120 de oi au fost ucise de fulgere, la o stana din Muntii Bucegi. Ciobanii au cerut ajutorul salvamontistilor

31-07-2015 13:06


A fost prapad noaptea trecuta la o stana din Muntii Bucegi. 120 de oi au fost ucise de trasnetele care au lovit adapostul animalelor.

Zona de munte a judetului Dambovita a fost joi seara sub cod galben de ploi si vijelii. Indata ce s-a lasat noaptea, s-a pornit urgia cu tunete, traznete si ploi torentiale.

Furtuna starnita dupa canicula, pe crestele muntilor, a facut prapad joi-noapte la o stana din Bucegi. 120 de oi au fost ucise de traznetele care le-au lovit adapostul.

Unul dintre ciobani a fost atins si el de fulger, dar, din fericire, a supravietuit. Salvamontistii avertizeaza ca pe munte vremea este instabila, iar turistii trebuie sa evite traseele de mare altitudine, unde descarcarile electrice sunt violente.

Furtuna s-a pornit imediat ce s-a lasat seara, cand ciobanii au coborat cu oile in strunga si s-au apucat sa le mulga.

Cioban: “A inceput sa vie vreme. Duduieli, hai sa dam oile de vale, catre strunga. A tranzit acolo-sa. A fost gata sa ii trazneasca si pe baieti. Oile erau una este alta gramada.”

Descarcarea a fost foarte puternica, spun specialistii.

Dan Chirila, profesor de fizica: "Se produce o descarcare electrica, ea poate fi foarte scurta, de la o miime la doua miimi de secunda, mai ales daca erau si inghesuite. Pe acolo pe dejectii se produc tot felul de ioni si de la descarcarea asta s-a produs un curent ca le-a electrocutat."

Ciobanul care era langa turma a simtit si el socul electric dar, din fericire, a scapat nevatamat.

Cioban: “O inceput sa tune si sa fulgere... Am vazut cum fulgera, o intors oile cu spatele in sus si m-o prins si pe mine curentii pe partea stanga.”

Speriati ca ar putea muri, oamenii i-au chemat in ajutor pe salvamontistii din Dambovita, care au pornit imediat spre Platoul Bucegilor, in ciuda furtunii puternice.

Ciprian Axinia, salvamont Dambovita: "Erau descarcari foarte abundente, cu 60-60 de litri pe metrul patrat, tunete si traznete de se lumina pamantul"

Abia vineri ciobanii au putut sa faca bilantul pabubelor. 120 de oi din 600 au murit si nu mai pot fi in niciun fel valorificate. Apartineau gospodarilor din zona Branului.

Cioban: “Nici de folosit nu putem sa le folosim, e negre facute... I-am anuntat pe oamenii sa vie sa le vaza.”

In centrul tarii vremea nu s-a potolit, iar salvamontistii avertizeaza ca pe munte furtuna se poate declansa oricand.

Ciprian Axinia, salvamont Dambovita: "Se pune ruscacul jos, cu haine cu tot, daca sunt foarte dese descarcarile se pune in genunchi, picioarele suspendate, ghemuit si asteptam pana trece furtuna."

Mai multe regiuni din tara s-au aflat astazi sub avertizare cod galben de furtuna cu descarcari electrice, ploi torentiale si grindina.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO