Pedeapsa în cazul furtului unei păduri din Munții Făgăraș. După 12 ani, făptașii au fost trimiși după gratii
După 12 ani de la furtul unei păduri din Munții Făgăraș, vine și pedeapsa: 10 ani de închisoare pentru unul dintre cei mai importanți lideri ai mafiei lemnului din Argeș.
Complicii lui, un pădurar și un șef de district - care ar fi trebuit să păzească pădurea - au fost trimiși și ei după gratii. Din păcate, în cei cinci ani de anchetă și aproape 7 de judecată, unele fapte s-au prescris, iar altele au fost amnistiate, astfel că sunt mulți inculpați initial care au scăpat basma curată.
Sentința în dosarul „Cheresteaua 1” a fost dată de judecătorii Curții de Apel Pitești. Pedeapsa cea mai mare, de zece ani de închisoare, a primit-o Ion Andrei - zis „Brânză” - considerat unul dintre liderii mafiei lemnului din Argeș.
Între 2008 și 2011, 23 de mii de arbori din Valea Rea în Munții Făgăraș au dispărut fără urmă, după ce au fost tăiați de firma lui și transportați cu 1.800 de camioane fără niciun act.
Acum cinci ani, într-o discuție cu Alex Dima, care investiga pentru „România, te iubesc”, bărbatul nega furturile masive.
Ion Andrei, condamnat: Mie nu mi-a găsit niciun arbore tăiat. Mi-au găsit 17 cioate, dintre care...
Alex Dima: Cum, doar 17 cioate v-au găsit colo? Cum 17, dacă aici scrie de 23.000 de arbori. Dvs. spuneţi de 17 cioate?
Ion Andrei: Eu nu vă mint. Ascultați-mă. Eu vă spun realitate.
La acea vreme, Ion Andrei era cercetat de procurori pentru tăieri ilegale de lemn, spălare de bani și evaziune fiscală într-un dosar penal dechis încă din 2016. Șapte ani au durat procesele în urma cărora a fost condamnat bărbatul - dar doar pentru ultima dintre fapte.
Gabriel Păun, agent green: „Au golit o vale întreagă care era principala cale de acces spre Vărful Moldoveanu, cel mai important din România. Natura nu s-a refăcut, nimeni n-a plantat. Este ca după război, o vale complet dezbrăcată de pădure”.
Furtul masiv de pe Valea Rea a fost posibil cu complicitatea celor puși să păzească padurea. Și aceștia au fost condamnați. Șeful de district în cadrul Ocolului Silvic privat la momentul săvărșirii faptelor va sta opt ani în închisoare. Pădurarul Vasile Uță a marcat ileagal copacii ca să poată fi tăiați.
Procurorii au susținut în rechizitoriu ca pădurarul a manifestat un dispreț total fată de fucția deținută și pădure, iar judecatorii Curții de Apel Pitești l-au trimis după gratii pentru patru ani.
În același dosar au mai fost condamnați, la patru ani de închisoare, înca doi inculpați. Fiii și tatăl lui Ion Andrei și o a patra persoană au primit pedepse cu suspendare. Pentru alți 3 inculpați s-a dispus încetarea procesului penal, iar trei au fost achitați.
Mihai Goțiu, activist de mediu: „Mai sunt și alte procese pe rol - Cheresteaua 2 și Cheresteaua 3 care trenează și e posibil să intervină prescripția sau amnistia anumitor fapte, și în acest dosar care s-a lăsat cu o condamnare de 10 ani de închisoare pentru liderul clanului Brânză au fost mulți care au scăpat”.
Gabriel Păun, agent green: „Cu siguranță acestă decizie a CA îi va descuraja pe unii și mai puțin sau deloc pe alții. Pentru că, în continuare, autoritatea de control nu este capabilă sa depisteze decât 1% din taierile ilegale”.
Celelalte două dosare care vizează defrișările ilegale din Munții Făgăraș sunt încă în achetă, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.