A dat jos 6 kilograme in 3 ore iar acum ii invata pe romani cum sa traiasca sanatos. "Lumea slabeste dupa ureche"
ILUZII LA KILOGRAM, partea I. Romania pare ca a intrat intr-o revolutie a sanatatii. Cheltuim anual zeci si sute de milioane de euro pe vitamine si diverse suplimente.
Suntem indemnati sa credem in puterea pastilelor naturale care mentin frumosi si sanatosi. Si la fiecare inceput de an romanul e invitat sa transpire in salile de fitness. Peste tot e asaltat de o intreaga industrie, construita sa ii ia ochii cu performante ademenitoare. Romanul poate deveni victima perfecta in fata unui trend care promite multe, si unde in loc de rezultate, te alegi de multe ori cu frustrare si bani cheltuiti, fara folos, pe antrenamente si produse cu veleitati salvatoare, doar pentru ca sunt promovate intens.
Industria include mii de oferte pentru tonus si sanatate, zeci de metode de slabire, si alte cateva mii de specialisti in nutritie si antrenori personali care se inmultesc de la un an la altul, in salile de sport, in cabinete si pe bloguri. Femei si barbati in cautarea siluetei perfecte sunt mai putin sfatuiti sa faca verificari si analize care sa le arate ce pot si cat pot, in lupta cu surplusul de grasime. Pana la teste lamuritoare, se dezvolta sistematic industria cu veleitati salvatoare: capsule minune, plasturi, pulberi, ceaiuri si uleiuri.
E foarte bine ca oamenii incep sa aiba grija de ei, sa alerge prin parcuri si sa faca fitness. E laudabil ca se intereseaza de sanatate si ca vor sa isi depaseasca limitele. Dar, ca orice trend, are si excese si un marketing agresiv, iar pe baza apetitului urias pentru controlul greutatii, oamenii pot sa devina victime perfecte, care cad in capcana unor metode si retete de pe urma carora nu primesc ce li se promite. Unde vorbim de sanatate si unde despre iluzii frumos impachetate?
Andreea incearca de mai mult ani sa slabeasca, la fel face si in 2016. Povesteste ca a urmat toate curele si retetele posibile. A slabit si s-a ingrasat dublu la loc, de fiecare data. Si a mers in multe sali de fitness, unde a transpirat serios, facand antrenamente complexe. Si s-a infometat, prin diete cu multe restirctii. Dezamagita de lipsa rezultatelor, a vrut sa creada in mirajul industriei ajutatoare. “Pastile, tot felul de batoane, le luai si mancai in acelasi timp mult? Da, mergeam si la sala. Luai si mergeai la sala? Le luam si fara sala."
Serban Damian, medic nutritionist: “Exact cum nu trebuie, exact cum poti sa gresesti mai rau atunci cand vrei sa slabesti!"
Serban Damian e medic nutritionist, specializat in medicina sportiva. In cabinetul sau, face teste prin care le arata oamenilor cata grasime au pe corp, prin radiografii de tesuturi moi. Procedura se numeste adipometrie cu ultrasunete:
Un test de calorimetrie indirecta, asa cum se numeste acesta, iti poate arata cum sa te antrenezi, ca sa slabesti. Adica iti spune in cand, in timpul efortului, "arzi" surplusul de grasime din corp, si cand te zbati inutil, si de fapt in loc sa topesti grasimile nedorite, consumi carbohidratii din sange, glicogenul din ficat si proteina din muschi. Pentru demonstratie, se ia un barbat de 36 de ani, si aproape… 98 de kilograme. Un gurmand care nu face niciun rabat la mancare, mai ales cand vin sabatorile, si al carui meniu a inclus nu multe, foarte multe dulciuri. Un familist cu program incarcat la serviciu, care a renuntat la mersul la sala pentru a-si petrece vacantele si scurtul timp liber, cu copiii.
La test, medicul vede cate calorii consumi in repaos, dar si cum reactionezi la un efort sporit. Computerul analizeaza datele si recomanda tipul de antrenament, tintit pentru slabire:
Conform specialistilor, orice persoana are un prag de efort, numit prag aerob, pana la care consuma din surplusul de grasime din corp. La un mers grabit, senzorii arata ca o persoana sedentara, topeste intre 50 si 80%, din ce consuma corpul, doar din stratul adipos. Neantrenat, are un ritm cardiac si o respiratie cu valori mari. Pe masura ce accelerezi pe banda si grabesti tempo-ul, procentul de ardere trece in tabara resurselor din sange si muschi. Poti ajunge rapid, in doar cateva minute, sa "arzi" 100% din proteine si carbohidratii din sange. Dar atentie, aceste date sunt valabile in cazul unei persoane care este putin activa, neobisnuita cu efort fizic intens.
Serban Damian, medic nutritionist: "Un antrenor bun ar trebui sa stie detaliile astea si sa le aplice, sa nu faca exces de zel si sa il puna pe om sa faca tot felul de nazbatii care nu-i folosesc. "
Per total, demonstratia arata ca un om sedentar, ataca stratul adipos mai degraba mergand pe banda cate o ora si jumatate, zilnic, decat sa alerge sau sa se miste cu efort la intensitate mare, pentru ca atunci epuizeaza resursele din sange, nu din stratul de grasime. Sunt informatii despre care se vorbeste mai putin in salile de fitness, acolo unde oamenii sunt indemnati sa mearga la clase unde se face mult effort cardio, si unde rezista cine poate. Cine nu poate, renunta, si apar frustrarile. Sau adjuvantii din industria suplimentelor. Am vrut sa aflam daca in spatele testarilor, exista o baza stiintifica.
Valeriu Tomescu este cercetator, doctor in fiziologia miscarii. Are un CV impesionant. A fost antrenorul maratonistei Constantina Dita, cea care a luat 5 medalii mondiale si un aur olimpic la Biejing. Ulterior, Tomescu a facut cercetare in Statele Unite si mai apoi a condus lotul national de maraton al Chinei. In Romania colaboreaza cu loturile nationale de canotaj si atletism si a adus la Bucuresti un aparat folosit in marile laboratoare de cercetare americane. Echipamentul face si masuratori in aer liber iar specialistii au publicat deja un studiu, pe baza testarilor facute pe subiecti amatori.
"Asta e singura metoda, singurul mod in care pierzi grasime. Adica sa folosim ca energie primara, sa folosim lipidele. Daca vrem sa alergam mai repede, incepem sa folosim si carbohidrati. Si asta nu e bine? Asta nu e bine. Pentru obiectivul nostru, de slabire. Cu cat alergi mai repede, se ajunge la un consum de carbohidrati, si atunci sa spunem tu alergi repede, si ramai cu tesut adipos”, spune Tomescu. “In loc sa pierzi grasime, acumulezi grasime, se distruge tesutul muscular si se inlocuieste cu tesut adipos. Asta ar fi mecanismul. Si este adevarat, nu este un mit ca poti sa faci efort si sa te ingrasi. Necesarul energetic e bazat pe zaharuri. Si vrem nu vrem, imediat dupa efort vrem sa le folosim, sa mancam o ciocolata, sa bem o bautura indulcita, categoric, nu e. De asta de multe ori, un mers in jurul parcului, un mers accelerat, consumi mai multe lipide decat dintr-o alergare."
E cercetare in stiinta fitnessului, care se aplica in statele moderne de mai bine de doua decenii, dar care la noi, ramane inca in faza de pionierat. In Romania nu se fac studii aprofundate si statul nu finanteaza masuratori care sa arate cum omul modern isi poate rezolva problemele eficient, prin dieta si sport. Dar intram in randul lumii moderne, la capitolul obezitate si stres.
Cat timp corpul cedeaza, nu arde grasimi. E nevoie de antrenament si de o nutritie adecvata, pentru ca parametrii sa fie imbunatatiti. Iar rezultatele ar trebui repetate peste 3 sau 6 luni.
"Asta inseamna ca pentru dumneavoastra, testul acesta determina la ce viteza si la ce intensitate vei slabi cu siguranta! Si poti sa iti dai seama daca persoana, dupa antrenamentele pe care le face dupa ureche, este peste posibilitati! Pentru ca astea nu mint!”, spune Valeriu Tomescu. “Iar din partea antrenorilor personali, nici nu vor sa auda, pentru ca ei isi inchipuie ca specialist in teste cardio-respiratorii si dozari ale efortului in urma pragurilor determinate, tu te duci si le iei munca, le iei clientii."
In ultimii ani a intrat si in salile de sport din Romania conceptul de miscare in grup - clase mixte, in care un antrenor cere elevilor efort serios, la limita epuizarii, in unele cazuri. La fel de adevarat este ca exista multa cerere pentru aceste tipuri de antrenament, pentru ca sunt multi oameni activi, obisnuiti cu miscarea intensa. Pe lange ei, multi altii care vor sa slabeasca. In multe clase, sunt invitati sa faca exercitii cardio, laolalta, si cei bine pregatiti si cei sedentari, neobisnuiti cu efortul sustinut.
Valeriu Tomescu: "Practic fara aparate de genul asta nu are rost sa te apuci de un efort programat, pentru ca e programat dupa ce, dupa soare, dupa luna, dupa ce? Vedem tineri care alearga sau fete care duc o viata sedentara si se pun pe banda si alearga, si dupa 10 minute sunt epuizate, nu inseamna ca slabesc. Problema pe zona asta, revine antrenorilor personali. Care in salile de fitness, eu nu am vazut inca, sa determine praguri de efort, si sa foloseasca ritmul cardiac ca si reper. Si atunci poti sa dirijezi o slabire si o modelare tintit si individualizat. Altfel, e dupa ureche, lumea vrea sa se simta bine, daca luam un ciclu saptamanal de antrenament, cu antrenamente de zumba, cu antrenamente de cum s-or numi ele, majoritatea sunt in zona cardio, ridicat, si ca atare, ne aflam in consum de carbohidrati. Ceea ce nu-i bine? Ceea ce pentru targetul de modelare si slabire, categoric nu e bine!"
In aceasta sala de sport, Calin Novacescu dicteaza antrenamentele. E antrenor de fitness, dupa multi ani de sport. E maestru in taekwoando si mai nou alearga la maratoane si concursuri de anduranta. Spune ca ajuta oamenii sa slabeasca…mergand. "Vezi ce se petrece pe banda, nimeni nu alearga, toata lumea merge, la mine si motto-ul," mergi stai vorbesti si cu mine slabesti". Nu depun efort, dupa aia lucrez la alimentatie si pregatirea psihica. In primul rand trebuie sa lucrezi la psihic, apoi la alimentatie si pe urma la miscare. Trebuie toate 3 combinate."
Calin povesteste ca are un stil de viata suta la suta natural, si la fel este si regimul sau de slabire. Nici nu-l numeste regim, ci o transformare - mentala. Este vegetarian si pe asta se bazeaza si meniul pe care il da celor pe care care ii consiliaza. Legume, fructe, multe fibre si orez. Fara struguri si banane. Mere la fiecare antrenament, in loc de o bautura energizanta. "Trebuie sa invatam sa ne educam creierul. Nu exista cura de slabire, asta a bagat-o medicina, noi trebuie sa avem un stil de viata sanatos!"
Calin povesteste ca a trait multi ani in Asia, si acum, la peste 40 de ani, a facut tot felul de experimente si probe soc, pentru a convinge lumea ca fiind suta la suta natural, poti avea performante uluitoare, fara pilule minune si energizante. Participa la concursuri de anduranta si ii plac recordurile. Mai intai a slabit 6 kilograme in doar …3 ore, o performanta stabilita in prezenta specialistilor de la Institututul de Medicina Sportiva Bucuresti. Apoi a stat cate 19 ore pe o bicicleta si un stepper, pentru a arde de fiecare data, cate 10 mii de calorii. Nu recomanda amatorilor astfel de recorduri, ci doar a vrut sa arate ce poti face un un psihic de fier. La sala cere un ritm …agale.
“Nu mai trebuie epuizare , greutati, sa pleci de la sala rupt in doua, sala, gretati etc. In primul rand nu avem educatia, nu avem educatia creierului si atunci tu dupa doua zile ai cazut, ai cedat."
E greu sa arzi grasime, cand o felie de pizza are cel putin 350 de calorii. Un covrig iti poate aduce alte 250, fara sa-ti ofere vreun nutrient, un pateu cu branza are 200 de calorii in timp ce peste 400 poate avea un croissant invelit cu ciocolata. Si asta fara mesele de pranz si de seara, astfel incat un roman ajunge sa acumuleze peste 3 mii de calorii intr-o zi.
Medicul nutritonist Andrei Laslau calculeaza: “Putini s-au intrebat cand beau o cafea la mall, cate calorii are o cafea aromata. Am facut de cateva ori exercitiul asta sa ii intrebi pe comercianti, domne cate calorii are cafeaua asta venti mocca nu stiu de care. Raspunsul? 500 de calorii. Ramai socat, cum adica 500 de calorii? Oamenii nici nu realizeaza cate calorii beau, lasand la o parte sucuri fresh-uri care si alea torni zahar in tine cu polonicul fara sa iti dai seama. E prea mult prea repede pentru corp, pentru organism, rezultatele nu au cum sa fie bune pe termen lung, din punctul asta de vedere. Si nici macar nu ai controlul. E ca in chestia aia, si cu buzele unse si cu slanina in pod. Nu merge. Adica daca ai slabit intrun fel, aia trebuie sa fie dieta ta ala long, cu zile de trisat."
O femeie consuma in repaos in jur de 1500 de calorii, in timp ce un barbat poate ajunge si la 2 mii. Asa ca pentru a slabi, ar trebui sa arda zilnic cel putin o mie de calorii. Pe banda, mergand in ritm alert, asa cum recomanda cercetatorii, acest lucru e posibil in aproape 2 ore si jumatate. Si atunci e greu sa slabesti numai cu sport, fara dieta.
Demonstratia arata, ca desi pe cantar slabesti 9 kilograme, nu inseamna ca ai pierdut toate acele 7 kilograme de grasime in surplus, ci doar …2, restul fiind pierdere din celelalte tesuturi, inclusiv din masa osoasa. Multi romani vor sa vada o scadere de greutate pe cantar, si mai ales una vizuala, sa fie apreciati pentru ca sunt mai subtiri. Si atunci "mananca" produse cu putine calorii. Chiar daca nu se infometeaza pentru ca apeleaza la mese slabe caloric, testele arata ca propriul corp nu ataca in primul rand tesutul adipos in exces, dar nici nu il ocolesc, mai ales daca omul nu consuma proteina. Daca esti o persoana carnivora si mananci fibre si vegetale, in primele zile poti pierde cateva kilograme chiar si din bolul alimentar aflat in tranzit, prin intestine.
La fel de adevarat este ca mergand pe banda sistematic, asa cum recomanda specialistii, dar avand o dieta echilibrata, cu aport de calorii mai apropiat de cat consuma zilnic in tot ce face, omul poate pierde in timp, mai multa grasime nedorita si mai putina masa din muschi. Doar ca rezultatele se vad tarziu… trec luni bune, si atunci, multe persoane renunta, pentru ca nu sunt pregatite psihic sa astepte atat de mult.
Un barbat cu program la birou are in general o rata metabolica de 2200 de calorii pe zi - aici intra atat metabolismul bazal - cat consuma la fiecare ora de somn si de repaos la pat, si care, insumat, ajunge la 1800 de calorii, dar si alte cateva sute de calorii consumate in diverse activitati zilnice, de la sofat, la treburi casnice. Daca va mananca de cel mult 1700 de calorii in fiecare zi, va scadea, fara sport, doar cu …o jumatate de kilogram pe saptamana. Daca va manca 1200 de calorii pe zi, va pierde un kilogram pe saptamana. Adica poate trece vara pana sa vezi ca ramai fara colacelul de pe abdomen. Dar oprirea unei slabiri bruste, are exact efect invers, pentru ca te ingrasi la loc si asta afla pe propria piele multi dintre cei care isi pun corpul la incercare. Aici e foarte important rolul nutritionistilor si al antrenorilor personali, care TREBUIE sa creasca treptat aportul caloric, dar si masa musculara. Pentru ca in repaos, musculatura consuma mai multe calorii decat tesutul de grasime.
Diete sunt multe, si omul modern vrea sa vada scaderi rapid, pe cantar. Ovidiu Penes este doctor in stiinte medicale.” Cel mai usor pierzi apa si pierzi masa musculara, cel mai usor se arde masa musculara. Si la sfarsitul unui program nutritional prost, sa constati ca tu, la final, desi esti mai usor, esti cu o masa musculara mult mai mica si cu o cantitate de tesut adipos raportat la ea, mult mai mare, asta inseamna ca la sfarsitul lui desi esti mai usor, esti mult mai gras!"
Sursa: Pro TV
Etichete: dieta, nutritionist, medic, sanatate, slabire, grasime, calorii, muschi, antrenor, sala, fitness, efort, lipide,
Dată publicare:
04-03-2016 11:42