (kWh), în timp ce consumul de gaz, înregistrat pe contor, este în metri cubi.
Pentru a obține valoarea kWh trebuie înmulțit numărul de metri cubi (cel afișat de contor) cu puterea calorică superioară a gazului (PCS).
PCS reprezintă cantitatea de căldură degajată prin arderea unui metru cub de gaze naturale. Aceasta este exprimată în kWh/mc și este afișată pe fiecare factură de către distribuitorul de gaz. Valoarea PCS poate varia în funcție de mai mulți factori, precum compoziția chimică a gazelor sau sursa de proveniență și diferă de la o lună la alta și de la un utilizator la altul.
Exemplu de calcul pentru a verifica consumul de kWh
Pentru a verifica consumul de kWh exprimat în metri cubi, primul pas este să scădem din indexul nou, indexul vechi.
Să presupunem că indexul nou este 3041 și indexul vechi este 3027. În acest caz am consumat 14 metri cubi.
Înmulțim mc (14) cu PCS (10,883, potrivit facturii), iar rezultatul va fi 152,362 kWh.
În continuare, înmulțim consumul de 152,362 kWh cu prețul unitar pe kWh, care, potrivit facturii, este 0,26050. Obținem astfel 39,69 lei, fară TVA.
Această sumă, respectiv 39,69 lei, se înmulțește cu 19% TVA și obținem 7.54 lei, valoare care se adună la prețul inițial și astfel ajungem la valoarea finală a facturii noastre: 47,23 lei.