Bărbatul care a incendiat Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București. Se întorsese recent din Italia

×
Codul embed a fost copiat

Un bărbat de 56 de ani este suspectat că a incendiat marți un magazin de suveniruri din Palatul Parlamentului.

După ore bune de căutări, polițiștii din Capitală l-au prins într-un hotel din cartierul Vitan, la aproximativ 6 kilometri de locul faptei.

Acesta a intrat în zonă publică a celei mai mari clădiri administrative civile din lume, a stropit cu o substanță inflamabilă, a dat foc și a fugit.

În urma incidentului grav de securitate, 300 de persoane au fost evacuate de urgență. Din fericire, nu au existat victime.

Bărbatul a fost găsit după ora 23 într-un hotel de pe Calea Vitan din Capitală. Se pare că suspectul și-ar fi luat o cameră și se pregătea să doarmă în momentul în care a fost imobilizat de polițiști. Ulterior, anchetatorii au venit aici și au ridicat probe.

Citește și
Seismografele au înregistrat un cutremur în Rusia, atunci când a explodat depozitul de rachete lovit cu drone de ucraineni, în regiunea Tver

Bărbatul de 56 de ani din județul Vaslui a fost audiat la Secția 17 de Poliție din Capitală timp de mai multe ore. În fața camerelor de filmat a avut un comportament oscilant. Ori zâmbea și le arăta jurnaliştilor semnul victoriei, ori își acoperea fața cu mâinile.

Bărbatul a fost audiat

Individul a lucrat în Italia, de unde s-ar fi întors în țară la finalul lunii trecute. În căutarea lui a fost mobilizată o adevărată armată de polițiști. Au fost făcute verificări în Capitală și alte 4 județe - printre care Vaslui și Iași.

Vecin: „A trăit cu nevasta, are doi copii, a lăsat, a plecat în Italia și s-a recasatorit. El era plecat în Italia. Probabil despărtirea, dorul, una, alta, ce l-a determinat, neajunsurile, nu pot să spun”.

Tatăl piromanului: „Nu Știu nimic de vreo lună și ceva”.

Reporter: „Unde era ultima dată când ați vorbit?”

Tatăl: „În Padova. Era liniștit, la locul lui”.

Reporter: „Era nemulțumit? Supărat pe parlamentari?”

Tatăl: „Era normal, judecat normal”.

Comisar șef Marius Sava, șeful poliției sectorului 5: „La nivelul Poliției Capitalei a fost constituit un grup de lucru format din cadrul poliției Sectorului 5, Secțiile 17, 24 și celelalte structuri din cadrul Poliției Capitalei, care au desfășurat activități specifice în vederea identificării și depisitării. A fost identificat un bărbat de 56 de ani din județul Vaslui.”

Bărbatul este suspectat că a incendiat magazinul de suveniruri din Palatul Parlamentul. Ieri, în jurul prânzului, ar fi intrat - cu o sticlă plină de lichid inflamabil - în zonă publică, alături de un grup de vizitatori. Odată ajuns în interiorul clădirii, a stropit cu substanța și a dat foc.

În magazinul de suveniruri se aflau, potrivit martorilor, și alte persoane. În aceste imagini surprinse de camerele de supraveghere se vede cum mai multe femei au ieșit speriate din încăperile alăturate, în vreme ce flăcări mari cuprinseseră locul.

Practic, bărbatul a pătruns nestingherit în zonă publică a Palatului Parlamentului, pe la intrarea dinspre Parcul Izvor unde se află și Camera Deputaților. Oricine poate ajunge aici la nivelul S2, cel mai de jos, fără să fie controlat. Tot fără verificări se intră și în clădire, în holul de acces către Muzeul Parlamentului și sala de expoziții Constantin Brâncuși. După intrare, în partea stângă se află magazinul de suveniruri și casele de bilete. Individul a stropit cu un lichid, probabil benzina, apoi a fugit. Controlul de securitate pentru acces în Parlament este de-abia după hol.

Pompierii de la Palatul Parlamentului au intervenit imediat pentru stingerea incendiului. Sala a fost cuprinsă de un fum gros, așa că a fost nevoie de evacuarea urgentă a tuturor celor aflați acolo.

În sala în care a izbucnit incendiul se aflau mai multe persoane. Pompierii au acționat rapid, iar din cauza fumului gros şi înecăcios o femeie a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Cel puțin 300 de persoane, spun autoritățile, au fost scoase din clădire. Potrivit pompierilor, incendiul a afectat o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați din magazinul de suveniruri. Au ars produse textile și de birotică.

Bărbatul a vrut să transmită un mesaj clasei politice

Ancheta procurorilor de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 nu se anunță una foarte complicată, întrucât suspectul principal a recunoscut fapta, anume că a incendiat cu intenție bunuri din interiorul Palatului Parlamentului. Le-a oferit și o explicație pentru gestul său extrem.

De altfel, aceeași explicație pe care acesta le-a oferit-o jurnaliștilor prezenți la secția 17 poliție, acolo unde a fost dus după ce a fost săltat de polițiști din camera de hotel, și anume că a vrut să transmită un mesaj clasei politice, fiind nemulțumit. Nu a intrat însă în detalii. Ce mai exact îl nemulțumește, de unde vine această nevoie, acest gest extrem pe care l-a comis.

După ce a fost audiat și de procurorii Sectorului 6, aceștia l-au trimis mai departe în fața judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

Așadar, suspectul principal se află în fața magistraților și așteaptă să afle dacă aceștia îl vor trimite pentru următoarele 30 de zile după gratii sau dacă nu cumva îi aplică o altă măsură restrictivă, cum ar fi cea a controlului judiciar. Sau să fie cercetat mai departe în libertate pentru incendiere cu intenție, pentru distrugere prin incendiere cu intenție, o faptă care este pedepsită cu cel mult 7 ani de închisoare.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Copilul de 4 ani din Vrancea, bătut de un bărbat beat, a fost ademenit cu bomboane. Agresorul ar fi vrut să îl abuzeze sexual
Copilul de 4 ani din Vrancea, bătut de un bărbat beat, a fost ademenit cu bomboane. Agresorul ar fi vrut să îl abuzeze sexual

Agresorului copilului de 4 ani din Vrancea, care a ajuns, marţi seara, în stare de inconştienţă şi cu răni grave la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Focşani, după ce a fost bătut, a fost reţinut şi se află în spital, în custodia poliţiei.

 

Restricţii de trafic în Capitală, de vineri până duminică, pentru desfășurarea mai multor evenimente. Străzile închise
Restricţii de trafic în Capitală, de vineri până duminică, pentru desfășurarea mai multor evenimente. Străzile închise

Mai multe restricţii de circulaţie vor fi instituite în Capitală vineri, sâmbătă şi duminică, având în vedere organizarea mai multor evenimente, a informat, joi, Brigada Rutieră.

Nou Cod galben şi portocaliu de viituri pe râuri din Moldova şi Dobrogea, până vineri. Avertismentul hidrologilor
Nou Cod galben şi portocaliu de viituri pe râuri din Moldova şi Dobrogea, până vineri. Avertismentul hidrologilor

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenţionare Cod portocaliu de viituri, valabilă până vineri dimineaţa pe râuri din judeţele Iaşi, Galaţi şi Vaslui.

Recomandări
Codul galben de ploi torențiale a fost extins de meteorologi. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ
Codul galben de ploi torențiale a fost extins de meteorologi. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a extins, joi dimineață, avertizarea Cod galben de ploi torenţiale, valabilă în mai multe judeţe.

Pagere ucigașe: Produse în Europa de firme-fantomă ale Israelului. Ce mesaj primeau teroriștii Hezbollah înainte de explozie
Pagere ucigașe: Produse în Europa de firme-fantomă ale Israelului. Ce mesaj primeau teroriștii Hezbollah înainte de explozie

Pagerele a căror explozie concomitentă a ucis 12 membri Hezbollah și a rănit alte aproape 2.800 de persoane au fost produse în Europa de cel puțin trei firme-fantomă deschise de spioni sub acoperire ai Israelului.

Orașul în care primăria a pornit stropitorile în timp ce ploile torențiale inundau localitatea. ”Cred că avem o problemă”
Orașul în care primăria a pornit stropitorile în timp ce ploile torențiale inundau localitatea. ”Cred că avem o problemă”

Autoritățile din Huși au pornit serile trecute sistemul de stropit spațiile verzi din oraș în plin cod roșu de precipitații, pe o ploaie torențială. Asta în condițiile în care localitatea s-a aflat pe lista celor afectate de inundații.