Interesele, boala spitalelor din Romania. Afacerile medicilor celebri sunt puse inaintea binelui pacientilor

×
Codul embed a fost copiat

In sistemul sanitar romanesc dispar anual sume uriase, fara sa lase o urma de progres. Este mediul ideal de afaceri pe bani grei si pe spatele bolnavilor.

Lista neagra a spitalelor romanesti
Cum au ajuns ambulantele pe post de taxi
Medic, patron, vicepresedinte, membru de partid
Chirie buna pentru o fiica de deputat
„Cel mai tare tomograf din Moldova”
Aparatura medicala uitata in ploaie
Monopolul medicului: „El centreaza, el da cu capul”
Spitalul unde nu ai voie sa fii bolnav in week-end


In spitalele din Romania pacientul nu primeste tratamentul de care are nevoie. Intra cu o afectiune, si iese bolnav de nervi. Primesc insa tratament preferential diverse clinici, laboratoare si centre de sanatate abonate la parteneriate… nederanjate de ani de zile. Responsabilii din spitale au grija ca fondurile si pacientii sa fie directionati cu dedicatie, catre afaceri favorizate. Sute de milioane de euro ies anual din sistem si intra in conturile unor baieti destepti din sanatate.

Lista neagra a spitalelor romanesti
Degrevarea spitalelor de cheltuieli e necesara, metodele sunt insa …mult prea bolnave. Cel mai recent raport al Curtii de Conturi arata ca in 195 de spitale din Romania au fost cheltuite sume colosale aberant si nejustificat. Colaborari tacite, clinici si centre favorizate, afaceri cu paravan pe care responsabilii se fac ca nu le vad. E invocat binele pacientului, dar pacientul este intotdeauna pe ultimul loc - pus pe drumuri, dezinformat si umilit.

La Timisoara, cei care ajung la spitalul judetean s-au obisnuit de ani de zile ca trebuie sa mearga numai la privat, daca vor investigatii RMN si Tomograf. La ambulatoriul spitalului, medicii radiologi ii vad, le fac trimiteri si apoi ii indruma catre clinicile particulare, unde stau la cozi lungi.

Citește și
urgente
Sistemul sanitar romanesc nu se poate vindeca de fraude. Cum au fost taxati pacientii pentru servicii de care n-au beneficiat
„Suntem niște animale sălbatice”. Cum arată „iadul drogurilor” din San Francisco, unde trăiesc 8.000 de dependenți fără adăpost

Pacientii vorbesc doar filmati cu camera ascunsa, pentru ca altfel stiu ca risca sa nu mai fie acceptati la investigatii. Ofera amanunte interesante despre precticile medicilor din spital: "Fiecare are relatia lui. Pe noi ne-a trimis aici pentru ca probabil se cunoaste, dar te duci dincolo si stai ca un bou." "Vii la particular, tot pe el il gasesti. "Pot sa ma tocmesc cu ei, sa fac greva, ce sa fac?"

La cabinetul privat e buluc, asa ca v-ati gandi ca spitalul judetean are aparatul tomograf sau RMN-ul, stricate, sau nu le are deloc. Managerul spitalului spune insa ca nu e deloc asa: are 2 tomografe si un aparat RMN, toate functionale si de inalta performanta, asaca nu exista nicio justificare pentru trimiteri la privat. Doar ca stau nefolosite, desi managerul spune ca nu exista nicio restrictie in utilizarea lor. Iar pacientii ajung la privat, unde ii costa.

Cum au ajuns ambulantele pe post de taxi
Pacientii sunt indrumati doar la anumite centre particulare, desi sunt multe in oras. Unul este al fostului sef de la Neurologie - prefesorul Horia Ples. Bolnavii sunt adusi aici si cu ambulantele, folosite pe post de taxi. Preferat in recomandarile specialistilor este centrul fostului sef de la Radiologie, profesorul Florica Birsasteanu. Intr-o clinica are aparatul de RMN, in alta parte a orasului are computerul tomograf. La ambele, clientii vin pe banda rulanta .

Legislatia a permis externalizarea serviciilor incepand cu 2008, cand a fost adoptat proiectul privind reforma sanatatii. Spitalul de stat a devenit cea mai profitabila afacere - pentru privati. In jurul spitalelor s-a cladit o retea care face profituri uriase. Legatura o asigura medicii specialisti, care actioneaza si intr-o parte si in alta si pot manipula o masa uriasa de bolnavi - pacienti care genereaza costuri pentru unitatea de stat si castig pentru privat.

La Timisoara profesorul Birsasteanu a fost sef de sectie, dar si manager de spital, anul trecut. Ulterior a devenit consilier local si din vara acestui an este deputat in Parlamentul Romaniei. Medicul Florica Birsasteanu este conferentiar doctor si un om de prestigiu in imagistica romaneasca. Bolnavii care au nevoie de investigatii stiu ca are in continuare cel mai important cuvant pe sectia spitalului judetean, iar conducerea unitatii nu i se poate opune, mai ales de cand medicul a devenit politician.

"Si ce poti sa ii faci? Cum, sa mergi la manageri sa ii spui? Cand ai o problema, te da la o parte, nu sta de vorba cu tine. Nu sta, stii ce inseamna sa iti intoarca spatele si ce faci, te iei de gat cu el?”, spune un bolnav.

Medic, patron, vicepresedinte, membru de partid
Birsasteanu este inca din 2007 vicepresedinte al Societatii de Radiologie si Imagistica Medicala din Romania, dar si vicepresedinte in Comisia de Specialitate a Ministerului Sanatatii. Iar in aceasta ultima calitate, are atributii importante, care ii confera influenta in spitalele de stat: coordoneaza reteaua de asistenta medicala in domeniul imagisticii, participa la elaborarea Strategiei nationale de sanatate, dar participa si actiunile de control si evaluare in spitale, la solicitarea Ministerului Sanatatii. Nu in ultimul rand propune ministrului sanatatii echipamentele medicale din lista pentru achizitii cu bani de la stat. Concret, Spitalul Judetean depinde si de vointa lui pentru dotari viitoare de aparatura, iar managerul se face ca nu vede si nu stie despre directionarea pacientilor.

Intre aceste functii nu e nicio incompatibilitate legala. Pentru cele 2 clinici detinute, Florica Barsasteanu a primit conform datelor de la Casa, aproape 2,5 milioane de lei anul trecut si 3,3 milioane pentru 2014. Iar centrul detinut de neurologul Horia Ples a primit 1,7 milioane de lei anul trecut si 2,6 milioane in acest an. Cu acesti bani, spitalul putea cumpara inca un 2 computere tomograf performante, pe langa cele detinute.

E o situatie unica: Spitalul Judetean din Timisoara e singura unitate medicala din tara unde se afla nu unul, ci doua computere tomograf, si in acelasi timp spitalul nu are contract de 2 ani de zile cu Casa pe problem de imagistica. Anul trecut, cand Barsasteanu a fost manager la Spitalul Judetean din Timisoara, unitatea nici nu a mai incheiat contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru Imagistica, iar demersul nu a fost reluat nici pentru anul in curs. Propunerile pentru contract cu Casa vin chiar de la sectia de radiologie.

Directorul spitalului Judetean spune ca spitalul va primi si mai multe dotari de anul viitor. Dar oricate aparate de inalta performanta ar avea spitalul, e nevoie de acceptul doctorului Barsasteanu si a echipei de radiologi. Afacerea sa nu va fi perturbata nici in viitor. Stie asta si managerul de la Spitalul Municipal din Lugoj, care sustine ca a mostenit din 2007 un contract cu o clinica privata la care pana anul trecut actionar a fost tot medicul Birsasteanu. Acum nu mai apare oficial in actele societatii. Spitalul din Lugoj nu are si nu a avut vreodata computer tomograf. A ajuns prin descentralizarea din 2010, in subordinea consiliului local. Pentru dotari si proiecte de investitii la spital e nevoie de aprobarea primarului din Lugoj, coleg de partid cu Florica Birsasteanu.

Chirie buna pentru o fiica de deputat
In ultimii 4 ani interesele pentru spitale s-au mutat la autoritatile locale si judetene. Care prin interpusi, au reusit sa obtina cele mai bune spatii din incinta unitatilor de stat. La parterul Spitalulului din Hunedoara, primaria i-a inchiriat uneia din fiicele deputatului Carmen Harau un spatiu de peste 200 de metri patrati, unde a fost adus un aparat de Rezonanta Magnetica Nucleara. Societatea fiicei lui Carmen Harau a gastigat o licitatie la care a fost singurul participant. Iar consilierii locali au aprobat o chirie infima, de doar 3 euro/metrul patrat in incinta spitalului, in conditiile in care unitatea de stat le aduce practic clientii la usa. Pentru spatii asemenatoare, din oras, din afara spitalului, se cer chirii de 5 ori mai mari. Pana si directorul clinicii recunoaste ca a fost surprins de cum a decurs licitatia, dar da vina pe consiliul local.

Semne de intrebare sunt si la spitalul din Barlad, transferat la municipalitate. O firma care a cumparat un teren in curtea unitatii medicale face parte din acelasi grup de societati in care este si o clinica privata, dotata cu tomograf, si care are contract cu spitalul pentru servicii imagistice. Primarul orasului arunca raspunderea pe spital, spitalul spune ca primarul e responsabil. Iar directorul economic din primarie spune ca pe langa terenul cumparat in curtea spitalului si parteneriatul cu clinica tomograf, unitatea are contract si pentru spalatorie cu o alta firma din acelasi grup.

Birourile grupului de firme sunt intr-o cladire despre care birladenii stiu ca este in portofoliul unei societati care se regaseste si in declaratia de avere a primarului, SC Constructii Consult. Conform datelor de la Registrul Comertului, Primarul Birladului a iesit in 2012 din firma de constructii, unde a detinut 75% din actiuni. In acelasi an cand a iesit din actionariat, la spital oficialii semnau parteneriatul cu firma care are tomograful. Oficial insa nu exista nicio legatura intre edil si firma de imagistica.

„Cel mai tare tomograf din Moldova”
La Neamt, filmata pe ascuns, fosta directoare a spitalului judetean vorbeste despre afacerea sefului de la Radiologie, derulata chiar in cladirea spitalului: "Sorin Ciobanu, seful de la radiologie, lua medicii din spital si asigura garzile pe computerul tomograf particular, iar pe cel al spitalului nu erau garzi, ca nu venea niciunul sa faca." Doctorita vorbeste de perioada 2010-2012, cand spitalul avea si tomograf propriu, dar si contract cu o clinica privata. Societatea a instalat un aparat la parterul unitatii de stat. Iar afacerea s-a derulat cu medicii din spital, care doar traversau un hol, ori de cate ori se strica aparatul spitalului.

Aparatul si firma nu au fost niciodata oficial, in acte, ale doctorului Ciobanu. Firma a fost a fiului sau, in parteneriat cu un fost asistent din spital, singurul actionar in prezent. Spitalul a casat intre timp tomograful care s-a tot stricat, insa mentine de ani de zile contractul cu societatea care are un echipament privat. De altfel patronul a adus la spital un aparat nou, iar de partea tehnica se ocupa chiar fratele doctorului Ciobanu, care spune ca e „cel mai tare tomograf din Moldova”.

Fostul asistent Gabriel Valet este oficial paravanul afacerii cu spitalul al doctorului Sorin Ciobanu, despre care am aflat ca e grav bolnav. Si daca ar fi sa adunam sumele achitate lunar de spital catre firma sa din 2010 si pana in prezent, unitatea avea suficiente fonduri pentru cumpararea unui aparat nou. Fosta directoare de la spital povestea in 2012 ca afacerea a avut loc cu aprobarea lui Vasile Pruteanu, presedinte de Consiliu Judetean in mandatul trecut, pentru ca unitatea se afla in subordinea Consiliului. Astazi Vasile Pruteanu este doar consilier judetean si da vina pe managementul spitalului.

Contractul de inchiriere si amplasarea aparatului au avut insa nevoie de girul Consiliului Judetean. Care in prezent este condus de Culita Tarata. Acesta sustine ca are mainile legate. Dar patronul tomografului privat dezvaluie filmat pe ascuns, o relatie pe linie politica intre presedintele Culita Tarata si medicul Ciobanu. Sustine insa ca oficial, medicul Ciobanu nu a avut nicio implicare in afacere.

Aparatura medicala uitata in ploaie
Presedintele Culita Tarata recunoaste ca plateste mult mai mult pe tomograful privat: 1,2 miliarde, pe cand daca spitalul ar avea propriul aparat ar costa doar 800 de milioane. Insa unul dintre consilierii judeteni de la Neamt, membru in Consiliul de Administratie al Spitalului, sustine ca inca din 2012 atat presedintele de consiliu cat si managerul ii amagesc pe nemteni cu aducerea unui computer tomograf.

In timp ce tomograful ramane la stadiul de dorinta, Spitalul Judetean a cumparat multe alte aparate, in cadrul unui proiect de 5 milioane de euro, pentru un nou bloc operator. Aparatura zace prin curte, ambalata frumos in cutii pe care ploua si cel mai probabil va si ninge, pentru ca lucrarile sunt temporar sistate.

Pe culoare zac de luni bune mese de operatie ambalate si sigilate. Asta desi la spital se opereaza pe mese vechi de aproape o jumatate de secol. Pentru blocul operator spitalul asteapta o suma uriasa, fara de care santierul e blocat. Spitalul este in plin santier, iar lucrarile au ajuns sa coste scump, pentru ca sefii de la judet au vrut dotari de top. La baza proiectului privind blocul operator e tot un parteneriat ciudat cu o firma privata.

Fosta directoare a spitalului a vorbit neoficial, despre imprejurarile in care spitalul a cedat terenul pentru o clinica privata de dializa. Iar fostul presedinte Vasile Pruteanu ar fi decis inchiderea sectiei de nefrologie, tocmai pentru ca afacerea particulara din curte, Nefromed, sa preia toti pacientii.

Firma a construit si are clienti din plin, in schimb spitalul nu are nici pana azi un bloc operator modern, asa cum a fost intelegerea initiala. Vasile Pruteanu isi vede de treaba in Consiliul Judetean si tine prelegeri despre cum trebuie cheltuit banul public la spital. In ce priveste tomograful nou - care nu mai ajunge la spital - managerul invoca binele pacientului. Mai are un vis: un plan pentru un urias centru de imagistica, practic un corp de spital nou cu heliport si cabinete ultradotate. Costa aproape 140 de milioane de euro, cu fonduri europene.

Monopolul medicului: „El centreaza, el da cu capul”
Managerii de spital tolereaza afacerile medicilor cu renume din spital. E o realitate in cele mai multe centre medicale din tara, unde somitatile nu trebuie deranjate. Andrei Iordache este directorul Spitalului Judetean din Slatina. Vorbeste despre situatia din unitatea sa, unde e nevoit sa accepte afacerea doctorului Aurelian Simionescu, seful de la Nefrologie, care controleaza si un centru privat de dializa.

"Exista daca vreti monopol din punct de vedere al medicului. In care medicul si el centreaza si el da si cu capul. Semneaza si joaca, semneaza contractul, face totul." Adica pe documentele de decontare a semnat si din partea sectiei si din partea centrului de dializa - dar situatia e trecuta cu vederea. Daca medicul ar pleca, exista riscul ca sectia sa se inchida, si spitalul declasificat. Si asta inseamna mai putini bani de la Casa de Asigurari pentru spital.

Aici la spitalul din Slatina e o situatie atipica, deoarece Nefrologia si sectia de dializa sunt la capete diametral opuse in incinta spitalului. Asa ca pacientii internati la nefrologie n-au de unde sa afle de multe ori, ca in curtea spitalului exista un centru de Dializa. Teoretic orice pacient care ajunge in spital la nefrologie are ulterior posibilitatea sa aleaga daca face dializa la privat sau la sectia din spital. Dar insusi managerul Andrei Iordache recunoaste ca deseori pacientii nu au aceasta informatie – iar medicii nu le-o ofera.

Statisticile din ultimii 2 ani arata ca doar 20% din populatie apeleaza la serviciile private de sanatate; cu toate acestea din banii asiguratilor au fost dirijate circa 60 de procente catre sectorul privat, ca urmare a "reformei" din sanatate. Medicii stiu ce sa transmita pacientilor si unde sa ii directioneze. Iar daca bolnavii nu se arata dispusi sa accepte recomandarea si raman la spital, suporta consecintele.

Spitalul unde nu ai voie sa fii bolnav in week-end
La Focsani, spitalul nu are tomograf propriu pentru investigatii, dar are un contract din 2009 cu o clinica privata, care a amenajat un laborator de imagistica in curtea unitatii. Un parteneriat prin care doar cazurile considerate urgenta sunt acoperite de spital. Restul pacientilor trebuie sa dea din propriul buzunar, daca vor tomografii.

"Aici te omoara, te distruge!”, spune un pacient suparat. „Mori, eu CAS-ul pentru ce il platesc? Am 16 ani vechime! Eu platesc si acum si pentru ce platesc, sa le fac buzunarele mari, sa isi ia masini intr-o zi? Si eu nu am ce manca?"

In urma cu 4 ani Focsani-ul a fost zguduit de o drama. O tinara care nascuse de doar 10 zile a murit fara a putea fi investigata, pentru ca tomograful nu a avut program. Adina Vizitiu avea 25 de ani, era politista, si tocmai nascuse o fetita. S-a stins inainte ca medicii sa-i poata pune un diagnostic, pentru ca doctorii aveau nevoie de o tomografie ca sa se pronunte.

Sotul tinerei isi aminteste cum a mers cu Adina la spital, intr-o zi de vineri. Tinara lauza a plecat acasa, dar a doua zi, sambata, s-a intors la spital, fortata de durerea mare de cap. Dar nu au putut ajunge la tomograf, fiindca nu mergea in week-end. Cei de la spital i-au spus sa revina luni dimineata. Doar ca Adina n-a mai rezistat pana luni - starea ei nu a tinut cont de programul de la tomograf.

Reprezentantii spitalului sustin ca de cand s-a stins Adina Vizitiu, situatia s-a schimbat. Pentru situatii deosebite angajatii tomografului sunt chemati si in weekend sau noaptea de acasa. Medicii din spital stiu insa conditiile in care se fac chemarile de acasa: "Sunam managerul, sunam pe nu stiu cine, domnule nu am ce sa fac, adica sunt situatii in care este dificil, securea e in cap la noi tot timpul.”

Nici pana astazi nimeni nu s-a gandit sa includa ca o conditie obligatorie program non-stop in parteneriatul dintre clinica si spital. Culmea e ca in oras a aparut o alta clinica – care are program continuu, dar nu are colaborare cu unitatea de stat. Centrul privat cu tratament preferential la spital e controlat de Gheorghe Iana- fost manager la Spitalul Municipal din capitala si actualmente director al casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti. Acelasi Gheorghe Iana a fost consilier al ministrului Sanatatii in perioada 2005-2008, adica exact inainte ca tomograful sa fie adus la Spitalul din Focsani. Iar spitalul este arondat si azi Ministerului Sanatatii, nu a fost descentralizat. Gheorghe Iana este si Presedinte al Comisiei de Radiologie Interventionala din Ministerului Sanatatii - institutie cu un cuvant greu la infiintarea clinicilor de imagistica din tara, fie ele de stat sau private.

Contacta telefonic, Iana spune ca nu mai are nicio legatura cu Interclinic. Nici in acte nu apare oficial, dar pe site-ul Interclinic apare ca medic coordonator. Sau mai bine zis, aparea, fiindca intre timp site-ul nu mai functioneaza.

Zeci de milioane de euro se scurg anual in conturile unor firme care stiu ce tratament trebuie administrat celor care conduc sistemul. Firmele capusa isi consolideaza an de an afacerile cu spitalele, bolnavii sunt pusi pe drumuri, fondurile sunt directionate cu dedicatie.. Avem legi cu multe portite care favorizeaza concurenta neloiala si tolereaza contractele dubioase. In spitale e o epidemie de interese si sanatatea romaneasca nu poate fi lecuita, cat timp managementul e dominat de interese, iar pacientul e pus intotdeauna pe ultimul loc.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Kylian Mbappe, vizat de o anchetă pentru viol și agresiune sexuală după ”escapada” din Suedia!
NEWS ALERT Kylian Mbappe, vizat de o anchetă pentru viol și agresiune sexuală după ”escapada” din Suedia!
Citește și...
Copiii din Romania care isi petrec toata viata in spitale.
Copiii din Romania care isi petrec toata viata in spitale. "Vreau sa uit, nu vreau sa spun nimanui"

Romania, te iubesc! Exista copiii care abia daca petrec cateva minute in fiecare zi in afara spitalului. Sistemul de sanatate le ofera tratamente pentru trup – dar nu si pentru suflet.

Sistemul sanitar romanesc nu se poate vindeca de fraude. Cum au fost taxati pacientii pentru servicii de care n-au beneficiat
Sistemul sanitar romanesc nu se poate vindeca de fraude. Cum au fost taxati pacientii pentru servicii de care n-au beneficiat

TRATATI CU DISPRET, PARTEA I. Avem un sistem sanitar incapabil sa se vindece de fraude. Cand un control scoate la iveala nereguli, ce face statul? Acuza pacienti nevinovati ca in vreme ce erau internati s-au dus sa-si faca analize si la privat.

Medicina bolnava, partea I. Oamenii de la sate si-au pierdut increderea in medici. Cum contribuie infrastructura la aceasta criza
Medicina bolnava, partea I. Oamenii de la sate si-au pierdut increderea in medici. Cum contribuie infrastructura la aceasta criza

Majoritatea romanilor se trateaza direct la spital, pentru ca nu-si cunosc medicul de familie. Sau nu au unul. Sunt milioane de oameni care nu stiu ca au dreptul la medicina de familie, la primul consult, la vizita la domiciliu.

Recomandări
Vlad Gheorghe: ”Decizie fără precedent în România. Voturile de la alegerile europarlamentare trebuie renumărate”
Vlad Gheorghe: ”Decizie fără precedent în România. Voturile de la alegerile europarlamentare trebuie renumărate”

Fostul europarlamentar Vlad Gheorghe a anunţat, luni, că voturile de la alegerile europarlamentare pentru România ”trebuie renumărate”, potrivit unei decizii a judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Ciolacu, întrebat cine a câştigat bătălia pe planşeul Unirii: Nu a câştigat nimeni, toată lumea a pierdut
Ciolacu, întrebat cine a câştigat bătălia pe planşeul Unirii: Nu a câştigat nimeni, toată lumea a pierdut

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că din "bătălia" pentru planşeul Unirii nu a câştigat nimeni, toată lumea a pierdut, adică şi primarul general, Nicuşor Dan, şi primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă.

Mircea Geoană, rugat să spună câteva calități ale lui Traian Băsescu: ”Este cel mai natural mincinos pe care l-am văzut”
Mircea Geoană, rugat să spună câteva calități ale lui Traian Băsescu: ”Este cel mai natural mincinos pe care l-am văzut”

Candidatul independent la Președinția României în 2024, Mircea Geoană, spune că, dacă ar fi invitat la aniversarea contracandidatului său, Elena Lasconi, i-ar face cadou o ... ”fanfară de la NATO”.