Rareş Năstase, Romania, te iubesc: Țara care a învins boli infecţioase, iar acum se pregătește să învingă cancerul

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Fidel Castro era obsedat de cancer – a văzut că mulţi dintre liderii comunişti din America Latină erau doborâţi, unul câte unul, de cancer.

Aşa că a demarat în anii 1980 un amplu program, prin care a stabilit că bătălia cu maladiile reprezintă o prioritate naţională. A înfiinţat centre de cercetare, linii de producţie, dar şi baze de tratament. Cubanezii investesc 10% din PIB în cercetare medicală. La ei, e în plină expansiune industria vacinurilor, cu care se laudă că au învins toate problemele medicale. Iar acum vor să învingă şi cancerul.

În primii ani ai Revoluţiei, au reuşit să învingă bătălia cu bolile transmisibile. De exemplu, la ei mai găseşti doar câteva cazuri de hepatită B pe an. Au nişte produse extrem de bune pentru tratarea ulcerelor la piciorul diabetic. Nu fac decât câteva amputaţii pe an. În România sunt cu miile.

La ei nu a ajuns industria Farma, internaţională, pentru că au avut embargo. Aşa că au fost nevoiţi să se descurce singuri. Au multe produse homeopate, s-au bazat pe puterea tămăduitoare a plantelor, în multe cazuri. Dar se laudă că au şi calmante, mai eficiente decât morfina, făcute din venin de scorpion. Le folosesc mult în cancer.

Iar terapiile pentru cancer, bazate pe vaccinuri, dau rezultate uluitoare: unul din 5 pacienţi cu cancer de plămân, în stadiul 4, supraviețuiește de mai bine de 5 ani. Şi duc o viaţă bună, normală, merg la serviciu, sunt activi, nici nu ai zice că sunt bolnavi.

Vaccinurile lor au fost preluate abia în 2017 de americani, care le-au băgat în teste clinice, pentru a putea fi autorizate în Statele Unite, şi apoi la scară mondială. Trebuie aşteptat până în 2022. Cubanezii le primesc gratuit. Pentru românii care merg să se trateze la Havana sunt la o cincime din costul unor terapii similare în Europa sau în America.    

În Cuba găseşti farmacii şi spitale “internaţionale”, diferite ca dotări şi organizare de cele pentru cubanezi. La Havana poţi merge la tratament în baze special amenajate precum resorturile de 4 sau 5 stele, în care te cazezi alături de lideri din America Latină sau regi din țările africane. De fapt, fiecare pacient internat la ei se simte ca un rege. Pentru că primesc acelaşi tratament medicamentos şi din partea personalului, pe care l-a avut şi liderul suprem Fidel Castro sau, de exemplu, fostul preşedinte comunist al Venezuelei, Hugo Chavez. Ambii au fost bolnavi de cancer.

Fidel Castro s-a stins în 2016, pe când avea 90 de ani, după ce medicii lui au reuşit să-i prelungească viaţa cu cel puţin 7 ani. Medicii lor se feresc să vorbească de vindecări, ci spun doar că pot prelungi cu mult viaţa bolnavilor.

Investiţiile în cercetarea medicală cubaneză nu se pot compara cu cele de la americani, care duc o bătălie de miliarde, la propriu, cu maladia necruţătoare. Am fost şi în laboratoarele lor, am vorbit cu inventatori, cu oncologi şi cu pacienţi care trăiesc mult şi bine, cu terapii, ce-i drept, costisitoare. Dar au asigurări bune, la fel cum au şi austriecii.

Românii care ajung la Viena sau la New York plătesc scump pentru terapii imuno-oncologice. Mulţi ajung însă şi în Cuba, la mii de mile distanţă de România.  

Însă, culmea, avem şi noi cercetare de top la noi în ţară.

Printăm tumori 3D, pe care le implantăm la şoareci. Sau ce aţi spune de tumori annihilate cu alte tumori, implantate din… cancerul altui pacient? Cercetătorii români se laudă că anul viitor am putea avea un produs revoluţionar, în câteva tipuri de cancer. Poate fi o veste uriaşă, pentru români şi pentru  lumea întreagă. Unde, vedem în reportajul de duminica, ora 18:00, la "Romania, te iubesc!"

Abia aştept să vă prezint tot ce am filmat şi aflat. Filmări pe 3 continente, dovezi încurajatoare. “Zorii Speranţei” în Duminica Floriilor.

Rareș Năstase
România, te iubesc!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO