Apelul lansat de zeci de academicieni din Iaşi pentru ”apărarea statului de drept”


Ultimul update: Luni 11 Martie 2019 23:20
Data publicarii: Luni 11 Martie 2019 23:07
Categorie: Stiri actuale
steag România

79 de reprezentanţi ai comunităţii academice din Iaşi au lansat, luni seara, un apel pentru apărarea statului de drept, "a democraţiei şi a valorilor europene".

Printre cei 79 de istorici, chimişti, economişti, matematicieni, filosofi, filologi semnatari ai apelului se află şi istoricul literar Alexandru Călinescu, fost director al Bibliotecii Central Universitare Iaşi, istoricul Lucian Leuştean, fost consul al României la Chicago, istoricul şi germanistul Alexander Rubel, directorul Centrului Cultural German şi Centrului de Arheologie Iaşi, şi istoricul Dorin Dobrincu, fost director general al Arhivelor Naţionale ale României.

În adresa lor, semnatarii susţin că actuala coaliţie de guvernare a modificat "brutal" "cadrul legal privind organizarea sistemului judiciar, îndeosebi legislaţia referitoare la combaterea corupţiei", relatează Agerpres.

"De peste doi ani, odată cu adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de Urgenţă nr. 13, sub pretextul amendării legislaţiei penale şi de organizare a sistemului judiciar, are loc un asalt continuu asupra statului de drept. Încă de la începutul lunii februarie 2017, numeroase organizaţii nonguvernamentale, asociaţii profesionale şi grupuri cetăţeneşti au cerut, prin apeluri publice şi proteste de stradă, oprirea acestei agresiuni, care ameninţă fundamentele sistemului politic, ordinea constituţională şi viitorul societăţii noastre. În loc să abandoneze un demers profund toxic, coaliţia actuală de guvernare a trecut la modificarea brutală, fără o consultare autentică a magistraţilor, a partidelor de opoziţie şi a opiniei publice, a cadrului legal privind organizarea sistemului judiciar, îndeosebi a legislaţiei referitoare la combaterea corupţiei", spun prin intermediul apelului cei 79 de semnatari.

În opinia acestora, astfel de "legi, ordonanţe sau hotărâri de guvern anulează, în fapt, independenţa justiţiei în raport cu puterea politică".

"Această adevărată operă de inginerie legislativă, la limita prevederilor Constituţiei, aşa cum reiese inclusiv din decizii ale Curţii Constituţionale, din care au rezultat legi, ordonanţe sau hotărâri de guvern, anulează, în fapt, independenţa justiţiei în raport cu puterea politică şi face aproape imposibilă lupta împotriva celui mai periculos flagel care macină societatea românească, corupţia. În mod natural, cele mai multe dintre prevederi au fost respinse atât în fond cât şi în formă de comunităţile profesionale din justiţie, de opinia publică naţională, precum şi de organismele internaţionale din care România este parte", se afirmă în textul apelului.

Referindu-se la Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2019, semnatarii apreciază că aceasta "aduce grave atingeri independenţei justiţiei".

"Cea mai recentă probă a faptului că acest uriaş efort urmăreşte demantelarea ideii de justiţie ca proces instituţional legitim, predictibil şi independent în România o constituie Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2019. Criticat atât de corpul magistraţilor din România cât şi de instituţiile europene, actul normativ aduce grave atingeri independenţei justiţiei şi separaţiei puterilor în stat, după cum induce şi o stare de confuzie generalizată cu privire la funcţiile justiţiei într-un stat democratic. Conştienţi de faptul că atacul asupra justiţiei reprezintă începutul alunecării României către un sistem oligarhic, iliberal, în care întreaga putere va aparţine unui grup restrâns de persoane, după modele deja consacrate în ţări din estul Europei, America Latină, Africa şi Asia, subsemnaţii fac un apel public către cetăţenii României de a se implica, prin mijloacele legale şi democratice garantate de Constituţie, în apărarea statului de drept, a democraţiei şi a valorilor europene", se menţionează în finalul apelului.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
George Barbu, director interimar la Tarom
TAROM are un nou director general. Este al doilea interimar în 4 zile, după revocarea Mădălinei Mezei
Dezastru în magazine, înainte de Sărbători. Cum s-a îngrăşat preţul cărnii de porc în ajun
De ce s-a ridicat ursul din orașul Victoria în două labe. A rănit apoi 3 oameni
Explicaţia terifiantă a psihologilor în cazul fetei răpite de unchiul ei. Ce plan ar avea
Capitala devine un lux pentru proprietarii de maşini vechi. De când se aplică noua vinietă
Și-a legat un cablu în jurul gâtului și a vrut să se arunce de pe pod, în Râmnicu Vâlcea
Cursă de taxi cu final tragic, după o depășire periculoasă
Cursă de taxi cu final tragic, după o depășire periculoasă: "Mamă, dar a avut 150 la oră!"
Un bărbat din Baia Mare a salvat şase vieţi. Unde a ajuns inima lui
Turist căutat de 3 zile în munţii Bihorului. Filmarea care i-ar fi fost fatală
Fata dispărută în Cluj ar fi fost răpită de unchiul ei. "Se uita la ea ca un psihopat"
Scandalul Tarom. Fostul director Mădălina Mezei, amenințată de Răzvan Cuc
Fast food cu mai mulţi gândaci decât clienţi, în Galaţi. Ce decizie au luat autorităţile