Medicii care s-au intors din strainatate pentru a opera in Romania. “Am vrut sa oferim nu doar sanatate, si confort psihic”
MEDICI DE ONOARE. Intr-un sistem sanitar in deriva, o mana de medici merg impotriva curentului: s-au intors din strainatate sau au refuzat contracte generoase pentru a face aici medicina pentru oameni.
Au dezgropat vechile principii ale medicinei care pun in centrul atentiei pacientii. Le vorbesc pe limba lor, cu empatie, iar toate se intampla intr-un spital privat din Bucuresti unde fondatorii - de profesie medici - iau doar salarii iar profitul il investesc in vieti salvate gratuit si in cursuri de supraspecializare pentru medicii rezidenti care vor sa ramana in tara.
Cristina Mihoc e unul din putini rezidenti neurochirurgi care n-au plecat din tara. A vrut sa plece, dar, spune ea, “nu as vrea ca copilul meu sa nu stie cine ii e familia”. Vrea sa-si creasca copilul in Romania. Sa-si cunoasca limba, traditiile. Desi aici tinerilor medici nu li se dau prea multe sanse.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
2700 de medici pleaca in fiecare an din Romania din cauza lipsurilor din sistem. Din cauza asta de multe ori medicii nu mai au timp sa dezvolte o relatie cu pacientul.
“Pacientii sunt oameni si noi suntem obositi si supusi greselii dar greselile vin si din cauza ca nu esti informat sau instruit”, spune ea. Intalnirea cu doctorul Sergiu Stoica avea sa-i decida viitorul. Alaturi de alti medici si prieteni a infiintat un proiect care daca ar multiplicat la scara larga ar putea vindeca intregul sistem sanitar romanesc.
Doctorul Stoica s-a intors in Romania in 2008 dupa ce s-a specializat si a invatat in Franta si Canada. Venea dintr-un spital in care avea totul, intr-o clinica in care nu exista decat dorinta lui de a salva vieti
Dupa ce s-a intors in tara s-a angajat la Spitalul Marie Curie si opera pe creier copii. Lucra intr-o echipa de medici tineri, intorsi acasa care aplicau ce invatasera in straintatate: sa aiba respect pentru pacient. Operatiile pe creier pentru pacientii adulti le facea intr-un spital privat. Acolo avea sa-l cunoasca pe cel ce era director, Ionut Patrahau, cu care la inceputul anului 2014 a pus pe picioare Brain Institut - un proiect in care tot profitul castigat de urma interventiilor chirurgicale se reinvesteste in operatii gratuite oferite pacientilor nevoiasi si burse pentru tinerii rezidenti care vor sa devina neurochirurgi.
Au adunat in jurul lor medici care s-au scolit sau perfectionat peste granita. S-au intors insa acasa sa aduca strainatatea in tara lor. Toata echipa e gazduita de un spital privat cu care au un parteneriat.
Anca Visan e anestezistul cu care Sergiu a pus bazele Institutului si cu care intra de fiecare data in sala de operatie. A intrat in proiect exact in clipa in care isi facea planurile sa plece in strainatate.
“ Cand ne-am propus sa infiintam BI ne-am gandit sa facem un loc al nostru, unde sa putem sa practicam medicina pentru oameni si sa putem sa fim foarte apropiati de ei. Sa cream un loc unde nu numai sa oferim sanatate in masura in care putem noi ca si oameni specializati in ce suntem fiecare, dar sa cream si un spatiu in care ei sa aiba un confort psihic si o siguranta.”
Privindu-i, iti dai seama ca sunt la fel. Necontaminati de vechile metehne ale sistemului sanitar. Nonconformisti. Ultimul intrat in echipa e doctorul Tiberiu Maior, de la Cluj, specializat in neurochirurgie spinala. Un maestru in sala de operatii.
“Diferenta intre actul medical nu e mare dar apropierea de bolnav e diferita”, spune Tiberiu Maior. “Relatia empatica cu bolnavul e cheia succesului”.
Toata tensiunea acumulata in orele lungi de stat in sala o descarca bucurandu-se de marea lui pasiune: cursele de off road. “La volanul acestei masini ma detasez complet, ma pot relaxa. Uiti de problemele de la serviciu, de problemele pacientilor”, spune el.
Tiberiu Maior e angajatul Spitalului Judetean Cluj, iar la Bucuresti vine cand are programate consultatii si operatii. Spune ca acesta e locul in care evadeaza profesional si ca aici e strainatatea lui. Recunoaste ca sistemul de stat “nu e unul care sa te incurajeze sa faci performanta”.
Iar doctorul Maior e parte a acestor schimbari. E unul din cei care nu-si tine stiinta doar pe el. Tinerii medicii pun intrebari si primesc de fiecare data raspunsuri. Mihai Craciun e unul dintre cei doi tineri medici care vor fi ajutati sa se supraspecializeze in neuro-oncologie dupa care vor fi parte a echipei doctorului Stoica. “Exista o deschidere totala din partea lui Sergiu vizavi de sugestiile mele sau ale altor colaboratori”, spune el.
Cea mai scumpa operatie pe creier costa 6500 de euro - de 10 ori mai ieftin decat intr-o clinica din strainatate. Anul acesta au facut 500 si 10% dintre ele au fost gratuite. Anul viitor vor sa creasca procentrul la 25% iar in trei ani la 40%.
Respectul pentru pacient, disponibilitatea medicilor de a-i tine aproape pe tineri si de a-i invata s-au pierdut in ultimii 25 de ani cand odata cu Revolutia sistemul sanitar si-a luat libertatea de a se dezvolta haotic. Ei au reusit ceea ce statul roman n-a facut: sa aduca medici acasa sau sa-i intoarca din drum pe cei tineri oferindu-le strainatatea intr-un spital din Romania.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, operatii, sistem de sanatate,
Dată publicare:
29-11-2015 18:55