Au asteptat 6 ani ca legistii sa le spuna daca medicii si asistentele sunt vinovati. Minciunile din sistemul sanitar romanesc
Eugen Nicolaescu, ministru al Sanatatii si in 2007, le-a promis parintilor ca statul va plati tratamentul baiatului, insa dupa 10 luni familia a plecat in Germania pe banii lor, pentru ca li se spusese ca spitalele din strainatate nu raspund la cereri.
Acolo au aflat ca ministerul corespondase cu specialistii nemti, insa lor nu le-au spus nimic. A fost primul soc dintr-un lung sir. Desi Colegiul Medicilor Bucuresti ii gasise vinovati pe medici de nenorocirea lor si-i suspendasera temporar pe doi dintre ei din profesie, Colegiul Medicilor Romania, adica forul superior, unde doctorii contestasera decizia, le-a anulat sanctiunile, pedepsindu-i simbolic.
Abia atunci au simtit parintii ca fac parte dintr-un sistem, pentru ca sistemul a inceput sa-si bata joc de ei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nansi Lungu, tatal lui Sebastian: "Colegiul Medicilor din Romania da suspendare 1 an si 6 luni, pe urma, fara nici o explicatie, le retrage suspendarile si le da mustrare si vot de blam."
Ca sa intelegem o astfel de decizie, ne-am adresat presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, dr Astarastoaie. L-am intalnit in fata Ministerului de Finante in timpul protestelor. Despre anularea sanctiunilor nu stie, nu cunoaste cazul, nu se baga.
I-am citit insa din raportul comisiei de disciplina greselile de care se face vinovat medicul curant, care nu sunt putine.
Profesor dr. Vasile Astarastoaie - presedintele Colegiului Medicilor Romania: "Asa cum nu comentam deciziile instantelor de judecata, nici aici nu comentez. Ceea ce pot sa spun este ca in medicina nu se lucreaza sablon".
…iar mai apoi l-am rugat sa-l priveasca pe Sebastian si sa ne spuna inca o data daca sanctionarea cu mustrare si vot de blam sunt suficiente.
Prof. dr. Vasile Astarastoaien - presedintele Colegiului Medicilor Romania: "Responsabilitatea de mijloace, daca e vorba de Sebastian, acolo sunt mai mult vicii. Medicii rezidenti, daca se chemau in timp util, cazul putea fi bine gestiona."
Asadar, Colegiul Medicilor ii gaseste vinovati pe medicii rezidenti care au consultat gravida, nu pe sefii lor care erau de garda si ar fi trebuit sa stie ca in sectia lor se afla o gravida.
Colegiul Medicilor ar fi putut decide suspendarea lor din profesie. N-au facut-o multumindu-se sa-I mustreze pentru ca au mutilat un copil. Concluziile Colegilor Medicilor au ajuns si pe masa politistilor de la sectia 17, unde sotii Lungu au depus o plangere in 2007. Doi ani le-au trebuit celor de acolo ca sa le ia declaratii celor implicati, care se contrazic unii pe altii. Ca sa-si acopere greselile, au modificat fisele de observatie din acea noapte - dupa cum reiese din ancheta facuta de Ordinul Moaselor si Asistentelor.
Asadar, dupa doi ani de audieri, polistitii trimit dosarul Institutului de Medicina Legala Mina Minovici, unde sta spre analiza mai bine de un an. Verdictul legistilor, care ii gaseste vinovati pe medici de neglijenta, ajunge din nou pe masa politistilor in 2011 care insa, inexplicabil, cer o noua expertiza. O primesc dupa doi ani, in martie 2013 iar legistii reconfirma vinovatia medicilor.
Politistii si procurorii afla insa ca acest dosarul a ramas la Institutul Mina Minovici, deoarece Comisia de Avizare si Control a IML a recomandat ca acest caz sa fie inaintat spre avizare Comisiei Superioare de Medicina Legala.
Aproape doi ani a stat blocat cazul si la Comisia de Malpraxis a Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, care le-a incasat 8000 de lei pentru plata expertilor care aveau termen de pronuntare trei luni. Au dat verdictul dupa doi ani. Ca sa-l afle, sotii Lungu au fost nevoiti sa dea in judecata Directia de Sanatate Publica Bucuresti.
De ce nu-I trage nimeni la raspundere? Pentru ca n-are cine!
Cristina Pelin, director coordonator DSP Bucuresti: "Aceasta comisie e formata din membri ai Colegiului Farmacistilor, Dentistilor si ai CAS. Aceasta comisie nu e remunerata, nu avem posibilitatea sa ii sanctionam pentru neprezentare, iar toate sedintele s-au tinut dupa orele de program."
Tot la proces au ajuns si cu Ordinul Moaselor Bucuresti, care a refuzat sa comunice ce decizie s-a luat impotriva celor doua asistente. Dupa ce instanta s-a pronuntat, au aflat cu stupoare ca cea care a lasat-o singura spunandu-I ca i se vede capul copilului s-a pensionat, iar in privinta celeilalte, care a preluat-o fara sa ramana insa langa ea in cel mai critic moment, se pronunta Ordinul Moaselor Romania. Iar Ordinul a decis suspendarea din profesie un an.
Parintii contesta in instanta decizia, iar judecatorii decid sa o scoata definitiv din profesie. Medicii incriminati lucreaza in continuare in Spital.
Dr. Catalin Carstoiu, directorul Spitalului Municipal Bucuresti: "Atata timp cat nu exista o decizie din partea Colegiului Medicilor eu n-am cum sa iau masuri..."
Si iata cum dupa 6 ani si 7 procese cu institutiile statului, ei sunt in acelasi punct. Azi nu mai stiu la ce institutie e dosarul de cercetare. Nu le-a spus nimeni cum se numeste procurorul care ancheteaza cazul. Stiu sigur insa ca 6 inspectori de politie l-au citit si rascitit, insa refuza sa dea detalii despre mersul anchetei, motivand ca faza de urmarire penala nu e publica.
Au luat declaratii si au asteptat 6 ani ca medicii legisti sa le spuna daca medicii si asistentele sunt vinovati, iar verdictul lor suna cat se poate de clar:
"Din analiza dosarului rezulta multiple deficiente in ceea ce priveste asistenta medicala acordata gravidei si nou nascutului atat anterior nasterii prin lipsa supravegherii medicale si nemonitorizarea corecta a gravidei dar si prin tardivitatea protezarii respiratorii a nou nascutului personalul medical responsabil fiind medici specialist obstetricieni de garda, medicii obstetricieni curanti, medicul specialist ATI de garda si medicul neonatolog."
Adica medicii care erau in acea noapte de garda au gresit si in timpul travaliului, pentru ca n-au trecut pe la ea sa o consulte, dar si dupa ce s-a nascut Sebastian, pentru ca medicul curant n-a chemat medicul neonatolog in sala. La acea vreme, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu le-a promis ca-l va trimite pe copil oriunde e nevoie pentru recuperare. Si ce parea atunci o veste buna avea sa se transforme din nou in cosmar.
Ministerul a decontat operatia de gastrostoma prin care i-au scos copilului din nas tubul prin care il hraneau, insa banii pentru recuperare n-au mai venit niciodata. 10 luni au asteptat aprobarea finantarii, pana cand au decis sa plece cu banii adunati de la oameni de bine, pentru ca responsabili din minister le spuneau ca spitalele din strainatate nu raspund la cererile de oferta. Acolo au aflat ca de fapt angajatii Ministerului Sanatatii luasera legatura cu specialistii nemti.
Nansi Lungu: "Ministerul, n-am sa iert niciodata oamenii de acolo, pentru ca in loc sa-mi dea solutie mi-au ascuns ca fiul meu putea fi ajutat, dar ministerul s-a zgarcit la bani. Am aflat asta mult mai tarziu, ajungand in Germania si punandu-ni-se la dispozitie corespondenta. Ministerul ma mintea ca n-are solutii, dar in realitate se zgarcea la bani in conditiile a ce? In conditiile in care ministerul aparuse si spunea platim oricat ... il trimitem oriunde."
Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii: "Mai tin eu minte de acum 7 ani ce scrie acolo? Am avut 100.000mii de cazuri. Tu nu vrei sa intelegi ca totul e limitat, nimic nu e nelimitat. Dupa aia, legea daca nu-mi da voie, de unde sa-I dau? Sa ma imprumut de la mama?"
Legea i-ar fi dat voie. Vorbim de ordinul 50/2004 care spune ca in cazul in care tratamentul nu se poate face in Romania, statul plateste tratamentul, ori cata vreme dosarul era in stadiul in care DSP -ul cerea oferte, inseamna ca parintii primisesera o recomandare de la un specialist sa plece cu copilul in alta tara pentru ca Romania nu-l poate trata.
Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii: "Intrebati DSP-ul, nu ma intrebati pe mine."
Reporter: "E in subordinea dumneavoastra."
Eugen Nicolaescu: "Dar intrebati DSP-ul, nu ma intrebati pe mine."
Nsndi Lungu, tatal lui Sebastian: "Recuperarea cea mai eficienta se face in primele luni, dupa care, cu cat trece timpul, fereastra se inchide. Habar n-am, dar toata literatura medicala spune ca recuperarea cea mai eficienta se face in primele luni."
Si uite asa ... s-au scurs zilele, una cate una, transformandu-se in alti ani distanta de momentul in care odata cu Sebastian a paralizat si viata lor.
Azi Sebastian vede, aude, zambeste, rade, isi recunoaste parintii, se bucura, are jucarii, melodii, povesti si reclame preferate, dar nu mananca singur, nu sta in fund, nu merge, nu-si foloseste mainile sa se joace cu jucariile, nu poate spune ce-si doreste sau daca-l doare ceva.
Nansi Lungu, tatal lui Sebastian: "Sebastian e fericit in multe momente si sper sa-l tinem cat mai mult asa. In jurul lui sunt multi oameni si asta e, asta stim.."
Sursa: Pro TV
Etichete: Romania te iubesc, sanatate, malpraxis, Eugen Nicolaescu, Sebastian,
Dată publicare:
10-10-2013 15:05