90% din lemnul tăiat în pădurile românești este exploatat de SRL-uri. Explicațiile ASFOR
Aproape tot lemnul tăiat din România este exploatat de societăți private, explică o asociație de profil, după mai multe acțiuni de protest ale sindicaliștilor. 90% din lemnul din păduri este exploatat de SRL-uri cu acționariat 100% românesc.
Fondul forestier naţional nu este administrat doar de ocoale silvice de stat, ci şi de ocoalele silvice de regim, care administrează proprietăţile forestiere private şi care sunt, în marea lor majoritate, SRL-uri. Astfel că veniturile Romsilva provin din încasări de la mediul privat, susţin reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România, citați de Agerpres.
„Protestul declanşat de sindicate în legătură cu modificarea legislaţiei în cazul regiilor naţionale şi, mai concret, de reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, a generat o serie de reacţii în spaţiul public, ideea de privatizare şi vânzare a pădurilor statului către firme private (SRL-uri) fiind una dintre cele mai pregnante (...). Din neatenţie sau din necunoştinţă de cauză, organizatorii protestului au înfierat şi au indus opiniei publice un sentiment de ură împotriva mediului privat de afaceri din România (SRL-uri), uitând că fondul forestier nu este administrat doar de ocoale silvice de stat, ci şi de ocoalele silvice de regim, care administrează proprietăţile forestiere private, şi care sunt, în marea lor majoritate, SRL-uri. În acelaşi timp, 90% din lemnul României este exploatat şi valorificat de societăţi comerciale (SRL), iar, dacă vorbim strict de exploatare, vorbim de SRL-uri cu acţionariat 100% românesc. Veniturile Romsilva provin din încasări de la mediul privat (SRL-uri). În aceste condiţii, considerăm că acest atac nejustificat asupra mediului de afaceri privat, partener al Romsilva şi al statului român, este incalificabil", atrage atenţia ASFOR.
Potrivit sursei citate, pădurile aflate în proprietatea statului, în suprafaţă de 3,1 milioane de hectare, din cele 6,7 milioane hectare de pădure administrate în România, nu pot fi înstrăinate şi nici administrate prin firme private, iar reorganizarea regiilor naţionale trebuie să clarifice faptul că rolul de arbitru şi de jucător într-o piaţă concurenţială nu poate fi îndeplinit de aceeaşi entitate.
Săptămâna trecută, pe 12 ianuarie, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a organizat, în faţa sediului Guvernului, un amplu miting pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare, la care au participat câteva sute membri de sindicat şi invitaţi din partea asociaţiilor profesionale şi patronale din domeniu.