Elevii ar putea merge la școală de la 1 octombrie. Orban: S-a discutat acest lucru, dar nu avem o decizie

Ultima actualizare: 04-09-2020 19:40

Premierul Ludovic Orban afirmă că au existat discuţii ca elevii să meargă la şcoală din 1 octombrie, iar din 14 septembrie cursurile să se desfăşoare online.

El spune că sunt argumente ale specialiştilor care spun că profesorii şi elevii revin din concediu, iar anchetele epidemiologice au arătat că o mare parte din cei infectaţi au fost în concediu.

"S-a discutat acest lucru, încă nu s-a luat o decizie în acest sens", precizează Orban.

Orban a fost întrebat, vineri, de jurnalişti, dacă se analizează posibilitatea ca elevii să meargă la şcoală din 1 octombrie, urmând ca din 14 septembrie să înceapă cursurile online.

"Sigur că au fost discuţii pe tema asta, există puncte de vedere exprimate de specialişti, în special de medici din zona epidemiologi, infecţionişti, care spun că atât profesorii, cât şi copii, într-un procent foarte mare revin din concedii, că pe anchetele epidemiologice o mare parte din cei infectaţi au spus că au fost în concediu sau într-un week-end, o deplasare de concediu, şi s-a discutat acest lucru, încă nu s-a luat o decizie în acest sens", a declarat Ludovic Orban.

El a menţionat că o eventuală decizie va fi anunţată în timp util.

Orban a spus că a fost o discuţie legată de începerea şcolii online şi în contextul alegerilor locale.

"Aici putem avea o soluţie, să dăm o zi liberă înainte de alegeri şi o zi liberă după, astfel încât să se poată pregăti şcolile în care se organizează secţii de votare", a explicat premierul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei susţine că a aflat astăzi de la televizor despre acest scenariu şi că va oferi detalii atunci când le va avea. În acelaşi timp, premierul Ludovic Orban a mai spus că decizia de deschidere a şcolii se va lua pe plan local în funcţie de propunerile comitetelor pentru situaţii de urgenţă în funcţie de numărul de cazuri înregistrate în fiecare judeţ.

Orban mai spune că s-a luat în discuţie începerea şcolii online şi pentru că la sfârşitul lunii au loc alegeri locale, iar cele mai multe secţii de votare sunt în şcoli, însă premierul a mai spus că în afară de amânarea începerii cursurilor în sălile de clasa o soluţie ar mai fi şi ca în şcolile unde sunt secţii de votare să se acorde zile libere înainte şi după scrutin.

 

În ce condiții se vor suspenda cursurile

 

Ludovic Orban a menţionat în urmă cu 10 zile că va exista posibilitatea suspendării cursurilor acolo unde vor apărea îmbolnăviri.

"Dintre românii care s-au îmbolnăvit procentul elevilor de vârstă şcolară este de 6,3%, fără să fie şcoală, deci a existat o răspândire a virusului şi pe această categorie de vârstă, populaţia şcolară. Dacă apare un caz într-o clasă, automat 14 zile se suspendă cursurile în clasa respectivă. Dacă apar mai multe cazuri într-o şcoală se pot suspenda cursurile în şcoala respectivă, pe o perioadă de 14 zile”, a declarat Orban.

În acest context, premierul a susţinut că Guvernul ia în calcul posibilitatea ca în astfel de situaţii părinţii să poată sta acasă cu copiii, primind 75% din salariu, aşa cum s-a întâmplat şi în perioada stării de urgenţă.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în anul școlar 209-2020 erau înscriși 2.824.594 elevi în sistemul de învățământ de stat preuniversitar, însumând ciclurile primar și gimnazial.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO