Marea defrișare | Cât lemn se scoate din pădurile României și cine sunt vinovații, duminică, la „România, te iubesc!”
Opt mii de dosare cu infracțiuni silvice au fost finalizate anul trecut de anchetatori. În închisoare au ajuns doar 30 de hoți de pădure.
O realitate revoltătoare, care vorbește deschis despre competența anchetatorilor și a magistraților români. Încă se fură masiv din pădurile noastre. Cum, vedem duminică seară, într-o nouă anchetă „România, te iubesc!”.
Alex Dima: Groape. La poalele Iezerului. Peste 300 de hectare de pădure distrusă. Aici a tăiat societatea comercială „DOI BRAZI VERZI S.R.L.”. După nume ai zice că sunt ecologiști. Atât de verzi sunt, încât au nenorocit munți întregi.
Prejudiciul estimat de anchetatori este de 109.954 de metri cubi de lemn, adică de pe acești munți au ieșit peste cinci mii de camioane cu lemn tăiat ilegal, cu o valoare de 23 de milioane de lei. Cazul este cercetat de mai bine de 12 ani în dosarul Cheresteaua 2. Ion Șițaru este unul dintre patronii firmelor care au tăiat.
Ion Șițaru: „Eu, dacă așa considerați, asta este. Aasta este. Acuma ce să mai facem?”
Tot de 12 ani este în cercetare și dosarul Cheresteau 3. Prejudiciul: 52.000 de metri cubi de lemn, adică mai bine de 2.600 de camioane. Andreescu Paraschiv a fost proprietarul firmei.
Andreescu Paraschiv: „Acolo e scoase din burtă. Vă spun sincer”.
Alex Dima: Din burtă din burtă, dar acolo nu mai e pădure.
Andreescu Paraschiv: „Unde?”
Alex Dima: Valea Rea, Groape.
Andreescu Paraschiv: „Așa se zice, așa se zice. Mai este, cum să nu fie”.
Duminică aflați de ce procurorii au închis dosare cu infracțiuni și prejudicii de multe milioane de euro. Aurelian Mihăilă îi coordonează.
Aurelian Mihăilă, procuror: „Răspunsul meu este în sensul în care, ascultând cifrele și dându-mi seama de amploarea stării, de fapt, sau încercând să îmi fac o idee, mă gândesc că sunt cauze complexe”.
La „Romania, te iubesc!” arătăm și metodele prin care hoții fură din pădure. Autoritățile nu sunt în stare sau nu vor să îi oprească.
Alex Dima: Și nu vi se pare că trăim într-un stat în care lucrurile nu funcționează. Când suntem în astfel de situații?
Tánczos Barna, ministrul Mediului: „Ba da”.
Alex Dima: Și nu vi se pare că la dumneavoastră este mingea?
Tánczos Barna, ministrul Mediului: „Nu la mine în teren. Nu puteți arunca tot timpul mingea la Ministerul Mediului, pentru că nu este la noi”.
Ajungem și într-o pădure posibil virgină. Acum nu mai este, e tăiată.
Duminică discutăm și despre invenții care ar putea să schimbe sistemul silvic din temelie. În Ghimeș, un silvicultor școlit peste graniță a inventat o nouă modalitate de marcare a arborilor. Imediat a fost dat afară din sistem, pentru că nu a vrut să scoată mai mult lemn decât era legal din pădure. În Brașov, un grup de silvicultori au inventat un aparat care scanează pădurea.
Cum văd autoritățile aceste noutăți, cât lemn se scoate din pădurile României, cine sunt vinovații, sunt întrebări la care răspundem, duminică, la „România, te iubesc!”.