Ajutor pentru fermierii români. Instituțiile de stat vor trebui să cumpere alimente direct de la producătorii locali
Pe lângă blocarea angajărilor la stat și a majorărilor salariale, ordonanța care prevede reducerea cheltuielilor bugetare conține și o măsură de încurajare a fermierilor români.
Instituțiile de stat care cumpără alimente, precum spitalele sau școlile, sunt obligate să se aprovizioneze direct de la producători locali. Vor conta și calitatea și prospețimea produselor.
Brașovul este primul oraș din țară care testează deja conceptul de lanț scurt de aprovizionare, pentru programul "Cornul și laptele". Încă de la începutul acestui an, produsele lactate, de panificație și fructele sunt distribuite zilnic de la 37 de producători locali celor 23.000 de copii din municipiu. Mai mult, cei mici au ocazia și să viziteze fermele de unde provin acestea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Edilii locali spun că au vrut astfel să încurajeze producătorii din zonă, iar copiii să primească alimente cât mai proaspete.
Flavia Boghiu, viceprimarul municipiului Brașov: „Noi am reușit să selectăm furnizorul astfel încât să nu trebuiască să luăm după raportul cel mai mic preț atunci când facem achiziția, ci după o serie de punctaje care să includă inclusiv calitatea produselor, distanța de aprovizionare.”
Aceste principii ar urma să fie implementate la nivel național, conform unui articol din ordonanța prin care sunt reduse cheltuielile statului.
Prin licitații, instituțiile publice care cumpără alimente vor fi încurajate să încheie contracte cu fermieri din vecinătate, premierului Nicolae Ciucă.
Produsele pentru mâncarea din spitale, unități militare, pentru programele din școli sau pentru hrana din centrele pentru copii și bătrâni ar urma să fie cumpărate de aceste instituții de la producători locali, în următorii doi ani, conform ordonanței, după cel mai bun raport calitate-preț. Acesta va cântări 70% din punctajul total, din care 50% se referă la lanțul de aprovizionare și 20% la autorizațiile pentru siguranța alimentelor. Lanțul de aprovizionare înseamnă totalitatea operatorilor economici implicați și cu cât sunt mai puțini, cu atât punctajul va fi mai mare.
Adrian Chesnoiu, deputat: „Deci, dacă ești un fermier producător de legume din zona Oltului, ideal ar fi ca produsele tale să se adreseze consumatorilor și beneficiarilor din zona Olteniei, astfel încât distanța de transport să fie cât mai scurtă, timpul de livrare să fie cât mai scurt, iar calitatea să se păstreze cât mai mult, prospețimea la un nivel cât mai înalt. Astfel încât ele să nu fie depozitate într-un depozit de frig, să stea acolo o perioadă îndelungată și să se degradeze.”
Măsura i-ar ajuta și pe fermieri, dar aceştia spun că ar avea nevoie de sprijin pentru a distribui produsele.
Ciprian Bârdan, manager fermă pomicolă: „Ar fi o șansă în plus pentru producători să ajungă mai ușor la consumatorii locali din zonă. Ne-ar ajuta o astfel de măsură prin anumiți intermediari care furnizează produse alimentare către instituțiile statului sau către școli.”
Și Comisia Europeană încurajează principiile lanțului scurt de aprovizionare și oferă fonduri pentru fermele care vor să vândă produsele direct cumpărătorilor.